Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 10:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Najprostszym sposobem są drożdże i osobny nastaw - po fermentacji klaruje się bez problemu, najwyżej nie będzie to pierwszy sort, ale przeważnie jeszcze pijalne.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 10:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dzięki Romanie, też szedłem tym tokiem myślenia. Człowiek się narobił i tyle dobra wylać - całe 15l. Zrobimy eksperyment.


Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 10:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
sulima napisał(a):
Zastosowałem w tym roku po wyciskaniu pierwszy raz Panzym Clear do klarowania, brak efektów, macie jakieś doświadczenia w stosowaniu takich środków.


Ja stosowałem Safizym Clar + f-my LeMag http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... kty/enzymy .
I jestem bardzo zadowolony. Po 12 godż sedymentacji ok. 30 l Solarisa na dnie 1 cm zbitego osadu a powyżej prawie czysty sok. Aż dodałem trochę tego osadu bo wydawał mi się aż za czysty.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 10:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
RoberR jeszcze wysokie wąskie naczynie,schłodzić to mocno.Odzyskasz pewnie 30%lub więcej...
Z johannitera miałem 5l osadu.1.5 l uratowałem jeszcze.
Chłodzisz- sciągasz i ponownie.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 14:26 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 7 lutego 2019, 13:47
Posty: 116
Lokalizacja: Garbow, Poł Wsch świętokrzyskie, 160m npm
donald1209 napisał(a):
Safizym Clar + f-my LeMag
narc81 napisał(a):
wysokie wąskie naczynie,schłodzić .


Czytałem to na stronie LeMag Protokół winifikacji (sposób produkcji wina ) Seyval Blanc i dlatego kupując drożdże kupiłem ten enzym Panzym Clear Rapid G, nie wiem kto to produkuje, zgodnie z instrukcją klarowanie 2-4 godzin i po czterech godzinach niewiele sklarowało, na stronie LeMag pisało tam również o klarowaniu w wąskich wysokich naczyniach, ze zdjęć wynika że są dosyć duże i mają pojemność kilkaset litr, to jest instrukcja dla towarowej winnicy. Jeżeli ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby, wiedzę na ten temat będę wdzięczny za podpowiedź, może filtry, muszę coś zastosować do filtracji, a może ktoś orientuje się jak to jest robione w towarowej winnicy, jakiś system filtracji, jestem zdecydowany wydać trochę i taki system zastosować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 18:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
sulima napisał(a):
donald1209 napisał(a):
Safizym Clar + f-my LeMag
narc81 napisał(a):
wysokie wąskie naczynie,schłodzić .


Czytałem to na stronie LeMag Protokół winifikacji (sposób produkcji wina ) Seyval Blanc i dlatego kupując drożdże kupiłem ten enzym Panzym Clear Rapid G, nie wiem kto to produkuje, zgodnie z instrukcją klarowanie 2-4 godzin i po czterech godzinach niewiele sklarowało, na stronie LeMag pisało tam również o klarowaniu w wąskich wysokich naczyniach, ze zdjęć wynika że są dosyć duże i mają pojemność kilkaset litr, to jest instrukcja dla towarowej winnicy. Jeżeli ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby, wiedzę na ten temat będę wdzięczny za podpowiedź, może filtry, muszę coś zastosować do filtracji, a może ktoś orientuje się jak to jest robione w towarowej winnicy, jakiś system filtracji, jestem zdecydowany wydać trochę i taki system zastosować.
Stosowałem ten enzym z powodzeniem, inne również. Raczej to nie kwestia enzymu, lecz odmiany/surowca/rocznika.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 20:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie Solaris ma taką wadę - 30% objętości po sedymentacji odpada.

Pamiętam, że Bianka miała jeszcze więcej miąższu w soku i więcej odpadało.

Bianka to chyba "babka" Soreli? Może tą wadę po niej odziedziczyła... ?

Tak mi się wydaje, że wydajność tłoczenia i ilość odpadu po sedymentacji - to cechy odmianowe. Teoretycznie enzymy pomagają, to tylko korekta natury.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 20:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
To i ja się dopiszę z wynikami.
Szpaki zmusiły mnie dziś do szybkiego zebrania Ronda i Marquette. Nawet siatka (taka do bel) na krzakach nie pomogła, dranie zawsze znalazły jakąś dziurę, a uciekając waliły prosto przez oczka. Wydaje się, że zapach dojrzałego Marquette je wabił.
Do rzeczy.

Rondo - 19 Brix
Marquette - 24 Brix

Kwasów nie mierzę, bo się poddałem - miareczkowanie mi nie wychodzi.
Stosunek objętościowy nastawów po zmieleniu: 1 krzak Ronda = 4 krzaki Marquette. Rondo miało dużo zaschniętych jagód, gdyby nie to, to pewnie stosunek objętościowy były jeszcze bardziej na niekorzyść Marquette. Ale... Marquette ma idealne pestki, a Rondo już nie za bardzo. Ciemne ale z jasmymi plamami i nie takie chrupiące czarnuszki jak u Marquette.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 11:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
PiotrPe napisał(a):
Ale... Marquette ma idealne pestki, a Rondo już nie za bardzo. Ciemne ale z jasmymi plamami i nie takie chrupiące czarnuszki jak u Marquette.


Nie przejmuj się, Rondo tak ma.

-- Wt wrz 24, 2019 11:11 am --

jokaer napisał(a):
donald1209 napisał(a):
Ja stosowałem Safizym Clar + f-my LeMag http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... kty/enzymy .
I jestem bardzo zadowolony. Po 12 godż sedymentacji ok. 30 l Solarisa na dnie 1 cm zbitego osadu a powyżej prawie czysty sok. Aż dodałem trochę tego osadu bo wydawał mi się aż za czysty.


A jak można ten enzym kupić?


Wysłałem zamówienie mailem podanym na str. centrumfermentacji. Mają małe opakowania po 2.5 g .

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 18:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 7 lutego 2019, 13:47
Posty: 116
Lokalizacja: Garbow, Poł Wsch świętokrzyskie, 160m npm
Okazuje się, że na alegro sprzedają, użytkownik LeMag2009


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
Zebrałem dzisiaj Regenta. Jagody napompowane. Wdało sie już zamieranie szypułek i sz.p. Było sporo przebierania. Obciążenie znowu zbyt duże - ok. 3.2 kg/krzew. Cukier słaby - 21,5, kwas - 6. :eh:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 20:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dziwne Mietku z tym Regentem. Mam go 3 krzewy kolekcyjnie, i w tym sezonie ma najzdrowsze i najpiękniejsze owoce od początku uprawy, obciążenie pomiędzy 2 a 3 kg/krzew brix na dziś ok. 23, kwasu nie mierzyłem bo mi szkoda odczynnika, ale już niski, pójdzie do Roeslera, więc musi jeszcze trochę poczekać.
Przyczyna tegorocznej nadspodziewanej zdrowotności części odmian mimo sporych opadów w sezonie jest prosta, mało lub brak uszkodzeń od os i much. To jest niestety spory problem w małoobszarowej uprawie. Korelacja pomiędzy brakiem uszkodzeń od owadów a stanem zdrowotnym owoców pokazała się w tym roku wyraźnie.
Regent razem z Negru de Dragasani to zdecydowani liderzy zdrowotności w tym sezonie.
Roesler szybko dolatuje, nigdy też na koniec września nie miał aż tak zdrowych gron, sam jestem zaskoczony, niektóre jagody zaczynają rodzynkować (27 brix i więcej), teraz wszystko w rękach naszej upalnej jesiennej pogody :lol:

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 21:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Nie wiem, czy to komuś pomoże. Osobiście nie stosowałem tego ale słyszałem, że dobre rezultaty już na etapie klarowania soku daje stosowanie preparatu Lafazyme Ekstrakt + siarkowanie, potem klarowanie moszczu otrzymuje się przez zastosowanie preparatu Lafazyme CL wspomaganym środkiem o nazwie Polymust Press. Sam staram się stosować jak najmniej chemii i dlatego wolę przy mojej ilości domowego wytwarzania wina wielokrotne już na etapie sedymentacji zlewanie znad osadu w wąskim i wysokim naczyniu.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
Niestety u mnie tak Regent reaguje po długotrwałej suszy a potem intensywnych opadach. Miałem kiedyś tak, że zgniło absolutnie wszystko.
Mogłem zbierać tydzień temu, ale wolę z reguły go przetrzymać, żeby nie mieć dziwnych posmaków w winie.
Osy i szerszenie to u mnie plaga w tym sezonie, ale to nie one były głównym winowajcą a zamieranie szypułek.
Został jeszcze Dornefelder, Dorsa i Hibernal. Raczej nie będą długo czekał ze zbiorem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2019, 05:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie Regent zdrowiutki, ale parametry nie powalają. Z powodu b. dużych gron, wyszło mi też za duże obciążenie.

Regent - 21,3 Brix - pH 3,45 - TA 7,5 - 2,6 kg/krzew

Rondo - 20 Brix - pH 3,33 - TA 9 - 2,5 kg/krzew

Seyval - 18,5 Brix - pH 3,30 - TA 8,25 - 3 kg/krzew (po 8-10 gron na krzew)

Za to Seyvala dorwała Szara Pleśń. W tym roku żegnam się z tą odmianą, mam już wsadzone w rząd nowe sadzonki - spróbuje Chardonnay...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO