Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 19:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 08:34 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich forumowiczów,

Planuję zasadzić w swoim przydomowym nasłonecznionym cypelku ok 20 krzewów na potrzeby własnego hobby (od kilku lat wyrabiam naleweczki oraz napojowe wino-podobne :) )

Miejsce położono dość wysoko bo ponad 400 m n.p.m., klimat podgórski (okolice Krosna, Podkarpackie), długie zaleganie śniegu etc.

Początkowo chciałem, zasadzić po 2 odmiany białych i 2 czerwone (polecano mi seyval blanc, bianke a na czerwone leon millot, frontenac)

Ale po lekturze forum, raczej aż szaleć tak nie będę i zdecydowałem się na dwa "klasyki forumowe", polecane dla nowicjuszy czyli większość obsadzę Solarisem kilka krzaczków przeznaczę na Regenta.

Mam jednak kilka pytań:

1.Chciałbym posadzić jeden/dwa krzaczki białego wina do kupażowania z Solarisem. Wiem tyle, że dojrzewa on wcześnie +/- połowa września . Szukam więc takiej odmiany aby też była odmianą wczesną i cóż, dobrze komponowała się z Solarisem - myślałem wstępnie o Jutrzence, czy to dobry pomysł?

2. Czy obydwie odmiany mogę zaplanować na sznur Guyota ? Mam bardzo mało miejsce, które jest mocno nasłonecznione i osłonięte od beskidzkich wiatrów i wstępnie planowałem zasadzić odmiany, które w ten sposób mógłbym prowadzić.

3. Mam zasadzonych kilka krzewów deserowych czerwonego winogrona kupionego na chybił-trafił (Vitis Venus?), z tego co czytam większość traktuje odmiany deserowe jako materiał do zjedzenia przez domowników - ale, czy owoce deserowe mógłbym dodać do Regenta? czy raczej zepsuje to przyszłe wino?

4.Sadzenie planuję jesienią, początkiem października - czy mogę gdzieś poczytać więcej o takim jesiennym sadzeniu, jak potem przycinać na wiosne etc. Większość z tego co czytam sadzi winogorna na wiosnę.

Dzięki z góry za każdą odpowiedź!
Warren

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 08:49 
Ekspert
Ekspert

Witaj na forum.
Rzeczywiście siedlisko trudne więc solaris będzie dobrym wyborem. Z czerwonym to Regent jest dobrym wyborem. Na mikro nastaw (5l) potrzebne jest 5 krzewów.
Ad1 Jutrzenka nie jest taka wczesna. Ja do Solarisa dodaję Osceola muscat. Dojrzewają podobnie.
Ad2 Guyot dobry wybór.
ad3 Deserowe nie nadają sie do produkcji wina.
Ad4 czytaj na forum jest prawie wszystko. Możesz też kupić książkę R. Myśliwca Winorośl i wino.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 09:32 
Kiper
Kiper

A za free możesz pobrać i przeczytać książkę P. Myśliwca o uprawie;

http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa ... s-2009.pdf

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 10:32 
Kiper
Kiper

WarrenKopytko napisał(a):
...
Miejsce położono dość wysoko bo ponad 400 m n.p.m., klimat podgórski (okolice Krosna, Podkarpackie), długie zaleganie śniegu etc.
...

Masz w pobliżu dwie winnice Widokową i Zamkową. Może nie warto wyważać otwartych drzwi i przynajmniej częściowo skorzystać z ich doświadczeń.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Dodałbym kilka krzewów Dublańskiego a do pojedzenia Garantosa (też można dodać do wina). Solaris, Garantos, Dublański to najwcześniejsze odmiany, da się je winifikować razem. Dwa ostatnie to muszkaty, więc można pokombinować z profilem wina albo winifikować wprost na dobre wino muszkatowe, ze znakomitym nosem.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 11:46 
Ekspert
Ekspert

Sławek Dublański ma specyficzny aromat i nie każdemu może smakować.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 12:05 
Ekspert
Ekspert

O to się nie martwię. Cenię go wyżej od Solarisa, bo wnosi coś ciekawego w ogólnie przyjęte smaki. Sam Solaris kiedyś może się znudzić. A tak są dwa różne wina.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 14:34 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za polecenie książki Pana Myśliwca - pobrałem, będzie czytane.

Z tym sadzeniem jesiennym chciałem głównie dowiedzieć się czy oprócz tego, że nie podcinam korzeni sadzonki oraz, że nie podlewam w momencie jej zasadzenia - to czy np. na wiosnę/lato postępować tak jak z sadzonkami wiosennymi. W każdym źródle opisana jest droga dla wiosennych a nie koniecznie tych jesiennych.

Pomysły na kupaż dla Solaris bardzo ciekawe, ale wygląda na to, że w winnicy Golesz (a najpewniej od nich będą brał sadzonki) nie ma żadnej z wymienionych.

Czy z tej aktualnej listy polecilibyście jakąś wczesną odmianę pod Solaris - taką ' truskawkę na torcie', która by lekko urozmaiciła smak?

Oto odmiany dostępne w Golesz :

[Adalmiina] [Aurora] [Bianca] [Hibernal] [Johanniter] [Jutrzenka] [La Crescent] [Muskat Bleu] [Muskat Letni] [Muskat Odeski] [St. Pepin] [Schuyler] [Serena] [Seyval Blanc] [Sibera] [Solaris]

Pozdrawiam,
Warren

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 14:49 
Ekspert
Ekspert

Na forum jest dział Poszukiwany poszukiwana. Kilku kolegów ma szkółki i myślę że wybór jest spory. P. Myśliwiec ma odmiany, które były na topie 20 lat temu. Teraz jest wiele innych odmian lepszych. Podaj w tym dziale jakich odmian szukasz może ktoś będzie miał.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2023, 14:57 
Ekspert
Ekspert

Oto odmiany dostępne w Golesz :
[Adalmiina] [Aurora] [Bianca] [Hibernal] [Johanniter] [Jutrzenka] [La Crescent] [Muskat Bleu] [Muskat Letni] [Muskat Odeski] [St. Pepin] [Schuyler] [Serena] [Seyval Blanc] [Sibera] [Solaris]
Nie idź tą drogą. To albo odmiany na słabe wina albo jak nawet dobre to za późne na Twój mikroklimat. Niektórzy nie weryfikują swojej oferty od kilkunastu lat. Zostań przy tym co Ci tu podpowiadamy.

PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2023, 11:48 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć wszystkim,

Poczytałem trochę w temacie uprawy winogrona, pooglądałem trochę filmików oraz .. potestowałem win od kilku, że tak powiem rodzimych producentów z Podkarpacia.

Muszę przyznać, że zmieniam swoje typy - Solaris odpada, piłem m.in od Mickiewicza i muszę przyznać, że oprócz swojej ceny (;)!) nie zrobił na mnie
szczególnego wrażenia. Wiem, że dość łatwy w uprawie, ale chciałbym zaatakować poziom wyżej.

Drugi wniosek jaki wyciągnąłem na ten moment to rezygnacja z uprawy odmian czerwonych - może kiedyś, ale raczej wolałbym skupić się na odmianie białej.

Ale, do brzegu:

Chcę posadzić Seyval Blanc'a jako 80% krzewów i chciałbym dobrać do niego jakąś odmianę - owocującą w podobnym terminie, którą mógłbym razem z Seyvalem kupażować. Wstępnie pomyślałem o Johanniterze - co myślicie o takim połączeniu i czy możecie ew. zasugerować coś innego ?

Pozdrawiam,
Warren

PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2023, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Chcę posadzić Seyval Blanc'a jako 80% krzewów i chciałbym dobrać do niego jakąś odmianę - owocującą w podobnym terminie, którą mógłbym razem z Seyvalem kupażować. Wstępnie pomyślałem o Johanniterze - co myślicie o takim połączeniu i czy możecie ew. zasugerować coś innego ?

Dobry pomysł. Oba wina mają podobny profil. ja bym dodał jeszcze coś muszkatowego. tak z 5%.

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2024, 20:45 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,

Zasadziłem do ziemi sadzonki ubiegłej jesieni, wszystkie gatunki odpowiednio dobrane, rozplanowane rzędy etc.

Teraz, wczesną wiosną uświadomiłem sobie że mogłem popełnić wielki błąd.. otóż zakopałem sadzonki za głęboko tj. 'główka' sadzonki jest pod ziemią a nad nią wystają tylko 3-4 cm gałązki na 'dwa oczka'. Uświadomiłem sobie to dopiero teraz kiedy rozkopałem kopczyki po-zimowe.

Napiszcie proszę czy coś z tych sadzonek jeszcze coś będzie jeśli je lekko podkopie przed wiosna, czy mogę tak zostawić.

Warren

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2024, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Bryła korzeniowa powinna być na głębokości ok 30 cm, więc jak masz sadzonki na własnym korzeniu o standardowej długości to dobrze zasadziłeś. Natomiast jeśli są to sadzonki szczepione to miejsce szczepienia powinno być tuż nad poziomem gruntu.

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2024, 21:35 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć Sławku,

Dziękuję za odpowiedź!

Zasadziłem sadzonki na własnym korzeniu - nie szczepione.

Mniej więcej zakopałem je tak jak na poniższym zdjęciu (ta nieudolna linia ma pokazywać linię ziemi w jakiej je zakopałem)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1