Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 21:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 73
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
ZbyszekTW napisał(a):
U mnie na dzisiaj jest tak:

Solaris - 3 latki - 3,5-4 kg na krzew - 24 Brix - pH 2,9 - TA 9,5 g/l

Solaris - 8 latki - 4-4,5 kg na krzew - 23 Brix - pH 2,9 - TA 11 g/l

Rondo - 2-2,5 kg na krzew - 17 Brix - pH 2,9 - TA 14 g/l

Wczesny Burgunder (PNP) - 18 Brix - pH 3,1 - TA 10 g/l


A więc do zbiorów jeszcze chwilę.


U mnie Solaris podobnie - 23 Brix TA 10,5 g/l
Mój piesek " zerwał " jedno grono Regenta zmierzyłem z ciekawości
18-19 Brix :shock: TA 13,5

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 16:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Winobrań ciąg dalszy!
Dziś zebrany PNP.

Brix 21.5
pH 3.6
TA 7.5
Największe gronko.

Załącznik:
20190830_152523-333x600.jpg
20190830_152523-333x600.jpg [ 65.81 KiB | Przeglądane 1775 razy ]


Prośba do Moda,o poprawienie w opisie śr.wagi gron...;)
To już sprawdzone przez wielu Winiarzy.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Włodek co to w środkowej części grona? Pleśń szlachetna? :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2019, 09:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Na tym akurat nie... :mrgreen:

-- poniedziałek, 2 września 2019, 09:40 --

Regent zbiór wczoraj:
Brix -22.5
pH -3.8
TA -7.65

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 września 2019, 18:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2386
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
narc81 napisał(a):
Winobrań ciąg dalszy!
Dziś zebrany PNP.

Brix 21.5
pH 3.6
TA 7.5
Największe gronko.

Prośba do Moda,o poprawienie w opisie śr.wagi gron...;)
To już sprawdzone przez wielu Winiarzy.


I ja dzisiaj zebrałem PNP. Na części krzewów jagody już zrodzynkowane, nie mogły dłużej wisieć. Na części jeszcze by mogły z tydzień powisieć. Niektóre pestki zielone... W tym roku mam takie rozbieżności w owocowaniu (niestety).

Parametry miazgi:

Brix 21.5
pH 3.5
TA 8.25

Po odszypułkowaniu i odrzuceniu gorszych jagód wyszło 1.5 kg/krzew. Średnia waga grona 110g.

Włodek, robię też odmianowe, lekkie czerwone wytrawne. Będzie co porównywać :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 września 2019, 20:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Zbyszek, ale żeś zapas kwasów nazbierał...;)
Zostaw lepiej do Regenta...
Nie muszę pisać,że taki to żarcik?
Dobrze,dobrze!
Cukier widzę ten sam.
Ależ ja, już bym mógł burczoki porównywać! :)
Te czekanie zabija mą wrażliwą duszę!
Trochę mam stracha z tymi czerwonymi...no, ale jak się już wdepło... :lol:
Nie wiem, czy ten PNP będzie czerwonym winem? Tzn. technologicznie napewno blisko,ale kolor raczej bliżej rose...Może setkę Regenta dodać...?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 06:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
ZbyszekTW napisał(a):
narc81 napisał(a):
Winobrań ciąg dalszy!
Dziś zebrany PNP.

Brix 21.5
pH 3.6
TA 7.5
Największe gronko.

Prośba do Moda,o poprawienie w opisie śr.wagi gron...;)
To już sprawdzone przez wielu Winiarzy.


I ja dzisiaj zebrałem PNP. Na części krzewów jagody już zrodzynkowane, nie mogły dłużej wisieć. Na części jeszcze by mogły z tydzień powisieć. Niektóre pestki zielone... W tym roku mam takie rozbieżności w owocowaniu (niestety).

Parametry miazgi:

Brix 21.5
pH 3.5
TA 8.25

Po odszypułkowaniu i odrzuceniu gorszych jagód wyszło 1.5 kg/krzew. Średnia waga grona 110g.

Włodek, robię też odmianowe, lekkie czerwone wytrawne. Będzie co porównywać :D




Zbyszek,ja mam prośbę o doradę odnosnie Solarisa.
Puściłem w tym roku na Enartis Aroma White i kwestia zatrzymania drożdży.Tolerancja ich jak piszą to 15%, a ja chcę zastawić cukier resztkowy.
Parametry miałem
blg-25
TA-8
ph-3.25
Chcę zatrzymać przy 1blg na półsłodkie i pytanie ile piro dać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2386
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
krystex15 napisał(a):
Zbyszek,ja mam prośbę o doradę odnosnie Solarisa.
Puściłem w tym roku na Enartis Aroma White i kwestia zatrzymania drożdży.Tolerancja ich jak piszą to 15%, a ja chcę zastawić cukier resztkowy.
Parametry miałem
blg-25
TA-8
ph-3.25
Chcę zatrzymać przy 1blg na półsłodkie i pytanie ile piro dać


Ja robiłem 2x Solarisa na Aroma White.
1x mi wyszedł dobry, a drugi raz rozpoczął na wiosnę wtórną fermentację i się zmarnował.
Siarkowanie 1,5 g/10l dla zatrzymania drożdży i później jeszcze raz około 0,7 g/10l.
Przy tych drożdżach jest ryzyko wtórnej fermentacji, co do ilości pirosiarczynu, ciężko doradzić. Raczej trzeba by robić pomiar SO2.

Teraz stosuję już tylko ULCM.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 10:02 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
ZbyszekTW napisał(a):
krystex15 napisał(a):
Zbyszek,ja mam prośbę o doradę odnosnie Solarisa.
Puściłem w tym roku na Enartis Aroma White i kwestia zatrzymania drożdży.Tolerancja ich jak piszą to 15%, a ja chcę zastawić cukier resztkowy.
Parametry miałem
blg-25
TA-8
ph-3.25
Chcę zatrzymać przy 1blg na półsłodkie i pytanie ile piro dać


Ja robiłem 2x Solarisa na Aroma White.
1x mi wyszedł dobry, a drugi raz rozpoczął na wiosnę wtórną fermentację i się zmarnował.
Siarkowanie 1,5 g/10l dla zatrzymania drożdży i później jeszcze raz około 0,7 g/10l.
Przy tych drożdżach jest ryzyko wtórnej fermentacji, co do ilości pirosiarczynu, ciężko doradzić. Raczej trzeba by robić pomiar SO2.


Teraz stosuję już tylko ULCM.



A jak myślisz,zastosowanie filtrów płytowych np.0,2mikrona załatwi pozbycia się pozostałości drożdży


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Mi po filtracji wina nie ruszają, ale żeby przefiltrować przez taki filtr to trzeba mieć najpierw klarowne wino, Ja mocno ochładzam wino, po opadnięciu drożdzy zlewam i siarkuję 0,15-0,2 g piro /l - to zatrzymuje fermentację, po sklarowaniu (1-3 miesięcy) filtruję.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 11:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Misza napisał(a):
Mi po filtracji wina nie ruszają, ale żeby przefiltrować przez taki filtr to trzeba mieć najpierw klarowne wino, Ja mocno ochładzam wino, po opadnięciu drożdzy zlewam i siarkuję 0,15-0,2 g piro /l - to zatrzymuje fermentację, po sklarowaniu (1-3 miesięcy) filtruję.


Dzięki Mietku za wskazówki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 września 2019, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Trzeba pamiętać, że dawka piro powinna być uzależniona od pH wina, im pH niższe tym w winie mamy więcej wolnego SO2 i odwrotnie. Czasem dawka którą zastosowaliśmy na początku, jest wystarczająca, a po paru miesiącach, gdy pH i temperatura wzrośnie wino rusza.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 05:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczoraj zebrałem na wino, a dzisiaj od nocy już pada deszcz. Planowany Gemischter Satz będzie zatem z odmian Pinot Blanc i Riesling z dodatkiem nieco Gewurztraminer, Pinot Gris, Chardonnay, Veltliner, Silvaner i Elbling oraz Chasselas. Segregacja jagód ręczna, dużo odpadów z powodu owadów oraz śladów poparzeń węglanem potasu, który uszkodził znaczną część owoców.
Parametry: 19 Brix, 9,5 g/l, 4,5 pH
Parametrów poszczególnych odmian wczoraj nie mierzyłem, wszystko organoleptycznie. Pinot Blanc, Silvaner, Elbling i Veltliner oraz Chasselas miały pestki wybarwione i chrupkie, bez goryczy. Owoce w smaku przyjemnie słodkie, a Pinot Blanc nawet bardzo, natomiast Chasselas wręcz jak miód. Pinot Gris i Gewurztraminer oraz Chardonnay stały mniej więcej w środku. Riesling, ten król Europy Środkowej, powinien jeszcze powisieć (31 sierpnia miał 18 Brix), ale nie byłoby z czego robić nastawu w tym roku, a to z przyczyn już wielokrotnie przeze mnie wspominanych.
Wkrótce przyjdzie czas na podsumowanie sezonu i wnioski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 05:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Dolnoslonzok napisał(a):
4,5 pH

Albo się pomyliłeś albo masz pHmetr do bani.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 września 2019, 06:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dolnoslonzok napisał(a):
Parametry: 19 Brix, 9,5 g/l, 4,5 pH

Michał a kalibrowałeś pHmetr?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO