Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 06:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 października 2014, 14:38
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
A że się przypnę, do mierzenia cukru już się w sprzęt zaopatrzyłem, a czym najlepiej mierzyć kwas?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 08:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
zbyszekB napisał(a):
Szpaki odleciały.

Wg. ornitologa w 2009 robiły to 18 pażdziernika jeszcze , a kwiczoły zostają dłuuugo. :lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5505
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie wczoraj cała wataha siedziała na drutach.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 09:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Kol Leon do kwasów są zestawy do miareczkowania. Naoh buforowane i wskaźnik. Do win uniwersalne a zarazem bArdzo silne odfermentowujace czesto do zera cukier sa Bayanusy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 10:31 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Z tym siarkowanie to chyba coś nie tak. Z tego co sie naczytałem to każde wino się siarkuje w celu konserwacji i zmniejeszczseniu ryzyka "zepsucia". Oczywiście do bierzącego sporzycia to nie ma sensu ale jak butelkujemy to chcemy mieć pewność że nic sie nie stanie. Można sie zastanowić nad dawką w zależności od jakości uzyskanego zbioru. Ja zawsze siarkowalem odrazu po zgniecienu, potem drożde. Zreszta sa różne zdania jedni mówią ze na naturalnych drożdzach możmy usyskać inne aromaty, nie wiem za mało się znam, kiedyś musze zrobić test, 50% siarkowanie + drożdze, drugie 50% sama natura, jak się sam człowiek nie przekona to....

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO