Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 20:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 11:58 
mistrz
mistrz

Od wielu lat przymierzałem się do założenia własnej winnicy. No i wreszcie nadszedł ten czas. Myślę, że z Waszą pomocą jakoś mi się uda.
1. Miejsce - Świętne gm Wilczyn woj. wielkopolskie
2. Powierzchnia 500 m2; 6 rzędów po 50 m długości
3. Nasadzenie - 300 krzaków; 6 odmian: Cabernet Cortis, Regent, Solaris, Seyval blanc, Muscaris, Bianca
4. Ziemia przygotowana w 2017 roku wg. zaleceń po badaniu gleby; piach ale bez tragedii
5. Planowany termin sadzenia to połowa kwietnia br
6. Słupki metalowe czeskiej produkcji zamówiłem w eurowinie (Vitticultury nie mają)

Mam kilka pytań.
1. Słupki instalować przed czy po posadzeniu? Kiedy założyć druty?
2. Czym wbijać słupki w ziemię? Do Vitticultury jest kafar a do tych też się nada?
3. Nawozów azotowych na jesień nie dawałem. Czym nawieść ziemię przed posadzeniem?
4. Nie mam obornika. Czy można użyć do zaprawienia dołka obornika granulowanego bydlęcego? Czy może nic nie dawać.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 12:38 
Ekspert
Ekspert

Myślałem,że jeszcze jesteś na Mazurach. Ale jeśli to Wielkopolska to sadź. Tu nikt z łuku nie strzela. :mrgreen:
W pierwszym roku słupki są nie potrzebne. Wystarczą bambusowe kijki.
Na jesień azotowych się nie daje.Możesz zaprawić dołki bydlęcym granulowanym. Tylko pamiętaj żeby nie kłaść korzeni bezpośrednio na obornik. Zalecana jest warstwa ziemi z 10 cm.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 12:49 
mistrz
mistrz

Kilka lat temu przeniosłem się do Antonina. To jest Wielkopolska ale sam Antonin jest złym miejscem na winnicę. Niby niedaleko do Ostrzeszowa (tam warunki ok) ale to coś innego. To jest dolina Baryczy. Klimat mroźny. Na niewielkiej odległości różnica temperatur nawet 3 st C. Kawałek dalej wszystko już dawno kwitnie a u mnie dopiero zaczyna się wegetacja. Przez kilka lat mogłem to obserwować.
Mam jednak od 30 lat działkę nad jeziorem wilczyńskim. Tam klimat zdecydowanie łagodniejszy. Dlatego padło na ten teren.

Słupki i patyki już zamówiłem. Chcę je zainstalować w pierwszym roku. Nie wiem tylko czy przed czy po posadzeniu. Myślę, że jak je powbijam przed sadzeniem to będzie mi prościej sadzić. Chodzi o trzymanie się lini sadzenia. Ale może źle kombinuję?

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 12:59 
Kiper
Kiper

Witaj w klubie! ;)
Odnośnie słupków to fakt,nie są potrzebne w pierwszym roku, ale jeśli masz czas i chęci, to możesz śmiało montować.Czy przed czy po, raczej wielkiego znaczenia nie ma...
Powodzenia!

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 13:08 
mistrz
mistrz

Cześć Włodek.
Ale jak osadzić w ziemi te słupki? Wbijać, ale jak? A może nawiercić otwory otwornicą glebową? Będę jej używał do sadzenia. Ma na wyposażeniu kilka świdrów. Może trochę nawiercić ale resztę wbić?

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 13:40 
Kiper
Kiper

Krzysztof ja wbijałem ręcznie...tzn.młotek,kawałek deseczki,no i niestety, walenie...
Są takie kafary do wbijania,króre sie nasadza od góry i bije w słupek,może ktoś ma.
Można też tak... https://m.youtube.com/.
Świdrem bym nie wiercił pod słupki, bo ziemia wokół będzie zmiękczona.
Rozumiem, że masz systemowe?
Dobry sąsiad, dobre Winko i 2 dni i będzie ok...:)
Świdry do sadzonek idealne!!! Ostatnie nasadzenia miałem szczęście używać,miód malina.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 15:27 
mistrz
mistrz

Słupki są metalowe systemowe czeskiej produkcji. Mam na wszystko przeznaczony tydzień. Myślę, że się z tym wszystkim uporam.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 15:30 
Ekspert
Ekspert

Spoko tylko weź kogoś do pomocy.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 16:12 
mistrz
mistrz

krzysztof1970 napisał(a):
Słupki i patyki już zamówiłem. Chcę je zainstalować w pierwszym roku. Nie wiem tylko czy przed czy po posadzeniu. Myślę, że jak je powbijam przed sadzeniem to będzie mi prościej sadzić. Chodzi o trzymanie się lini sadzenia. Ale może źle kombinuję?

Montowanie rusztowania po posadzeniu winorośli wiąże się z ryzykiem uszkodzenia roślin, mimo uwagi zawsze jakiś nierozważny krok lub rzucone narzędzie (młotek ,łopata) sam podeptałem jedną a pomocnik zniszczył dwie, jedną definitywnie ( nie odbiła).

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 17:03 
mistrz
mistrz

GRZELUS napisał(a):
Montowanie rusztowania po posadzeniu winorośli wiąże się z ryzykiem uszkodzenia roślin, mimo uwagi zawsze jakiś nierozważny krok lub rzucone narzędzie (młotek ,łopata) sam podeptałem jedną a pomocnik zniszczył dwie, jedną definitywnie ( nie odbiła).

Tego się też obawiam. Dlatego myślę, że najpierw osadzę rusztowanie a potem posadzę.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 19:14 
mistrz
mistrz

Ja także w pierwszym roku uprawy słupki wkładałem w dołki wiercone wiertnicą a ziemię ubijałem kawałkiem cegły i butem nadzianym na stopę i nie martw się, zanim będą obciążone krzewami, ziemia się ubije. Oczywiście całe rusztowanie zachowuje stabilność po naciągu drutów nośnych i skrajnych odciągów.
Nie próbowałem wbijania bo mam lęk wysokości. ☻
Moje słupki mają po 2,70m i musiałbym w nie walić z drabiny.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 19:50 
mistrz
mistrz

Dzięki za cenne uwagi. Lęku wysokości nie ma :D ale po co walić młotem. Może wersja hybrydowa (trochę wiertnicą a resztę młotem). Ale dalej mam nadzieję, że jakiś kafar to tego typu słupków istnieje. Napisałem pytanie do eurowinu w tej sprawie:)

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 20:01 
Kiper
Kiper

Mi kafar zrobił znajomy mechanik z kawałka rury z dospawanym denkiem i dwóch krótkich prętów. Mam piasek, wbijało się super tylko w 2 miejsca były kamienie, tych się nie dało przebić.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 20:21 
nowicjusz
nowicjusz

krzysztof1970 napisał(a):
Dzięki za cenne uwagi. Lęku wysokości nie ma :D ale po co walić młotem. Może wersja hybrydowa (trochę wiertnicą a resztę młotem). Ale dalej mam nadzieję, że jakiś kafar to tego typu słupków istnieje. Napisałem pytanie do eurowinu w tej sprawie:)

Kafary są w sprzedaży, ale nie są tanie a do wbicia kilkunastu słupków mażesz to zrobić u każdego kolegi który ma spawarkę.
Tutaj masz "ofertę": https://marxam.pl/rusztowania-kafar-do- ... 98,pl.html
Najlepiej na górze tej rury, jako zakończenie, przyspawać ciężki kawałek stali (jako młotek). Ja znalazłem na złomie wypalony krąg z grubej blachy (ok 4cm grubości) który dospawałem do kawałka rury i do tego długie rączki. Te rączki muszą być dość długie. bo nakładając na słupek wysokości 2,50 m trzeba jeszcze podnosić kafar do góry.
Z mojego doświadczenia, to przy wbijaniu w wilgotną ziemię nie trzeba wiercić otworów (ziemia 4 klasy trochę żwirowa) a wbiłem tak ok. 100 szt.

PostNapisane: niedziela, 11 marca 2018, 20:39 
mistrz
mistrz

Dziękuję bardzo za cenne uwagi. Ten kafar z oferty jest do VITTICULURY. Ja kupiłem czeskie. Nie wiem czy będzie to pasowało. Zadałem pytanie do eurowinu. Jak co to mam od kogo pożyczyć ten od V.
Mam jeszcze pytania inne:
1. Jaki opryskiwacz kupić (wiem że spalinowy i turbinowy ale jakiej firmy jest dobry)
2. Jaka glebogryzarka będzie dobra? Może zainwestować w ciągnik jednoosiowy BCS 740 z akcesoriami? Można podłączyć do tego dużo różnych akcesoriów.

Krzysztof

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1