Teraz jest środa, 2 lipca 2025, 01:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 lipca 2013, 22:19 
czeladnik
czeladnik

Rozumiem, i dziękuję za pomoc i konsultacje. Będę dozgonnie wdzięczny za wszelkie uwagi, najlepiej krytyczne :problem:

-- poniedziałek, 22 lipca 2013, 22:19 --

Sobotnie odwiedziny winniczki

Obrazek

Wracając do skarłowaciałych sadzonek to raczej moja wina, zbyt wcześnie je rozkopczykowałem i prawdopodobnie poraziło je słońce. Kopczyki tam gdzie rośliny były mniejsze trzeba było zostawić dłużej, aż bardziej podrosną. Mea culpa. Jak można je pobudzić do wzrostu, może jakiś nawóz dolistny?

Ponadto pojawiły się dwa niekorzystne zjawiska. Uschnął i odpadł stożek wzrostu:

Obrazek
Obrazek

Druga sprawa, na liściach brązowe kropki i jasne przebarwienia wokoło:

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 22 lipca 2013, 22:54 
Ekspert
Ekspert

Santo napisał(a):
1. Wracając do skarłowaciałych sadzonek to raczej moja wina, zbyt wcześnie je rozkopczykowałem i prawdopodobnie poraziło je słońce. Kopczyki tam gdzie rośliny były mniejsze trzeba było zostawić dłużej, aż bardziej podrosną. Mea culpa. Jak można je pobudzić do wzrostu, może jakiś nawóz dolistny?

2. Ponadto pojawiły się dwa niekorzystne zjawiska. Uschnął i odpadł stożek wzrostu:

3. Druga sprawa, na liściach brązowe kropki i jasne przebarwienia wokoło:

1-2. Taki rok, wszystkim sadzonki karleją. Ta sadzonka co nie idzie albo ma częściowo uszkodzony trzon korzeniowy (może być np. fragmentarycznie zagniły), albo brakuje jej jakiegoś mikroelementu, albo jest zasiedlona prze roztocza. Tak czy inaczej trzeba spróbować wypuścić nową koronkę z pąka poniżej. Zadaj jakiś nawóz dolistny, jeśli jej się nie polepszy możesz spróbować prysnąć czymś na roztocza. Jeśli nic to nie da, jesienią możesz wykopać aby przekonać się, że korzenie przegniły.

2. To zdaje się nekrozy po infekcjach. roślinka broni się, zabija grzyby i to po nich takie ślady.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:18 
czeladnik
czeladnik

Dolistnie mogę florovitem potraktować, dość uniwersalny nawóz, taki akurat posiadam. Jeżeli chodzi o walkę z grzybami i te blizny, pewnie przez tą porę dżdżystą, to interweniować jakoś czy pozostawić to samej roślinie? I sprawa roztoczy, jaki środek może pomóc i jak go zaaplikować?

Jedna sadzonka poległa i zastanawiałem się czy jej nie wykopać i sprawdzić korzeń, ale chyba ją zostawię w nadziei że odbije.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 18:14 
Kiper
Kiper

Santo napisał(a):
Jedna sadzonka poległa(...) ale chyba ją zostawię w nadziei że odbije.

Raczej płonne to nadzieje, a jeśli nawet odbije to baaardzo długo będzie odstawała jakością od "normalnych".
Sadź czym prędzej drugą, jeśli masz w tej chwili dostęp sadzonek do doniczkowych.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 20:05 
czeladnik
czeladnik

Niestety nie posiadam takowych (LM). Najwcześniej to chyba na jesień mogę posadzić, będzie rok młodsza.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 20:31 
Ekspert
Ekspert

Santo napisał(a):
Niestety nie posiadam takowych (LM). Najwcześniej to chyba na jesień mogę posadzić, będzie rok młodsza.

Nie dosadzaj. Za gęsto masz posadzone. Za 2-3 lata będziesz wykopywać.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 10:43 
czeladnik
czeladnik

I pędraki. Usuwając naniesioną ziemię z maty i odkopując łodygi trafiłem na pędraki, płytko, kilka cm pod ziemią, pewnie za mokro dla nich głębiej. Jest na rynku produkt Biomass Sugar, producent wychwala "unikalną formułę"

? Stymuluje wzrost oraz krzewienie się darni.
? Przyspiesza wzrost systemu korzeniowego traw.
? Poprzez regulację stosunku węgla do azotu w glebie wspomaga rozwój organizmów pożytecznych oraz produkcję enzymów przez drobnoustroje, intensyfikuje życie biologiczne gleby.
? Dodatkowy węgiel pozwala drobnoustrojom żyjącym w glebie metabolizować nadmiar azotu.
? Przyczynia się do ogólnej poprawy żyzności, właściwości fizycznych i struktury gleby ogólnie rzecz biorąc środowiska życia roślin, dzięki przyspieszeniu i intensyfikacji rozwoju populacji drobnoustrojów oraz ich relacji symbiotycznych z roślinami.
? Częste stosowanie w sezonie wzmacnia uprawy, chroniąc jest przed wpływem czynników zewnętrznych i chorobami.
? Niszczy populację patogenicznych nicieni glebowych oraz pędraki chrabąszczy

Co sądzicie na ten temat? Mnie głównie interesuje punkt ostatni, ale czy zastosowanie tego środka nie wpłynie negatywnie na drewnienie. Na alle można nabyć 1l za ok 50 PLN z pocztą, w opisach produktu jest więcej informacji

PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 11:47 
czeladnik
czeladnik

Witam

Moja winniczka wygląda stosunkowo podobnie do Twojej, dlatego mam pytanie jak planujesz przycinać swoje krzaczki jesienią/wiosną. Jeszcze jest troche czasu ale sam już się nad tym zastanawiam. Na dwa oczka (docelowo) czy dorodne łozy będziesz już zostawiał na pnie/sznury? Wszędzie piszą że pierwszy rok na 2 oczka natomiast moje latorośla mają już ponad 1,5m i około 1cm średnicy. Jak jest twoje zdanie, czy sadzonki ze szkółek należy rozumieć jako już 2 letnie, czy bezwarunkowo należy ciać na krutko?

Pozdrawiam

Załączniki:
Komentarz: A oto dowody :)
DSC_0046.jpg
DSC_0046.jpg [ 131.42 KiB | Przeglądane 973 razy ]

PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 14:17 
czeladnik
czeladnik

Moim zdaniem ile by lat nie miała sadzonka to po przycięciu korzenia i posadzeniu w nowym miejscu jej lata liczy się od początku. Tyle ile wyrośnie w tym roku pozostawiam do wiosny przyszłego roku i podręcznikowo przycinam na 2 pąki. Jedyne zabiegi jakie się wykonuje w pierwszym roku to maj - czerwiec nawożenie azotem (zaprawienie dołków obornikiem może zwolnić z tej czynności), nawożenie potasem w drugiej połowie wegetacji (sierpień, wrzesień). Lato, usuwanie korzeni podpowierzchniowych, u mnie już zauważyłem, choć sadzonki nie są szczepione. Połowa sierpnia, uszczykujemy wierzchołki latorośli i pędów syleptycznych, chociaż w części moich sadzonek raczej daruje sobie ten zabieg, nie wiem czy do 1 metra dorosną. Zabieg ten przyspiesza drewnienie przed zimą. Przed zimą (listopad) okrywamy dolną zdrewniałą część 30 cm kopczykiem (źródło: R.Myśliwiec, Winorośł i wino). Pędy syleptyczne i pasierby zwiększając powierzchnię całkowitą liści wpływają korzystnie na rozwój korzeni.

A na marginesie zapytam na jakie odmiany się zdecydowałeś?

PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 15:59 
Ekspert
Ekspert

Ja po pierwszym roku z wyrośniętych latorośli uformowałem już pnie i ramiona (tam gdzie się to dało zrobić). Krzewy rosną ładnie, zawiązują grona, które zawsze można usunąć. Tak to wygląda teraz (w 2 roku), z lewej MF i LM, z prawej Rondo:
Obrazek

PostNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 14:40 
czeladnik
czeladnik

Ładnie sobie poradziły. Ja idę w korzeń, jak wcześniej wspomniałem skracam wszystkie na wiosnę 2014 (jak pędraki bałaganu nie narobią) na dwa pąki. Jadę w poniedziałek zrobić rekonesans: Odkopię kilka sadzonek do bezpiecznej głębokości w poszukiwaniu szkodników i korzeni podpowierzchniowych.

PostNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 22:47 
Kiper
Kiper

Santo: ograniczając zielone ograniczasz też wzrost korzeni! Tu ważne jest odpowiednie zbilansowanie, gdyż to zielone na górze część asymilatów dostarcza korzeniom, które dzięki temu mogą rosnąć i oddychać. Myśliwiec nie jest wyrocznią...

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 28 lipca 2013, 06:27 
Ekspert
Ekspert

Ja z kolei w innym obszarze ogrodu, zaobserwowałem, że największe marchewki są tam, gdzie na górze jest najwięcej zielonego :lol:

PostNapisane: niedziela, 28 lipca 2013, 13:58 
czeladnik
czeladnik

Spoko. Kwestia do rozważenia. :wink:

PostNapisane: niedziela, 28 lipca 2013, 14:03 
nowicjusz
nowicjusz

Santo napisał(a):
Wracając do skarłowaciałych sadzonek...

Przeglądając Twoje zdjęcia widzę dużo podobieństw do mojej winniczki AD 2013. Chociaż w mojej krzewy chyba jednak jeszcze bardziej są skarłowaciałe :cry:
Popełniłem wielki błąd, że nie poświęciłem tego roku na przygotowanie gleby tylko pospieszyłem się z sadzeniem. Małym plusem jest tylko to, że na własnych błędach można się najwięcej nauczyć, niestety do nauczenia mam jeszcze bardzo dużo, zwłaszcza na temat uprawy roli, nawożenia itp.
Trzymam kciuki za wszystkie nasze winniczki AD 2013! :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1