Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="tomek"]
Cytuj:
A zatem nie można tu niczego obniżać lub podwyższać.
Sczególnie znana, lubiana i powszechna wśród wydajnych pszczelarzy metoda dokarmiania pszczół sacharozą, przyczynia się do wzrostu jej samej w miodzie...
...nawet do kilkunastu procent.

Tomku
Masz przykre doświadczenia z "pszczelarzami" ??!!!!!!!!
Ja jestem taki pszczelarz ,że nie dodaję cukru do miodu.
Jeszcze dziś , gdy byłem na działce, aby zlustrować swoje winorośla i pasiekę, miałem klientów którzy chcieli kupić miód z mojej pasieki(niestety już zabrakło)
Sacharozą karmię pszczoły na zimę gdy im się odbierze całkowicie lub prawie całkowicie miód.
Ale one to zjadają do maja (sacharozę - syrop cukrowy)
Pod koniec maja już w ulu jest tylko miód.
Bardzo Cię proszę nie opowiadaj tu takich ......

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 22:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Piszę, to co wiem głównie od swoich pszczelarzy.
Mam równierz dwóch wujków z pszczołami, którzy nie stosują
tych metod.
Moi sąsiedzi karmią sacharozą na ostro przez cały sezon!
...a żeby cukier był dla psczół strawny, okraszają go pokrzywą.
Zdziwieni?

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 23:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="tomek"]...a żeby cukier był dla psczół strawny, okraszają go pokrzywą.
Zdziwieni?

Bardzo zdziwiony jezdem !!!
Tomku
Ja Ci współczuję takich sąsiadów i znajomości takich „pszczelarzy”
Tacy „pszczelarze” się też zdarzają .
Ale proszę – nie uogólniaj – bo to nie standard, ale tylko wyjątek.(niechlubny)
Oby jak najmnie takich !!!!!!!!!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2009, 23:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 46
Lokalizacja: Glogówek, opolskie
ZbyszkuB, Tomek poprostu nie lubi pszczół i pszczelarzy, dlatego zajmuje się winoroślą. Trzeba mu wybaczyć. Pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 13:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
[quote="zbyszekB"]
Tomku
Masz przykre doświadczenia z "pszczelarzami" ??!!!!!!!!
Ja jestem taki pszczelarz ,że nie dodaję cukru do miodu.
Jeszcze dziś , gdy byłem na działce, aby zlustrować swoje winorośla i pasiekę, miałem klientów którzy chcieli kupić miód z mojej pasieki(niestety już zabrakło)
Sacharozą karmię pszczoły na zimę gdy im się odbierze całkowicie lub prawie całkowicie miód.
Ale one to zjadają do maja (sacharozę - syrop cukrowy)
Pod koniec maja już w ulu jest tylko miód.
Bardzo Cię proszę nie opowiadaj tu takich ......


No to widzę że wywołałem wojnę. Proszę zakopcie topór wojenny.
Pozdrawiam
Eugeniusz :)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 17:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
[quote="Szlachcic"][quote="zbyszekB"]
Tomku
Masz przykre doświadczenia z "pszczelarzami" ??!!!!!!!!
Ja jestem taki pszczelarz ,że nie dodaję cukru do miodu.
Jeszcze dziś , gdy byłem na działce, aby zlustrować swoje winorośla i pasiekę, miałem klientów którzy chcieli kupić miód z mojej pasieki(niestety już zabrakło)
Sacharozą karmię pszczoły na zimę gdy im się odbierze całkowicie lub prawie całkowicie miód.
Ale one to zjadają do maja (sacharozę - syrop cukrowy)
Pod koniec maja już w ulu jest tylko miód.
Bardzo Cię proszę nie opowiadaj tu takich ......


No to widzę że wywołałem wojnę. Proszę zakopcie topór wojenny.
Pozdrawiam
Eugeniusz :)

Nie Ty wywołałeś wojnę - ale chwali się próbę rozejmu... :lol:
Ja mam za miedzą dwa ule i orientuję się lekko o co chodzi w pszczelarstwie ( sam planuję na emeryturce się tym zająć :lol: ) i fakt zarzucania pszczelarzowi, że dokarmia pszczoły sacharozą jest lekko niepoważny - czym ma je dokarmiać jak im zabrał miód ? gipsem ? piaskiem ? smołą? w sezonie wiosenno letnim pszczoły sobie po zabraniu miodu poradzą i dodawanie wtedy cukru jest bezsensem - ale jak na jesień im zabierzesz miód to z czego mają żyć w zimie ? do hibernacji jeszcze jako populacja nie doszły - i raczej nie dojdą - zjedzą cukier przez zimę - na wiosnę robisz porządek w ulu i zabawa się zaczyna od nowa - a że wszędzie sie trafi jakaś czarna owca ( tutaj : kombinator pszczelarz - wysypie taki w lipcu 20kg cukru luzem przy ulu to pozbierają wszystko i przerobią ) to nie poradzimy - są ludzie i ludziska. Na innym wątku już się zaczęły dywagacje o możliwościach sprzedaży wina z lat "przed ustawą" jako wytworzone "za czasów ustawy " i oznaczone bieżącym rocznikiem - takie obejście prawa z "korzyścią" dla Klienta - tylko jak od tego zaczniemy to marny los polskiego winiarstwa a raz zepsutego dobrego imienia łatwo się odzyskać nie da. :!:

_________________
najmłodsze dziecko : www.forexx.com.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 20:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
i fakt zarzucania pszczelarzowi, że dokarmia pszczoły sacharozą jest lekko niepoważny - czym ma je dokarmiać jak im zabrał miód ?
... dla tego właśnie zaproponowałem pergole z winoroślą w pasiece.
Cytuj:
w sezonie wiosenno letnim pszczoły sobie po zabraniu miodu poradzą i dodawanie wtedy cukru jest bezsensem
...wtedy właśnie dokarmianie przekłada się znacznie na wydajność pasieki.
Cytuj:
ale jak na jesień im zabierzesz miód to z czego mają żyć w zimie ? do hibernacji jeszcze jako populacja nie doszły - i raczej nie dojdą - zjedzą cukier przez zimę
..mimo dokarmiania nie wybiera się całego miodu na zimę.
Cytuj:
( tutaj : kombinator pszczelarz - wysypie taki w lipcu 20kg cukru luzem przy ulu to pozbierają wszystko i przerobią )
...cukier luzem nie jest zbyt dobrym pomysłem, gotuje sie syrop z pokrzywą.

Cały cyrk z dokarmianiem polega na tym aby pszczoły nie zjadły miodu.
Niestety część tego cukru umieszczają w komórkach.
Stąd bierze się zasacharowienie miodu....( kto sprzedaje miód do skupu w dużych ilośćiach wie o czym piszę)

Podobno po dłuzszym czasie w towarzystwie miodu sacharoza się rozpada na cukry proste.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 20:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 46
Lokalizacja: Glogówek, opolskie
Tomasz, bardzo Cię proszę zajmij się winoroślą, a z pszczelarstwem daj sobie spokój. Zresztą to forum dotyczy winorośli. Pozdrawiam Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 10:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 3
Lokalizacja: £ód¼
podkarmianie jesienne tzn od początku sierpnia do .... tu są zdania podzielone generalnie powinno się zakończyć dokarmianie 20 września (chodzi tu o nie obciążanie przerabianiem cukru zimowych pokoleń pszczół ale to temat nie na to forum ;) ) jest normalną praktyką pszczelarską i chyba nie budzi żadnych emocji ;)

jeśli chodzi o podawanie cukru w trakcie sezonu to są dwie możliwości

1. produkcja słodzi ziołowych (tzw ziołomiodów) temat budzący wiele kontrowersji wśród pszczelarzy ale dozwolony. Polecam poczytać tutaj http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=produkty_pasieczne&artplik=2004_02_01ziolomiod_pokrzywa.html

2. najnormalniej w świecie oszustwo, ludzie którzy tak postępują nie mogą być nazywani pszczelarzami.

Jeśli chodzi o rośliny pszczelarskie
polecam portal Marka Pogorzelca http://www.pozytki.pl/
Zapraszam również na strony SPP Polanka http://www.polanka.pozytki.pl/

A przy okazji pomysł z dokarmianiem winogronami zamiast cukrem jest super przynajmniej z mojego bardziej pszczelarskiego niż winiarskiego punktu widzenia - jakie odmiany byście polecili ?


Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 13:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
A przy okazji pomysł z dokarmianiem winogronami zamiast cukrem jest super przynajmniej z mojego bardziej pszczelarskiego niż winiarskiego punktu widzenia - jakie odmiany byście polecili ?


Pozdrawiam
Przemek

Wszystkie słodkie, soczyste, lekko aromatyczne i o cieńkiej skórce, delikatne łatwo ulegające uszkodzeniom, także łatwo pękające pod wpływem opadów.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 13:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 3
Lokalizacja: £ód¼
Cytuj:
Wszystkie słodkie, soczyste, lekko aromatyczne i o cieńkiej skórce, delikatne łatwo ulegające uszkodzeniom, także łatwo pękające pod wpływem opadów.


Przejrzałem opisy odmian na stronie główniej ale tam nie są opisane takie cechy.
Możecie polecić jakieś konkretne niewymagające odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 15:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Ważna też będzie odporność na mrozy i choroby, żeby się nie bawić.
Termin dojrzewania sierpień-wrzesień.
Sporo z tych, które mają udział labruska i riparia, będą aromatyczne i w miarę odporne.
Nie musisz jakoś specjalnie polować na odmiany, posadź coś co już masz albo od znajomych.
Proponuję:
Iza, Lidia, Beta, Einset, Suffolk Red,
Aurora itp.

_________________
Tomek


Ostatnio edytowano niedziela, 18 stycznia 2009, 15:42 przez tomek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 15:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Polar?

W szukaczce jest sporo na temat jego skłonności do pękania.

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 16:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Kilerek"]
A przy okazji pomysł z dokarmianiem winogronami zamiast cukrem jest super przynajmniej z mojego bardziej pszczelarskiego niż winiarskiego punktu widzenia - jakie odmiany byście polecili ?
Pozdrawiam
Przemek

Nie polecam żadnych.
Bo odmiany winorośli których owoce mają skłonności do pękania, jak i tych bardzo chorowitych i nieodpornych na mączniaki są roznosicielami chorób, a więcej na nich żeruje much niż pszczół.
Korzyść dla pszczół praktycznie żadna – przy dokarmianiu.
Zawartość soku w winogronach ok.60%, a cukru w tym soku ok.15%.
W 1kg owoców ok.0,09-0,1kg cukru.
Dla 1 rodzinki pszczelej potrzeba do dokarmiania zimowego ok. 12kg cukru(lub więcej), a więc trzeba by ok.120kg winogron.(trzeba przyjąć 200kg bo jeszcze muchy, osy, szerszenie i ptaki konkurują)
Dla 40 rodzin pszczelich ok. 1ha winnica !!
W Twoim przypadku przy 150 rodzinach to łatwo obliczyć (jeżeli Ty to ten sam Przemek co z POLANKI i ZAGAJNIKA)
Potrzeba jeszcze kilku robotników którzy będą rozgniatać lub w inny sposób uszkadzać owoce.
Ekonomia tego to „skórka za wyprawkę”
I następna sprawa-czy te biedne pszczółki to zdzierżą i przeżyją do wiosny, oto jest pytanie ?
Jak sprawdzisz to napisz TU. :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 19:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Trochę to Zbyszek upraszczasz.
Nektar czy spadź, to też nie jest czysty cukier.
Woda dla pszczół, to również istotna rzecz.
Krzewy można przeciążyć do np. 50 kg lub więcej i wtedy mimo spadku cukru zmniejszy sie również areał. Ktoś tu przecież pisał na forum o gigantycznej wydajności z krzewu na Ukrainie, czy coś takiego.

Piszesz tak jakby możliwość pożytku na miejscu nie miała żadnego znaczenia i to w dodatku naturalnego pożytku, nie syropu.

Poza tym ile by z tego nie było, to pszczoły zyskują:
-cień
-wodę
-cukry proste

...i rójki będą odbywać się na pergoli
...a po cięciu pszczelarz ma pełno winoroslowych "chmielin", do podgrzania :mrgreen:
syropu, gdyby było mało

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO