Teraz jest środa, 11 lutego 2026, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 08:34 
czeladnik
czeladnik

AMELIE napisał(a):
Oczywiście że nie planuję okrywać całej winnicy, tylko vinifery i to nie wszystkie, taki Zwaigelt (-24)
Z odmian to w planie przewijają się, na wino białe:
Riesling, Pinot Gris, Siegerebe, może Chardonay i do kupażu Solaris
na czerwone:
PNP, Dornfelder, Zweigelt, C.Dorsa i do kupażu Regent, Rondo i może Rosler, albo C.Cortis

Zrobiłem dziś dokładne pomiary działki i po opcięciu na parking, drogi, odstepu od sąsiada i na zawracanie traktorem został kawałek prostokąta o wym. 100x65 czyli raptem 0,65h
65 to będzie liczba sadzonek w rzędzie, a 100 na rzędy i tu jeszcze nie wiem jaki rozstaw. Mam traktor trochę duży Zetor szerokość 1,7m muszę dokupić glebogryzarkę i wtedy ustalę szerokość międzyrzędzi

Radzę dobrze zastanowić się nad odmianami, bo te propozycje nie wydają mi się dobre na nasz klimat (nie wszystkie). Późniejsza zmiana nasadzeń to 3-4 lata w plecy. Sprawdź co uprawiają w pobliskich winnicach (np. u Płochockich, u Darka w Przeworsku, w okolicach Rzeszowa. Jeśli chodzi o rozstaw międzyrzędzi to 2,5 do 3 m

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 15:59 
mistrz
mistrz

Widzę że wszyscy mnie ganiają za dobór odmian. Muszę sie dobrze zastanowić, nie chcę też sadzić Bianki i Sibery którą niektórzy karczują.
Winnica Darka w Przeworsku jest 140km na wschód ode mnie, jest tam nieco chłodniej.
U mnie klimat podobny do Tarnowa( w linii prostej 25km), ogólnie dość ciepło.
A Rislinga i PN uprawiają na Srebnej Górze w Krakowie
Roslera posadzę Robert R mnie przekonał.
W niedzielę jadę na dni wina do Jasła może coś podpatrzę.

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 18:32 
Ekspert
Ekspert

U mnie b.dobrze rośnie Bianca. W tym roku owocuje i całkiem niezłe gronka będą,
gorzej z cukrem, bo przecież pada nieustannie, ale może jeszcze słońce będzie.

Z tym, że u mnie gleba klasy 6. :(

Jestem prawie w linii prostej oddalona od Ciebie na południe 56 km :)

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 19:27 
Ekspert
Ekspert

Nie chcę namawiać autora wątku na kolekcjonerstwo, gdyż odmian i klonów jest tysiące, tyleż gustów i opinii, ale myślę że w dobrej lokalizacji z białych warto przynajmniej przetestować Goecseji Zamatos. Mariusz (Manuns) z pozytywnym skutkiem testował tą odmianę. Wino na PIWI 2014 bardzo nam przypadło do gustu, a i w dobrej lokalizacji powinna bez problemu dojrzeć (jadalna u mnie od kilku dni). W razie czego będzie fantastyczna deserówka. Smak jak dla mnie powalający, i wcale nie przeszkadzają mi mniejsze jagody. Na dodatek nie widać na tym skłonności do mączniaków.

PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 09:14 
czeladnik
czeladnik

AMELIE napisał(a):
Widzę że wszyscy mnie ganiają za dobór odmian. Muszę sie dobrze zastanowić, nie chcę też sadzić Bianki i Sibery którą niektórzy karczują.
Winnica Darka w Przeworsku jest 140km na wschód ode mnie, jest tam nieco chłodniej.
U mnie klimat podobny do Tarnowa( w linii prostej 25km), ogólnie dość ciepło.
A Rislinga i PN uprawiają na Srebnej Górze w Krakowie
Roslera posadzę Robert R mnie przekonał.
W niedzielę jadę na dni wina do Jasła może coś podpatrzę.

Ja na pewno nie polecam Sibery, ale Solaris jest godny uwagi. Radziłbym zastanowić się nad Johanniterem. W Twoich warunkach pewnie dobrze by sobie radził. Z czerwonych to mam C. Cortis i Cantor i rosną bez okrywania. Natomiast Roeslera mam 5 lat i jeszcze pożądnego owocowania się nie doczekałem. A to podmarznie zimą, a to w maju go umrozi, albo mączniaki na nim zaszaleją. Pewnie pójdzie pod siekierę.
Piszesz, że u Darka zimniej. Ale on uprawia np. Palavę. U Ciebie miałaby jeszcze lepsze warunki i to bez okrywania. Okrywanie na zimę to też może być problem jeśli jest tego ok 2tys. krzewów. Weź to pod uwagę.

PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 20:36 
czeladnik
czeladnik

alkor napisał(a):
RobertR napisał(a):
Nie chcę namawiać autora wątku na kolekcjonerstwo, gdyż odmian i klonów jest tysiące, tyleż gustów i opinii, ale myślę że w dobrej lokalizacji z białych warto przynajmniej przetestować Goecseji Zamatos. Mariusz (Manuns) z pozytywnym skutkiem testował tą odmianę. Wino na PIWI 2014 bardzo nam przypadło do gustu, a i w dobrej lokalizacji powinna bez problemu dojrzeć (jadalna u mnie od kilku dni). W razie czego będzie fantastyczna deserówka. Smak jak dla mnie powalający, i wcale nie przeszkadzają mi mniejsze jagody. Na dodatek nie widać na tym skłonności do mączniaków.

Popieram w całej rozciągłości!
Dziwi mnie tak mała popularność tej świetnej odmiany wśród naszych winiarzy. Czasami wydaje mi się że o doborze odmian bardziej decyduje moda niż rzeczywisty potencjał. Sadźcie odmiany z których da się wytwarzać w danym rejonie regularnie przyzwoite wino w zacnych ilościach, a nie w bólach i znoju próbujecie robić jakieś bajerancko brzmiące kwasiory.
Z roku na rok Zamatos dojrzewa coraz wcześniej. U mnie jagody mają już 17 brix i niewiele ustępują Solarisowi w dojrzałości.

Też słyszałem wiele dobrego o tej odmianie, ale na razie jest ona trudno dostępna. Poza tym bardziej nadaje sie na wino musujące.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1