Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 września 2019, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Lodówka się zwolniła po Solarsie, więc jedziemy dalej z winobraniem :-)

Nektar - 21 Brix - pH 3.4 - TA 7,5 - krzewy 2-latki 1,2 kg/krzew

Cserszegi Fueszeres - 20,5 Brix - pH 3.3 - TA 10,5 - krzewy 2-latki 1,5 kg/krzew

Johanniter - 20 Brix - pH 3.2 - TA 8,25 - krzewy 2-latki 2 kg/krzew

Dornfelder - 18 Brix - pH 3.6 - TA 7,5 - 3,5 kg na krzew - z niego będzie różowe

Wyniki bardzo mnie zaskoczyły pozytywnie :-)

Nektar ma wspaniały aromat, nie spotkałem się z takim.

Cserszegi Fueszeres - też zapowiada się wspaniale.

Johanniter dostał Szarej Pleśni czy innej zgnilizny - około 10-20% gron było chorych. Wydajność tłoczenia też słaba.

A Dornfelder - to sam nie wiem... Przy 7-8 gronach na krzew wychodzi 3,5 kg... Cukier niski...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2019, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem dzisiaj
La Crescent 23,5Bx, Vandal Cliche 20Bx, Aurore 19Bx
Miazga cuvee 21Bx,TA 8,4g/l, pH 3,14
Krzewy Aurory w tym roku mocno przeciążone owocowaniem, zbieram stopniowo i dodaję do innych nastawów jako dokwaszacz.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 września 2019, 20:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 179
Lokalizacja: Jarosław
Regent
Starsze krzaki, gorsza lokalizacja 4kg na krzew ok 1/4
Młode prze różnie , razem ok 2kg.

Razem 23 brix, ph 3.5, TA 6.5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 08:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
Ktoś dziś zbiera w odległości do 100km od Gliwic? Chętnie zobaczę winnice i winobranie, pomogę przy zbiorach, spróbuję jagód bo planuje na wiosnę kupić sadzonki

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 11:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
ZbyszekTW napisał(a):
Lodówka się zwolniła po Solarsie, więc jedziemy dalej z winobraniem :-)

Nektar - 21 Brix - pH 3.4 - TA 7,5 - krzewy 2-latki 1,2 kg/krzew

Cserszegi Fueszeres - 20,5 Brix - pH 3.3 - TA 10,5 - krzewy 2-latki 1,5 kg/krzew

Johanniter - 20 Brix - pH 3.2 - TA 8,25 - krzewy 2-latki 2 kg/krzew

Dornfelder - 18 Brix - pH 3.6 - TA 7,5 - 3,5 kg na krzew - z niego będzie różowe

Wyniki bardzo mnie zaskoczyły pozytywnie :-)

Nektar ma wspaniały aromat, nie spotkałem się z takim.

Cserszegi Fueszeres - też zapowiada się wspaniale.

Johanniter dostał Szarej Pleśni czy innej zgnilizny - około 10-20% gron było chorych. Wydajność tłoczenia też słaba.

A Dornfelder - to sam nie wiem... Przy 7-8 gronach na krzew wychodzi 3,5 kg... Cukier niski...


Zbyszku Johaniter szarą zawsze łapie, trzeba pilnować oprysku. U mnie może z 0,5% z szarą. A wydajność z tloczenia ma super, sok sam leci, wlasnie tłoczymy, szacuje ze będzie ponad ponad 70%

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Pryskałem 2x Switch - w fazie zielonego groszku i przy mięknięciu jagód...
Co ciekawe - mam kilka starszych krzewów i te 100% zdrowe - a dwulatki wszystkie z chorymi jagodami.
Także jestem dobrej myśli - z wiekiem powinno być lepiej.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 12:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
2-3 tygodnie przed zbiorem, spróbuj serenade

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 20:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Ja stosuję przeciwko Sz.P na Johanniterze od kilku lat w okresie przed zbiorczym Teldor 500 sc sprawdza się .

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
21.09. zebrałem Soreli, będzie prawie odmianowe, bo na 65 l miazgi jako dodatek jest tylko 3 l Fleurtai(totalnie zniszczona przez osy), i 7 l z pełnego owocowania po 1 krzewie z Pannonii, Bacski i Csilam, oraz kilka gron plonu kontrolnego z Sauvignon Rytos, Maris i Kretos (także super zdrowe owoce).
Te 3 węgierskie odmiany mają wspaniałą zdrowotność, zero szarej pleśni, zero uszkodzeń od owadów, i zero roboty przy selekcji przed młynkiem.
Całość 24 brix(100 Oe), :D i niestety już tylko 6,5 g kwasu (na szczęście mam kwas winowy).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 15:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
RobertR napisał(a):
21.09. zebrałem Soreli, będzie prawie odmianowe, bo na 65 l miazgi jako dodatek jest tylko 3 l Fleurtai(totalnie zniszczona przez osy)


To zniszczenie przez osy owoców Fleurtai, to wynik różnicy w dojrzewaniu względem Soreli czy różnicy w skórce, smaku?
Pytam bo gdy to pierwsze to może w późniejszych lokalizacjach nie będzie takiego nokautu?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 16:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Na Soreli pełne owocowanie, na Fleurtai pierwsze. Dlatego się tym nie przejmuję. Ważniejsze że mimo takich zniszczeń nie było na Fleurtai sz.p. zniszczone owoce zaschły. Zresztą w drugim szpalerze kilka krzewów Soreli też oberwało od os i tu stan zdrowotny jagód był sporo gorszy, trzeba było ręcznie przebierać.
Dlatego najbardziej mnie cieszy Pannonia i Bacska 100% zdrowych jagód i brak najmniejszych oznak m.p. na owocach.

Wysłane z mojego Power 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 18:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 7 lutego 2019, 13:47
Posty: 116
Lokalizacja: Garbow, Poł Wsch świętokrzyskie, 160m npm
Zastosowałem w tym roku po wyciskaniu pierwszy raz Panzym Clear do klarowania, brak efektów, macie jakieś doświadczenia w stosowaniu takich środków. Klarujecie sok po prasie a może jakiś inny skuteczny sposób jest. Trzy lat temu jak przepuściłem wyciśnięty sok ponownie przez prasę w worku bawełnianym, gesta tkanina to wyszedł taki klarowny, że nie trzeba było go więcej klarować tzn wina ale to była męka, ciężko było 5 litrów wycisnąć, po każdym wyciskaniu trzeba było myć worek z osadu bo był tak zabity, że prasa z naciskiem 12 t nie dawała rady tego przebić, jeden worek rozwaliłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 19:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Blaufränkisch zebrany z parametrami brix 22,3, pH 3,58, kwas 6,6 gr/l. Fermentacja na drożdżach własnych.

Pozostał tylko Dunaj, który zostanie zebrany we wtorek.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Bożole czerwone
Zebrałem dzisiaj w mniej więcej równych proporcjach :
Karpicko 23Bx , Kazaczka 21Bx ,Lucie Kuhlmann 22Bx.
Cuvee 15L - miazga 22Bx, TA 7,8g/L, pH 3,24
Drożdże spontan
Trzeba pewnie będzie odkwaszać na wytrawne albo dosładzać na półwytrawne :?: :problem:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 08:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
sulima napisał(a):
Zastosowałem w tym roku po wyciskaniu pierwszy raz Panzym Clear do klarowania, brak efektów, macie jakieś doświadczenia w stosowaniu takich środków. Klarujecie sok po prasie a może jakiś inny skuteczny sposób jest. Trzy lat temu jak przepuściłem wyciśnięty sok ponownie przez prasę w worku bawełnianym, gesta tkanina to wyszedł taki klarowny, że nie trzeba było go więcej klarować tzn wina ale to była męka, ciężko było 5 litrów wycisnąć, po każdym wyciskaniu trzeba było myć worek z osadu bo był tak zabity, że prasa z naciskiem 12 t nie dawała rady tego przebić, jeden worek rozwaliłem.


Przyłączam się do pytania kolegi, macie jakieś sposoby na to żeby połowy soku nie wyrzucać, gdyż sklarowało mi się tylko 50% soku z Soreli ?
Nie miałem dotąd takich problemów, muszkaty klarowały się w poprzednich latach doskonale, odpadu było niewiele, a teraz połowa :?: . Wydajność prawie jak w Winnicy Wieliczka wyjdzie :lol: .

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO