Ile krzaków ma być na Twojej winnicy, i jakie to będą odmiany?
Odnośnie chorób winorośli z związanych z nimi oprysków istniej min. taka oto strona:
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19na której są bardzo dokładnie opisane najczęstsze choroby winorośli takie jak mączniaki i szara pleśń.
Jest tam nawet
link do galerii w której jest przedstawiony program ochrony winorośli.
Ja pryskam wiosną(zanim wybiją pąki) gołe łozy 2-3% roztworem siarkolu, później wykorzystuje Amistar i Ridomil w zależności od potrzeb(wszystko jest na zlinkowanej streonce). Jeszcze się uczę prawidłowo dobierać terminy więc nie będę Ci mieszał w głowie, wszystko zależy od siedliska i uprawianych odmian.
Co do nawożenia to żeby odpowiednio dobrać składniki trzeba zrobić analizę gleby. Jak już będziesz miał wyniki możesz się wesprzeć którąś z publikacji Romana Myśliwca np Winorośl i Wino żeby policzyć odpowiednie dawki nawozów.
Tak się robi w miarę profesjonalnie, ale oczywiście nie musisz się do tego stosować. Ja nie robiłem analizy i nawoziłem na oko i teraz mam zmartwienie bo przeazotowałem krzaki i bardzo słabo zdrewniały.
Mam nadzieje że trochę rozjaśniłem, jak masz jakieś pytania pytaj jak będę znal odpowiedz na pewno odpowiem.
Darek