Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 22:26 
przedszkolak
przedszkolak

Shron - super winniczka masz się czym pochwalić, gratuluje. I do tego bardzo fajne fotki nam pokazałeś z przebiegu zakładania winniczki.
Czekam ( chyba i nie tylko ja ) na następną fotorelacje.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 października 2007, 23:54 
przedszkolak
przedszkolak

Ja też podpisuję się pod wyrazami uznania za te fotki! Bardzo fajnie to wszystko wygląda. Może więc wyjdę z takim małym apelem do wszystkich, którzy zaczynają uprawę winorośli, by w podobny sposób dzielili się swoimi osiągami. Bo to i przyjemne dla oka jak i pożyteczne. Ja zaczynam od wiosny i na pewno postaram się stworzyć coś na kształt relacji jaką tutaj podzielił się z nami kolega Shron :)

Pozdrówki!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 20:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]

Toż chłopie traktorem tam wjedziesz ! Daje to oszczędność czasową 80% w porównaniu do mnie

Daniel

Marnotrastwo ziemi. !
Traktorem w zależności od typu to i wystarczy wjechać w międzyrzędzia od 1,8 - 2,2 metra.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 21:27 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]No tutaj akurat popełniłem mały błąd jeżeli chodzi o szerokość międzyrzędzi, bo zrobiłem 3m. Odstęp między krzewami 1m
...i słusznie, wimorosl potrzebuje w naszym klimacie przestrzenii, nie ma co kitrać paru cm, żeby upchnąć jeszcze jeden rządek.
Daniel słusznie zauważył że bez problemu wjedziesz traktorem/ osprzęt ma różną szerokość/,
poza tym będziesz miał dobrą wentylację i nasłonecznienie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 18:19 
Ekspert
Ekspert

Obstaję przy swoim.
2 metry odstępu międzyrzędzi to w zupełności wystarczy i dla dobrego przewietrzenia a tym bardziej nasłonecznienia.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 22:17 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="tomek"] ...i słusznie, wimorosl potrzebuje w naszym klimacie przestrzenii...
Jest akurat... odwrotnie. W najcieplejszych, suchych rejonach Hiszpanii sadzi się krzewy nawet w rozstawie 4x4m, a w chłodnej Szampanii bywa 11 000 (jedenaście tysięcy) krzewów na ha - czyli mniej, niż 1x1m.
Z tym, że Kubie nie zależy, jeśli się nie mylę, na każdym metrze kwadratowym ziemi... Tak też może być.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 07:23 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="tomek"] ...i słusznie, wimorosl potrzebuje w naszym klimacie przestrzenii...
Jest akurat... odwrotnie. W najcieplejszych, suchych rejonach Hiszpanii sadzi się krzewy nawet w rozstawie 4x4m, a w chłodnej Szampanii bywa 11 000 (jedenaście tysięcy) krzewów na ha - czyli mniej, niż 1x1m.
Z tym, że Kubie nie zależy, jeśli się nie mylę, na każdym metrze kwadratowym ziemi... Tak też może być.
Że się wtrącę. Być może w Szampanii chodzi o niską wydajność z krzewu (np.0,5 kg) ze względu na uprawiane odmiany, w nieco chłodniejszym klimacie niż w Hiszpanii gdzie klimat pozwala na 'wiekszą' formę prowadzenia oraz 'wyższą' wydajność z krzewu.
U siebie mam rozstaw w rzędzie ok.1,6m, a międzyrzędzia ok. 2m. Jest prawdopodobne, że dla mojej lokalizacji jest to błędna strategia, ale o tym się dopiero muszę przekonać :wink:
Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 09:53 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="rafallus"] U siebie mam rozstaw w rzędzie ok.1,6m, a międzyrzędzia ok. 2m. Jest prawdopodobne, że dla mojej lokalizacji jest to błędna strategia...
Dlaczego błędna? Jedyne, co dziwi, to duży odstęp w rzędzie - 1,6m. Chyba, że prowadzisz krzewy w dużej formie. W starszej części winnicy mam dokładnie 1,6m i Guyota na podwójnym pniu, w nowszej - 1m i pojedynczego Guyota.
A przekonać się o tym, ze rozstaw jest niewłaściwy jest bardzo trudno. Nawet jeśli coś jest nie tak, czy plonowanie zbyt małe, czy dużo mączniaków, czy wzrost zbyt silny albo zbyt słaby - nigdy nie będziesz miał pewności, że dzieje się to z powodu złego rozstawu krzewów, czy też z powodu złego składu i/lub pH gleby, braku/nadmiaru wody, niewłaściwej ochrony chemicznej, nieprawidłowego nawożenia, złego doboru podkładki, parszywej pogody, niewłaściwej lokalizacji, błędów w cięciu...
Sam miałem dość jaskrawy przykład: w tym roku miałem ewidentny kłopot z Traminerem - owocowanie na 3-letnich krzewach było mniej niż niewielkie. Podejrzewałem przeróżne przyczyny, a po wizycie prawdziwego fachowca okazało się, że na 99% przyczyną jest niedobór boru.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 10:44 
Kiper
Kiper

Owszem w dużej formie zamierzam prowadzić Leona Millot, w mniejszych (byc może podwójny Guyot) niektóre vinifery PN, Traminer, Acolon, Chardonnay, Alibernet, Mueller Thurgau.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 21:50 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"][quote="tomek"] ...i słusznie, wimorosl potrzebuje w naszym klimacie przestrzenii...
Z tym, że Kubie nie zależy, jeśli się nie mylę, na każdym metrze kwadratowym ziemi... Tak też może być.Zgadza się zarówno w Szampanii jak i Moseli.
Natomiast szeroki rostaw niczemu nie przeszkadza zwłaszcza w przypadku
płaskiego "terroir" w pólnocnej części kraju oraz typowego rodzimego osprzętu rolniczego: np. kosiarka, opryskiwacz, jedynie glebogryzarka zmieści się za traktorem, ale i tak na styk.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 października 2007, 05:55 
Kiper
Kiper

Gratulacje.
Teraz powoli możesz sie zabierać za budowę piwniczki/czek :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 października 2007, 19:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="1stgreen"]Gratulacje.
Teraz powoli możesz sie zabierać za budowę piwniczki/czek :)

Piwniczkę to On już ma.
I to nie jeden mu pozazdrości :lol:
Ja bynajmiej tak. :oops:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 08:21 
Kiper
Kiper

Dzięki za dobre słowo :)
Dlaczego za szeroko? Otóż robiąc 3m, zakładałem uprawę ciągnikiem. Nie wiedziałem jeszcze jakiego będę używał, więc wybrałem najszerszy wariant z literatury. Plusy: na pewno jest lepsze przewietrzenie winnicy, zajęta większa powierzchnia ziemi
Minusy: podobno szerokie międzyrzędzia powodują lekkie opóźnienie dojrzewania. 2,4 na ciągnik w zupełności wystarcza. No i więcej do ziemi uprawy glebogryzarką (jak chce robić dokładnie, to muszę robić 4 przejazdy 90-tką, a jak ziemi jest w dbnrej kulturze, to 3 wystarczają)

kosa: dalsze zdjęcia niedługo będą :)
posy: ziemi pod winnicę mam jeszcze 3x tyle, a jak się uprę to jeszcze więcej.
1stgreen: jeżeli mowa o piwniczce, to już ją mam, ale jeszcze nikt jej chyba nie widział. W każdym razie ok 800l wina i miodów leżakuje :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 10:38 
Kiper
Kiper

Cytuj:
No i więcej do ziemi uprawy glebogryzarką (jak chce robić dokładnie, to muszę robić 4 przejazdy 90-tką, a jak ziemi jest w dbnrej kulturze, to 3 wystarczają)
...nie lepiej raz kosiarką, dużo mówi się o plusach płynących z zadarnienia winnicy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 12:28 
Kiper
Kiper

tomek proszę wymień te plusy :!: :?: , bo ja myślałem że zadarnienie jest złe 8O

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1