Czesć, akurat też jestem z Poznania. Wydaje mi sie że już trochę późno na zakup sadzonek i trzeba będzie czekać do jesieni na goło korzeniowe. Odradzam jakiekolwiek zakupy sadzonek z marketów, bo co jest napisane na kolorowej etykiecie, najczęściej nie ma nic wspólnego z tym co znajdziemy w doniczce. Polecić można e-sadzonka.pl , ale jak pisałem powyżej, sadzonki już mocno wyprzedane.
Na co zwrócić uwagę na początku przygody z winoroślą ? otwory pod sadzonki 50 x 50 x 50 cm , mogą być od dołu podsypane obornikiem ( ja użyłem granulowanego) . Przygotować paliki 1.5- 2 m
pod każdą sadzonkę, chyba że maja sie rozwijać pod płotem. po wiosennym przycięciu, w przyszłym roku, prowadzić je na 1 latorośl (po prostu 1 taka witka z liśćmi

, a powstające kwiatostany redukować. Oczywiście najlepiej mieć od razu plan w jakiej formie będzie prowadzona uprawa, i dla tego radze zajżeć na YT i wpisać temat: formy winorośli . Nie przeciażać krzewów, pamietając że na początku najważniejszy jest rozwój systemu korzeniowego, na owoce przyjdzie czas później. Winorośl to potężna liana, widziałem u klienta duże drzewo czereśni, które zostało opanowane przez winorośl,która przeszła przez mur od kościoła..Klient mówił że jeszcze 2 lata temu mógł zebrać z tego drzewa pare kilo czereśni, teraz z drabiną zrywają już tylko winogrona....
Jesli chcesz, możesz podjechać do mnie, zobaczyć jak to wygląda w praktyce, mam akurat 20 tegorocznych sadzonek przerobowych, które będą różnie prowadzone, a koledzy z forum doradzą
ci w kwestii odmian deserowych. mój nr 532 500 505 Maciej , pozdro.