Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 20:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2010, 20:47 
nowicjusz
nowicjusz

Planuję na wiosnę założyć przydomową "winnicę ".Chciałbym przygotować się do tego jak najbardziej profesjonalnie.Dzięki temu forum zgłębiłem juz wiele zagadnień począwszy od ukorzeniania a skończywszy na przycinaniu i prowadzeniu krzewu. Teraz szukam wszędzie czegoś w rodzaju kalendarza prac w winnicy.Znalazłem coś takiegohttp://eres9596.republika.pl/odsadzonki4.html ale jest on dla mnie zbyt powierzchowny.
Mnie najbardziej interesuje kalendzarz oprysków profilaktycznych i nawożenia.W jakim okresie ,jakim preparatem trzeba traktować winorośle aby później mieć jak najmniej kłopotów z mączniakami ,przędziorkami i innymi takimi.Bardzo ważne informacje dla mnie to również te dotyczące nawożenia.W jakim okresie jakich składników powinienem im dostarczyć na lepszy rozwój łóz,kwiatostanów, owoców.Myślę że dla większości z Was to proste i intuicyjne i moję pytania mogą wydać się śmieszne ale jest to mój pierwszy kontakt z uprawą czegokolwiek i mam wiele niewiadomych z tym związanych.Chciałbym wykorzytać jesienne wieczory na dokształcenie się i przygotowanie do wiosennych prac.Jeśli ktoś chciałby podzielić się swoją wiedzą czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.Tomek.

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 10:00 
nowicjusz
nowicjusz

Ile krzaków ma być na Twojej winnicy, i jakie to będą odmiany?
Odnośnie chorób winorośli z związanych z nimi oprysków istniej min. taka oto strona:
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19
na której są bardzo dokładnie opisane najczęstsze choroby winorośli takie jak mączniaki i szara pleśń.
Jest tam nawet link do galerii w której jest przedstawiony program ochrony winorośli.

Ja pryskam wiosną(zanim wybiją pąki) gołe łozy 2-3% roztworem siarkolu, później wykorzystuje Amistar i Ridomil w zależności od potrzeb(wszystko jest na zlinkowanej streonce). Jeszcze się uczę prawidłowo dobierać terminy więc nie będę Ci mieszał w głowie, wszystko zależy od siedliska i uprawianych odmian.
Co do nawożenia to żeby odpowiednio dobrać składniki trzeba zrobić analizę gleby. Jak już będziesz miał wyniki możesz się wesprzeć którąś z publikacji Romana Myśliwca np Winorośl i Wino żeby policzyć odpowiednie dawki nawozów.
Tak się robi w miarę profesjonalnie, ale oczywiście nie musisz się do tego stosować. Ja nie robiłem analizy i nawoziłem na oko i teraz mam zmartwienie bo przeazotowałem krzaki i bardzo słabo zdrewniały.

Mam nadzieje że trochę rozjaśniłem, jak masz jakieś pytania pytaj jak będę znal odpowiedz na pewno odpowiem.

Darek

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 18:32 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za odpowiedź.Moje odmiany to głównie odmiany deserowe:iza zaliwska ,arkadia ,regina.Podałeś link do bardzo fajnej strony.Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 5 listopada 2010, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Tu znajdziesz sporo informacji: http://translate.google.com/translate?h ... lati.sk%2F
To słowacka stronka

Strefa czasowa: UTC + 1