Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 22:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 20:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Cześć nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam gościnnie w twoim Santo ;]

Chodzi o nawożenie a dokładniej o nawóz o nazwie Polimag-s o takim oto składzie.

Polimag S N-10% P-8% K-15% Mg-5% S-35% 25kg

Czy taki zestaw-stosunek pierwiastków jest właściwy i czy powinienem uzupełniać jeszcze jakiś pierwiastek osobno?

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Ten nawóz nadaje się do nawożenia winorośli,ale należy zabieg nawożenia przeprowadzić na wiosnę po wznowieniu wegetacji. Czy ten zestaw kompleksowo załatwi problem ewentualnego braku równowagi pierwiastków w glebie? Odpowiedz może dać analiza gleby lub pewne symptomy niedoborów które występują uwidaczniając się podczas wegetacji.
W tym nawozie nie ma jeszcze kilku innych pierwiastków które też ma ją istotny wpływ na kondycje krzewów i na ich owocowanie.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 21:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Wymieniłem tylko podstawowe składniki.
W jego skład wchodzą też mikroelementy tj.

POLIMAG? S zawiera także 35% trójtlenku siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu oraz mikroskładniki pokarmowe: bor (B) 0,1%, miedź (Cu) 0,1%, mangan (Mn) 0,2%, i cynk (Zn) 0,5% w formach łatwo przyswajalnych.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
W tym roku nie dostałem i nie stosowałem. We wcześniejszych latach stosowałem PolimagS i byłem bardzo zadowolony.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
jasiu83 napisał(a):
Cześć nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam gościnnie w twoim Santo ;]

Chodzi o nawożenie a dokładniej o nawóz o nazwie Polimag-s o takim oto składzie.

Polimag S N-10% P-8% K-15% Mg-5% S-35% 25kg

Czy taki zestaw-stosunek pierwiastków jest właściwy i czy powinienem uzupełniać jeszcze jakiś pierwiastek osobno?


A gdzie Ty ten nawóz kupujesz. U mnie w okolicy nie do dostania w małych ilościach (w ilościach paletowych oczywiście przez internet ale to nie dla mnie).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 23:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Na razie jeszcze nie kupuje tylko się nim interesuję ;p

Jak na moje potrzeby to mogę kupić na Al......o taki portal handlowy ;p

Worek z wysyłką 75 pln. więc jak ktoś ma 30-50 krzaków to jeszcze można zamówić.
Przy większych areałach to raczej nieekonomiczne.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 23:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Najlepiej zrobić analizę gleby za kilkanaście złotych i zobaczyć co trzeba uzupełnić, a czego nie dawać lub mniej. I pamiętaj o pH, nie wszystkie nawozy można mieszać z wapnowaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 23:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Badania mam zrobione gleba bardzo kwaśna i uboga w składniki mineralne.

A wapnował będę teraz a polimag z wiosny.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 12:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Prawie rok od ostatniego postu. W tym roku pierwszy zbiór i pierwsze winko, tutaj moje pytanie odnośnie do siarkowania i doboru drożdży. Siarkowanie to 1g piro/10l moszczu, nic się chyba nie zmieniło. Druga sprawa to drożdże, jakich użyć do Leona i Marszałka? Wino chcę uzyskać wytrawne z aromatami gatunkowymi, znaczna część powstałych win pójdzie na kupaż owych. Cukier dochodzi do 22 Brix, pestki jeszcze nie przebarwione w 100%, ale Leona już muszę zebrać. osy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Santo napisał(a):
Prawie rok od ostatniego postu. W tym roku pierwszy zbiór i pierwsze winko, tutaj moje pytanie odnośnie do siarkowania i doboru drożdży. Siarkowanie to 1g piro/10l moszczu, nic się chyba nie zmieniło. Druga sprawa to drożdże, jakich użyć do Leona i Marszałka? Wino chcę uzyskać wytrawne z aromatami gatunkowymi, znaczna część powstałych win pójdzie na kupaż owych. Cukier dochodzi do 22 Brix, pestki jeszcze nie przebarwione w 100%, ale Leona już muszę zebrać. osy.

Ja jeszcze nigdy nie siarkowałem moszczu z MF i LM przed fermentacją.
Siarkowałem jednak część wina tą do dłuższego przechowywania, wtedy gdy kwasowość wina była na poziomie 6,2g/l.
A tą drugą część wina do szybkiego spożycia nie siarkowałem.
MF i LM nie wymagają jakichś specjalnych drożdży. Gdy jednak kwasowość moszczu powyżej 8,5g/l to stosuję drożdże odkwaszające.
Twoje spostrzeżenie na temat niewybarwionych całkowicie pestek !?
Przy 21 Brix u mnie już są całkowicie wybarwione.
Odmiany ripariowate (MF,LM,Frontenac,Marquette) wybarwiają całkowicie pestki zanim osiągną dojrzałość zbiorczą na wino.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 15:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5501
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jaka jest kwasowość?
Miazgi z czerwonego w zasadzie się nie siarkuje.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 16:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Jaka jest kwasowość?
Miazgi z czerwonego w zasadzie się nie siarkuje.

Pod jednym zasadniczym warunkiem - owoce zdrowe :D :!:
Bo jeżeli nie, to i siarkowanie nie zawsze pomoże.
W tym roku nie narzekam, sierpień był upalny, suchy i bez mączniaków.
Oby nie było przymrozków w pierwszej dekadzie października. Szpaki odleciały. Os bardzo mało.
I oby do zbiorów.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Kwasowości jeszcze nie mierzyłem, wczoraj nabyłem dopiero kwasomierz, a zbadam dopiero w środę. Cukier mierzyłem jakieś 5 dni temu i pestki miały jeszcze jasne miejsca, teraz już pewnie się całkiem przebarwiły. Wtedy dochodziły do 21 Brix, teraz mogą mieć 22 z haczkiem. Czyli nie siarkuje się tych odmian, drożdże winiarskie poradzą sobie z dzikimi drożdżami? Jeżeli chodzi o owoce, nie licząc gron poszatkowanych przez osy, to nie są zainfekowane grzybami. Z mączniakiem sobie poradziłem, siarka i topas. Na części liści, niewiele, gdzieś tam się przewija, ale infekcja się nie rozprzestrzenia. Niespecjalne drożdże to jakie, poprosiłbym o jakieś nazwy, czego używacie przy tego typu szczepach? Ewentualnie które drożdże obniżają kwasowość? Jeżeli nie siarkujecie moszczu przed fermentacją to kiedy czynicie pierwsze siarkowanie, jeżeli w ogóle siarkujecie? To moje pierwsze winko, także moje rozterki mogą być dla niektórych banalne, ale wolę się dwa razy zapytać zanim poczynię pierwsze kroki ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 18:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 246
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Jeśli będziesz miał podwyższone kwasy to spróbuj np: Maurivin B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 21:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Dzięki Wielkie!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO