Cytuj:
Jeśli tej kratownicy nie zrobisz teraz, to wyprowadź tylko pnie w tym roku. Wybierz gruby prosty odcinek krzewu wyrastający od ziemi. Do wysokości 40-50 cm wytnij wszystkie odrosty przy samym pniu i na końcu pnia zostaw kawałek łozy z kilkoma pąkami.
Jeśli kratownice zrobiłbyś już teraz to z pnia mógłbyś wyprowadzić dłuższy odcinek łozy, który trzeba przygiąć do poziomu.
Dziękuje za odpowiedź. Teraz zaczynają się właśnie dla mnie schody, dla was pewnie są to oczywiste rzeczy, a dla mnie dziwne pytania do was

Mam nadzieję że nie zrażę was nimi do siebie

1. Od kiedy do kiedy mogę wykonywać te pierwsze przycinania?
2. Obecnie (w tym tygodniu) jest to chyba trochę ryzykowne, gdyż nocami mają być małe przymrozki

.
3. Jeżeli chodzi o wybranie łozy to dla lepszego zrozumienia wykonałem dodatkowe zdjęcia (mam nadzieję że pomożecie mi wskazać właściwe, które mogę odciąć

, bo nie chciałbym źle uformować tych krzewów.
PS czy macie inny pomysł zamiast np kratownicy na ściankę dla winogron, np podwieszane druty na drewnianych listwach, bądź coś innego, praktycznego?
Poniżej dokładne zdjęcia niebieskiego i zółtego winogronaNumerki 1-5 oznaczają sznurkowe pomocnicze opaski, które zostały zawiązane na odrostach od głównego pnia.
Które z odrostów sugerowalibyście odciąć bądź nie odcinać+ czy zostawiamy czopek zastępczy, który z odrostów ma nim zostać i na ile oczek?
Czy ważna jest metoda np.:
Cięcie odrostów przy samym pniu mam wykonywać na prosto, pod kątem (zdjęcia w załącznikach poniżej zdjęć winorośli)?
Skracanie/podcinanie odrostów/gałązek jak poniżej, czyli 5mm (pod kątem) nad pąkiem/oczkiem czy inaczej (zdjęcia w załącznikach poniżej zdjęć winorośli)?
Jeżeli zostawimy kawałek łozy (pod warunkiem że nie uda mi się z kratownicą) z kilkoma pąkami to ile ma być tych pąków?.
Info do Niebieskiego
Do wysokości pierwszej niebieskiej opaski przy nr 3 krzew ma 40cm.
Załącznik:
Komentarz: 3/3 Niebieski razem Widok z TYŁU
1-5tył.jpg [ 200.87 KiB | Przeglądane 665 razy ]
Załącznik:
Komentarz: 2/3 Niebieski
4-5o.jpg [ 189.2 KiB | Przeglądane 665 razy ]
Załącznik:
Komentarz: 1/3 Niebieski
1-3.jpg [ 204.33 KiB | Przeglądane 665 razy ]
Info do zółtego
Nad numerem 3 na wysokości zółtej opaski, krzew ma 40cm, w razie dodatkowych zdjęć winorośli możecie posiłkować się również zdjęciami z pierwszego posta
Nr 5 jest przedłużeniem pnia i ma wyrastający z niej mały dziwny odrost.
Na pewno zauważyliście że winorośl oprócz standardowego pnia ma również cienką łodygę która idzie wzdłuż bambusowego kijka, czy ją również należy odciąć od dołu głównego pnia?