Witam wszystkich. Chciałbym zaprezentować swoje pierwsze kroki w zakładaniu winnicy i uprawie winorośli. Wątek będę uzupełniał na bieżąco, oczywiście w miarę możliwości. Winniczka położona na Roztoczu Zachodnim, ok 60 km na południe od Lublina. Pierwsze nasadzenia to 180 winorośli na własnych korzeniach, Marechal Foch, Leon Millot i Hibernal po 60 sztuk.
Tak wyglądała działka przed przystąpieniem do przygotowania pod nasadzenia

Następnie mój brat stryjeczny dwuskibowym pługiem przeorał parcelę

Ja z kolei potraktowałem grudy talerzówką wzdłuż i wszerz kilka razy, niestety zdjęć nie posiadam
Czas na sadzenie. Ostatnie dni kwietnia i początek maja. Przy bezcennej pomocy znajomych wszystkie sadzonki znalazły się w ziemi. Gleba nie była przygotowana, muszę teraz się gimnastykować nad doprowadzeniem parametrów do normy. Póki co dołki zaprawione obornikiem, dobrze nawiezioną glebą wymieszaną z odkwaszonym torfem, zapas na dwa lata.

Zakopczykowanie i czekanie na efekty. Na działkę przyjeżdżam średnio co tydzień, góra dwa. Rekonesans i przejechanie agregatem między rzędami. Pierwsze listki

Czasem niestety jak mogę przyjechać to nic nie mogę zrobić. Leje... No mogę sobie pooglądać, bezcenne ; )

W końcu nadszedł czas na zamontowanie maty szkółkarskiej, czyli agrotkaniny

Sadzonki przyjęły się w 100%. W zeszłym tygodniu znalazłem jedną uschniętą, przyczyny nie znam, może wyłamana przez zwierzęta, może coś uszkodziło korzeń. Stawiam na wariant A, gdyż łodyżka została zielona i mam nadzieję że odbije.
Rośliny rosną dość nieregularnie, sadzonki były dość zróżnicowane, od przekroju 2 cm i potężnej bryle korzeniowej po drobne witki z mizernymi korzonkami. Najlepszej jakości sadzonki miał Hibernal i ta odmiana najlepiej się rozwija

MF i LM też ma się czym pochwalić

Ale są też mniejsze egzemplarze

i prawdziwe maleństwa

Z Hibernalem przemycił się intruz, niespodzianka jakaś o całkiem innym profilu liścia, może ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Nad całością czuwa wierna asystentka, aktualnie na macierzyńskim