Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 15:17 
czeladnik
czeladnik

Witam Was,
Tak jak w temacie - będę sadził winogrona wzdłuż betonowego ogrodzenia które będzie je osłaniać od wschodniej strony.
Pytanie - jak bardzo muszę je odsunąć od tego ogrodzenia aby nie było problemu z niedostatecznym nasłonecznieniem?
Napiszenie - im dalej tym lepiej. Wiem, ale im dalej tym dłużej moja żona się nie będzie do mnie odzywała "bo zajmuję jej działkę":)
Dodam, że ogrodzenie ma 2metry, ale najwyższy 50cm panel da się zdjąć, więc właściwie mówimy o 1,5metra.

No i pytanie pomocnicze - jak ważne jest dla winorośli nasłonecznienie od wschodu słońca do godz 10-11 (wtedy słońce omija już ten nieszczęsny płot)

Poniżej bardzo amatorski rysunek pokazujący sytuacje (na rysunku płot ma 2,0m, ale przyjmijmy że jest to w/w 1,5m)

Załączniki:
rysunek.png
rysunek.png [ 17.57 KiB | Przeglądane 3535 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 15:49 
mistrz
mistrz

Jak nie będzie się odzywała to będziesz miał chwilę spokoju :lol:
Zgadza się - im dalej tym lepiej. ale może zdecydujesz się na jakąś wysoką formę prowadzenia i wtedy to bardzo duże zacienienie zostanie nieco zniwelowane

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 17:02 
Ekspert
Ekspert

Odległości dla szpalerów liczy się na 1,1-1,2 ich wysokości. Przy 2m płocie należałoby zrobić minimalną odległość 2,2-2,4m.

Jeśli posadzisz odmiany pancerne i wyprowadzisz formę kurtyny, to możesz sadzić bliżej.

Albo możesz wykorzystać mur jako rusztowanie, dorobić poziomą kratownicę szer. 1m na szczycie muru, posadzić pancerniaki 1,2 m od muru, wyprowadzić kurtynę i pod taką pergolą postawić ławeczkę - jeszcze Ci żonka podziękuje za taki miły i ocieniony kącik :D

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 19:05 
Kiper
Kiper

Sadź pod samym murem(około 30 cm do 0,5 m) i mur wykorzystaj jako rusztowanie. Wystawa zachodnia jest bardzo dobra dla winorośli. Lepsza byłaby co prawda południowo - zachodnia, ale przecież muru nie będziesz przestawiał :wink:
Nasłonecznienie w godzinach rannych nie jest specjalnie wskazane, a tym bardziej niezbędne.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 19:29 
czeladnik
czeladnik

Też bym sadził pod samym murem, jego zaletą jest to że jest akumulatorem ciepła winorośl jest bardziej chroniona przed przymrozkami no i żona będzie bardziej zadowolona.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 11:24 
czeladnik
czeladnik

Obserwowałem dziś kiedy "wchodzi" słońce na to miejsce.

O 9.35 słońce (na podłożu) było ok 1,5m od płotu.
Jeżeli wzięlibyśmy pod uwagę wysokść 0,5m (niżej to słońce chyba sadzonce potrzebne nie jest) to byłoby to jeszcze bliżej ogrodzenia.

Jakiś specjalnych "rusztowań" budować nie chcę. Myślę, że tam 1,2m od ogrodzenia będzie optymalnie.
W miarę odsunięte od ogrodzenia, będzie dawało mozliwość wejścia między sadzonki a ogrodzenie...

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 13:39 
Kiper
Kiper

PawelSzablewski napisał(a):
Jakiś specjalnych "rusztowań" budować nie chcę. Myślę, że tam 1,2m od ogrodzenia będzie optymalnie.
W miarę odsunięte od ogrodzenia, będzie dawało mozliwość wejścia między sadzonki a ogrodzenie...

Ale winorośl to nie jabłoń, musi się na czymś wspierać. A jak chcesz wchodzić między rośliny a płot, to musisz zrobić jakieś rusztowanie.

powodzenia

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2012, 23:01 
Ekspert
Ekspert

Z moich obserwacji wynika, że im bliżej muru tym lepiej, bo on się nagrzewa i jest przy nim cieplej, nawet jak ciut później wychodzi słońce. Dodatkowo przy moich murach winorośl znosi bez okrywania lżejsze przymrozki. Nieraz trawa nie jest oszroniona nawet ok metra od muru. Te które rosną ok 1,5 m od muru przymrozek sięga zawsze.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 08:09 
czeladnik
czeladnik

donald1209 napisał(a):

Ale winorośl to nie jabłoń, musi się na czymś wspierać. A jak chcesz wchodzić między rośliny a płot, to musisz zrobić jakieś rusztowanie.

powodzenia

Krzysztof

Nie mówię to tym, że chę aby rosły jak "samopas". Oczywiście, słupki i rozciągnięte druty będą, ale nic więcej.

Już chyba dwie osoby sugerują mi aby sadzić przy samym ogrodzeniu, mimo tego że rano jest to miejsce zacienione.
To może mała ankieta - il osób jest za sadzeniem przy ogrodzeniu, a ile ok 1,2m od ogrodzenia?

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 08:29 
Kiper
Kiper

To ja mimo, że początkujący wyrażę swój pogląd. Zgadzam się z wszytkimi argumentami, które przemawiają za sadzeniem w tym przypadku bliżej płotu. Sam mam identyczną sytuację a dylemat miałem w zeszłym roku. Zrobiłem nasadzenia, wszystko ładnie urosło. Fakt , że rano jest cień ale za to popołudniu wzdłuż płotu cichutko, ciepło poprostu krzaki kąpia się w słońcu (jak nie jest pochmurno). Do tego płot się nagrzewa i jeszcze długo po zachodzie jest ciepły. Powinno to mieć pozytywny wpływ również na owocowanie ale o tym może za rok :)

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 marca 2012, 11:17 przez krys, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Jeśli o 9.30 masz już słońce to podzielam zdanie aguskac, że sadzić jak najbliżej muru (dodatkowe ciepło).

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 10:32 
czeladnik
czeladnik

Pisałem "O 9.35 słońce (na podłożu) było ok 1,5m od płotu."
Natomiast przy samym (no powiedzmy 50cm od...) płocie nie wiem, bo nadeszły chmury:)
Ale powiedzmy że mogło to być 10.00 - 10.30

Czyli mówiąc krótko - większe korzyści mogę czerpać z "ciepłochłonności" płotu niż z nasło0necznienia w godzinach porannych (do ok. 10)?
Jeżeli tak, to wsadzam ok 50cm od ogrodzenia, tak?

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 12:39 
Kiper
Kiper

Niby jak chodzi o ciepło od betonu to im bliżej posadzisz, tym lepiej. Ale moim zdaniem dobrze mieć możliwość wejścia pomiędzy krzewy a płot, chociażby dla pielęgnacji czy oprysków. Także, jak masz szpaki w pobliżu i będziesz osłaniał owoce siatką, to musisz okryć z obu stron, bo tylko z przodu nie ma sensu. Ptaszki wlecą od płotu i wszystko zjedzą. Wiem, bo miałem kilka krzewów na siatce i musiałem odsuwać bo nie dało się okryć i hodowałem jedzenie dla szpaków.
Tak że ja bym posadził ok 80 cm od płotu.

Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 14:39 
Ekspert
Ekspert

A ja bym posadził jak najbliżej. Tak sadzę przy murach i jest ok.

PostNapisane: wtorek, 13 marca 2012, 11:30 
Kiper
Kiper

Pisałem "O 9.35 słońce (na podłożu) było ok 1,5m od płotu."
Natomiast przy samym (no powiedzmy 50cm od...) płocie nie wiem, bo nadeszły chmury:)
Ale powiedzmy że mogło to być 10.00 - 10.30

Czyli mówiąc krótko - większe korzyści mogę czerpać z "ciepłochłonności" płotu niż z nasło0necznienia w godzinach porannych (do ok. 10)?
Jeżeli tak, to wsadzam ok 50cm od ogrodzenia, tak?

Moim zdaniem korzyści od rana są małe. Najsilniejsze słońce jest popołudniowe. Tym samym sadził bym przy płocie. Tym bardziej, że podajesz aby do 10...co to jest ? :) Latem do 10 to przyjemna pora chłodu a dopiero kilka godzin później jest skwar.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1