Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 października 2019, 23:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3297
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
W poniedziałek zerwałem Anastasję, którą pokazałem wcześniej. To takie późne, beznasienne "nie wiadomo co" ani do końca deserówka ani przerobówka, do wszystkiego (czyli może do niczego) :wink: Nie przeznaczałem jej więc na nic, dlatego zaniedbałem redukcję, przycinanie, opryski minimalne. A ta "panna (olana)" chyba to lubi, babochłop jakiś :lol: bo uniosła w szpalerze przy płocie 12 kg zdrowiutkich owoców i to smaczniejszych niż w zeszłym, lepszym sezonie a cukru miała nawet 19,5 blg. Kto to wszystko pojmie i zrozumie... :crazy: :lol:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 08:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Zrób rodzynki.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 października 2019, 11:33 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Masz może jakiś sprawdzony przepis?

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 14:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5475
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie koniec winobrania.Zebrałem wczoraj Marquette 25 brix ale kwasy 13,5. Aż takich nigdy nie miałem. Pójdzie Mycoferm CRU05. Ale zastanawiam się nad odkwaszeniem miazgi. co o tym sądzicie?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 14:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
siekiernik napisał(a):
Masz może jakiś sprawdzony przepis?

Sprawdziłem ten https://www.doradcasmaku.pl/przepis-mus ... owy-332879 . Nie tylko na winogronach,ale także na śliwie ałyczy-wyszedł raczej sok, na porzeczkach,jabłkach,mirabelkach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 15:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
vanKlomp napisał(a):
U mnie koniec winobrania.Zebrałem wczoraj Marquette 25 brix ale kwasy 13,5. Aż takich nigdy nie miałem. Pójdzie Mycoferm CRU05. Ale zastanawiam się nad odkwaszeniem miazgi. co o tym sądzicie?


Dziwne parametry...
Krzysiek jakie jest pH?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2019, 15:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5475
Lokalizacja: Łódź i okolice
pH nie mierzyłem bo nie dotarł jeszcze do mnie pHmetr. Na stary niestety wdepnąłem i szlag go trafił. :mrgreen:
a zerwać już musiałem bo ją osy masakrowały.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2019, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
--S, 12.10.2019
Regent zebrany, 20Blg, TA 6,1g/l, pH 3,28, szypułki i pestki brązowe, ponad 4kg/krzew; owoce całkowicie zdrowe, bez konieczności przebierania przed odzypułkowywaniem i mieleniem :D :!:
Drożdże RC 212
Jutro dosłodzę Frontenac'iem tak aby było odmianowe "Regent " ( conajmniej 85% Regenta)

-- N, 13.10.2019 18:37 --

No i dosłodziłem
regent/frontenac 22Blg
Frontenac - 25Bx, TA 10,6g/l; pH 3,16
Trzeba było skubać zielony groszek, bo było go trochę w tym roku :shock: :!: :?:
Marquette, LM, MF w tym roku praktycznie bez "zielonego groszku" :D
Kwasy bardzo małe w tym roku jak na Frontenac :D :?: Bywało już kiedyś nawet w granicach 15g/l

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 października 2019, 20:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 945
Lokalizacja: małopolska
Dziś zbierałem odmiany ciemne, późne (brix / pH):

Te trzy poszły do cuvee:
Abouriou: 20,0 / 3,13 (bardzo zdrowe owoce, jedyne uszkodzenia od szerszeni, zdecydowany zwyciezca)
Malbec: 21,3 / 3,04 (zdrowe owoce, młode krzewy, bardzo lubiany przez owady)
Feteasca Neagra: 23,2 / 3,10 (mało plenna, grona w niewielkim stopniu porażone pleśnią)

Te dwie są do wykopania:
Nigrisella: 17,3 / 2,69 (skarlałe grona, nie dojrzewa wystarczająco w moich warunkach)
Gargola: 17,9 / 2,9 (bardzo dorodne i zdrowe owoce, nie dojrzewa wystarczająco w moich warunkach)

Grona kontrolne:
Rubinet: 23,0 / 3,03 (imponujący cukier jak na odmianę o zabarwionym soku)
Rubinowy Magaracza: 20,7 / 3,07 (jest szansa że będzie dojrzewał przy pełnym obciążeniu)
Seibel 156: 20,6 / 2,95 (zbyt duże kwasy, hybrydowe absmaki)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
-- N, 13.10.2019 21:30 --
vanKlomp napisał(a):
U mnie koniec winobrania.Zebrałem wczoraj Marquette 25 brix ale kwasy 13,5. Aż takich nigdy nie miałem. Pójdzie Mycoferm CRU05. Ale zastanawiam się nad odkwaszeniem miazgi. co o tym sądzicie?

Nie mam praktyki z tymi drożdżami ,ale jestem zainteresowany efektem ich stosowania.
Ja w tym roku zastosowałem dla odmianowego z marquette drożdże Lalvin 71B
Efekt dotychczasowy :
1/10/19 - 23,5Bx,TA 10,8g/l; pH 3,18
10/10/19(odcedzone) - 1Blg; TA 7,9; pH 3,67
Przechodzi obecnie spontaniczne FJM

-- Pt, 18.10.2019 20:01 --

Ostatnie u mnie winobranie w tym roku : Monarch,Panon Frankos, Pinot Meunier, Merlot.
Wszystko do jednego pojemnika.
18Blg,pH 3,67, TA nie mierzyłem.

-- So, 26.10.2019 22:05 --

Wczoraj dokończyłem winobrania. Tym razem już ostatecznie :!:
Po 2 krzewy : Dornfelder, Hibernal , Jutrzenka. Cukry bez zmian, kwasy mniejsze niż 2 tyg. temu
Zostały już tylko deserówki, po kilka gron : Swenson Red i Szachtior (jak do tej pory jagody zdrowe :D )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5475
Lokalizacja: Łódź i okolice
zbyszekB napisał(a):
Nie mam praktyki z tymi drożdżami ,ale jestem zainteresowany efektem ich stosowania.

Efekt na razie mizerny. Wczoraj była prasa. Fermentacja w miazdze 10 dni. Kwasior niemiłosierny (organoleptycznie)
Niestety nie ma drożdży, które by opanowały te kwasy.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 10:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
vanKlomp napisał(a):
....Niestety nie ma drożdży, które by opanowały te kwasy.
Witam (gronkowiec) po dłuższej nieobecności. Może te drożdże https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... o-bc-s103/ lub https://www.farmarik.pl/p/450/suszone-d ... alic-100-g i do kompletu https://www.farmarik.pl/p/486/bakterie- ... -50-litrow.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 12:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Warto dodać do zakładek opracowanie Francuskiego Instytutu Wina. https://www.vignevin.com/outils/fiches-levures/ Od dawna śledzę tę stronę i widzę, że cały czas jest w rozbudowie. Dla amatorów znajomość specyfiki drożdży pozwoli na dobranie właściwych do posiadanego surowca. Urodziłem się hybrydą :P ponieważ w wieku 64 lat nie mieszczę się w przyjętych normach pod względem zdrowia i sprawności fizycznej.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wreszcie jest chwila czasu, białe się klarują, czerwone przechodzą fjm, Duna Gyongye z Shirazem i CF kończy fermentację, więc mogę zamieścić całościowe parametry zbiorcze poszczególnych odmian.
Co prawda nie mam żadnych tajnych metod robienia wina jak niektórzy, ani też nie podnieca mnie globalne ocieplenie, którego w tym sezonie absolutnie u mnie nie widać, z ekstremalnie zimnym i mokrym majem i chłodnym lipcem.
Sporo odmian miało w tym sezonie jak i w poprzednim problemy fizjologiczne z uzyskaniem właściwej dojrzałości i poziomu cukru. Na szczęście te które dotąd nie zawodziły i teraz nie zawodzą (Roesler i Rubinet), a są też (niespodziewanie) i nowi faworyci.

Zbiór 21.09.2019 Soreli z 25 krzewów, plus odrobina Pannonii, Bacski, Csilam, Fleurtai oraz Sauvignon Kretos. Cukier 24 brix, TA 6,5. Drożdże GV S107.
Cecha odmianowa widać że Soreli źle się klaruje i ma niskie kwasy, trzeba trochę wcześniej zbierać, lub kupażować z odmiana o wyższych kwasach, dobrze będzie się tu nadawać Pannonia lub Sauvignon Maris, bo Kretos tak samo albo i wcześniejszy. Na obecnym etapie wino bdb się klaruje, trzeba będzie odrobinę dokwasić kwasem winowym.

28.09. Dublański (50% całości) po 20% Nektar i Csersegi Fuseres, oraz Jutrzenka, Generosa, Gyongyriesling, BV 10-19-8. Łącznie cukier w miazdze zaledwie 21 brix, TA 7,5. Tak słabe parametry cukru wynikają z jego fatalnego poziomu na Nektarze, CF, Gyongyrieslingu, i stosunkowo słabym cukrze na Dublańskim(22 brix). Te odmiany miały w tym sezonie problemy fizjologiczne z osiągnięciem dobrego poziomu cukru. Całość ratowała Generosa i Jutrzenka (23-24,5 brix). Drożdże Excellence FTH. Znakomita sedymentacja, szybkie klarowanie. Młode wino pachnie nieziemsko, też mogłoby mieć więcej kwasowości.

28.09 Dunaj. Cukier 22,5 brix TA 7,5, Drożdże Excellence DS. Odmiana wkurzająca w uprawie z powodu podatności na wszystko, ale wino zwłaszcza na tych drożdżach dających znakomity owoc to jest rewelacja. Całość po fermentacji poszła do Rubineta.

04.10. Rubinet (plus kilka krzewów Neroneta) 140 l miazgi, 22 brix jak na tą odmianę w górnej skali, kwasowość trudna do zmierzenia w okolicy 9. Owoce przetrzymane do oporu były w stanie rozpadania się, czyli tak jak ma być, konsystencja nieporównywalna z niczym innym jak i kolor (czarny). Drożdże UCLM S377. Kończy właśnie fjm, i na tym etapie mogę śmiało powiedzieć że wino będzie lepsze niż z upalnego rocznika 2018, widać że odmiana jest na chłodny klimat :D

07.10. Negru de Dragasani. Miałem spore obawy czy to dojrzeje, w Rumunii dojrzewa tydzień przed Merlotem. Na szczęście myliłem się :D
Największe zaskoczenie sezonu. Pełna dojrzałość, mimo obciążenia średnio 3,5 kg z krzewu. Żadnych absmaków trawiastych, pirazynowych. Redukowany kilkakrotnie plon, ale po Babeasce jest to wybitnie plenna odmiana o wielkich gronach. Mimo to super parametry.
Cukier 23,5 brix, TA 8. Idealnie zdrowe owoce. Drożdże Excellence DS. Wino kończy fjm, te 55l zapowiada się :Yahoo!: . Zresztą odmiana posadzona po degustacji kilku win z Negru. Odmiana na światowym poziomie jakościowym, jeśli to dojrzewanie będzie się powtarzać to nic lepszego nie trzeba. Trzeba tylko jeszcze intensywniej pobiegać koło gron z sekatorem :lol:

07.10. Roesler plus po 15 l Monarcha i Zweigelt Signum. Łącznie 141 l miazgi. Cukier 23 brix, TA 9,5. Drożdże Siha 10. Tradycyjnie Roesler nie zawiódł, i niższa temperatura fermentacji (26-27) oraz użycie Siha 10 wyjdzie mu na dobre. Wreszcie wobec os zebrałem idealnie zdrowego Roeslera.

21.10. Duna Gyongye plus po kilka kg Syrah i Cabernet Franc. Łącznie 22 brix, kwas 9,owoce bez przebierania na młynku, zero sz.p. Po raz pierwszy nie zbierałem Duny razem z Roeslerem, lecz potrzymałem dłużej. O ile smak po prasie będzie mi odpowiadał to te 50 l pójdzie do Roeslera. Drożdże Siha 8.

Wino w moich owoców Cabernet Cantor robi MarcinJ, też zapowiada się ok i na dodatek ekologicznie.

Reasumując mimo momentami fatalnego pogodowego roku w mojej lokalizacji, rekordowych opadów, ale z drugiej strony wyjątkowo dobrej zdrowotności owoców wino z tego rocznika zapowiada się na ten moment nieźle. Te odmiany na które postawiłem dały radę.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5475
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dlaczego do Rubineta dałeś akurat drożdże UCLM S377?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], slawek1989 i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO