Witajcie. Wertuję forum od pewnego czasu, wyciągam wnioski i jako totalny laik proszę o pomoc w doborze miejsc i form prowadzenia, komentarza/konstruktywnej krytyki. 1. Mam płotek h=1m długości ca 1m, wystawa południowa, okala warzywnik. Pomyślałem, żeby posadzić przy nim od strony zewnętrznej warzywnika, 2xNero, Prim (Palatina), Solaris i myślę, sznur skośny, pierwszy drut na 40cm, czy podwójny guyot. Na każdy krzew dałbyw 4m, po sprawiedliwości. 2. Z konstrukcji garażu blaszanego zrobiłem szklarnię, h=~2m, o bokach 5x3m. Chciałem wykorzystać ściany dłuższe 5m, dając po dwie odmiany (2,5m długości na sztukę) i 2 odmiany na tylną ścianę, która stoi od południa i ma h=1,8m, l=3m Odmiany jakie planują to Piesnia, Alladyn, Elegia, Rumba, Nadieżda A., Gałbiena Nou. Tylko które mają mniejszy wigor i nadadzą się ścianę 3x1,8? Forma prowadzenia to... podwójny Guyot, pierwszy drut na 70cm? 3. Swenson Red na kratownicę zasłaniającą ognisko o wymiarach l=3m, h=2m. Puścić na żywioł bez szczególnej formy? 4. Altana 3x3m, h=2,2m, w narożnikach kratownice szerokie na 60cm. Chciałbym puścić na tym Isabellę i Muscat Bleu, przede wszystkim aby uzyskać winogronowa dach, ewentualnie zasłonić te kratownice, tworzą one coś jakby elkę na styku dwóch ścian. Jakaś forma czy na żywioł? Te odmiany mam na stanie lub zamówione w doniczkach, czekam do 15 maja aby wsadzić Jesienią chciałbym dosadzić Seyval Blanc, Garant, Goecseji Zamatos, Festivee, Galante. Jakieś sugestie co do najlepszych miejscówek i form prowadzenia? Z góry dziękuję.
|