Wreszcie jest chwila czasu, białe się klarują, czerwone przechodzą fjm, Duna Gyongye z Shirazem i CF kończy fermentację, więc mogę zamieścić całościowe parametry zbiorcze poszczególnych odmian.
Co prawda nie mam żadnych tajnych metod robienia wina jak niektórzy, ani też nie podnieca mnie globalne ocieplenie, którego w tym sezonie absolutnie u mnie nie widać, z ekstremalnie zimnym i mokrym majem i chłodnym lipcem.
Sporo odmian miało w tym sezonie jak i w poprzednim problemy fizjologiczne z uzyskaniem właściwej dojrzałości i poziomu cukru. Na szczęście te które dotąd nie zawodziły i teraz nie zawodzą (Roesler i Rubinet), a są też (niespodziewanie) i nowi faworyci.
Zbiór 21.09.2019 Soreli z 25 krzewów, plus odrobina Pannonii, Bacski, Csilam, Fleurtai oraz Sauvignon Kretos. Cukier 24 brix, TA 6,5. Drożdże GV S107.
Cecha odmianowa widać że Soreli źle się klaruje i ma niskie kwasy, trzeba trochę wcześniej zbierać, lub kupażować z odmiana o wyższych kwasach, dobrze będzie się tu nadawać Pannonia lub Sauvignon Maris, bo Kretos tak samo albo i wcześniejszy. Na obecnym etapie wino bdb się klaruje, trzeba będzie odrobinę dokwasić kwasem winowym.
28.09. Dublański (50% całości) po 20% Nektar i Csersegi Fuseres, oraz Jutrzenka, Generosa, Gyongyriesling, BV 10-19-8. Łącznie cukier w miazdze zaledwie 21 brix, TA 7,5. Tak słabe parametry cukru wynikają z jego fatalnego poziomu na Nektarze, CF, Gyongyrieslingu, i stosunkowo słabym cukrze na Dublańskim(22 brix). Te odmiany miały w tym sezonie problemy fizjologiczne z osiągnięciem dobrego poziomu cukru. Całość ratowała Generosa i Jutrzenka (23-24,5 brix). Drożdże Excellence FTH. Znakomita sedymentacja, szybkie klarowanie. Młode wino pachnie nieziemsko, też mogłoby mieć więcej kwasowości.
28.09 Dunaj. Cukier 22,5 brix TA 7,5, Drożdże Excellence DS. Odmiana wkurzająca w uprawie z powodu podatności na wszystko, ale wino zwłaszcza na tych drożdżach dających znakomity owoc to jest rewelacja. Całość po fermentacji poszła do Rubineta.
04.10. Rubinet (plus kilka krzewów Neroneta) 140 l miazgi, 22 brix jak na tą odmianę w górnej skali, kwasowość trudna do zmierzenia w okolicy 9. Owoce przetrzymane do oporu były w stanie rozpadania się, czyli tak jak ma być, konsystencja nieporównywalna z niczym innym jak i kolor (czarny). Drożdże UCLM S377. Kończy właśnie fjm, i na tym etapie mogę śmiało powiedzieć że wino będzie lepsze niż z upalnego rocznika 2018, widać że odmiana jest na chłodny klimat
07.10. Negru de Dragasani. Miałem spore obawy czy to dojrzeje, w Rumunii dojrzewa tydzień przed Merlotem. Na szczęście myliłem się
Największe zaskoczenie sezonu. Pełna dojrzałość, mimo obciążenia średnio 3,5 kg z krzewu. Żadnych absmaków trawiastych, pirazynowych. Redukowany kilkakrotnie plon, ale po Babeasce jest to wybitnie plenna odmiana o wielkich gronach. Mimo to super parametry.
Cukier 23,5 brix, TA 8. Idealnie zdrowe owoce. Drożdże Excellence DS. Wino kończy fjm, te 55l zapowiada się

. Zresztą odmiana posadzona po degustacji kilku win z Negru. Odmiana na światowym poziomie jakościowym, jeśli to dojrzewanie będzie się powtarzać to nic lepszego nie trzeba. Trzeba tylko jeszcze intensywniej pobiegać koło gron z sekatorem
07.10. Roesler plus po 15 l Monarcha i Zweigelt Signum. Łącznie 141 l miazgi. Cukier 23 brix, TA 9,5. Drożdże Siha 10. Tradycyjnie Roesler nie zawiódł, i niższa temperatura fermentacji (26-27) oraz użycie Siha 10 wyjdzie mu na dobre. Wreszcie wobec os zebrałem idealnie zdrowego Roeslera.
21.10. Duna Gyongye plus po kilka kg Syrah i Cabernet Franc. Łącznie 22 brix, kwas 9,owoce bez przebierania na młynku, zero sz.p. Po raz pierwszy nie zbierałem Duny razem z Roeslerem, lecz potrzymałem dłużej. O ile smak po prasie będzie mi odpowiadał to te 50 l pójdzie do Roeslera. Drożdże Siha 8.
Wino w moich owoców Cabernet Cantor robi MarcinJ, też zapowiada się ok i na dodatek ekologicznie.
Reasumując mimo momentami fatalnego pogodowego roku w mojej lokalizacji, rekordowych opadów, ale z drugiej strony wyjątkowo dobrej zdrowotności owoców wino z tego rocznika zapowiada się na ten moment nieźle. Te odmiany na które postawiłem dały radę.