darucha napisał(a):
FIlipie (pilekww) Wysłałem Ci krótki opis ale nie wiem czy dotarło bo coś chyba za długi ten krótki tekst więc umieszczam tytaj - może komuś się na coś jeszcze przyda?
TEMAT Ogławianie, uszczykiwanie i usuwanie pędów syleptycznych.
Ponieważ nurtuje Cię pytanie jak w temacie, chcę Ci powiedzieć, że są to 3 różne zabiegi.
Uszczykiwanie latorośli (czyli oberwanie ok 2 cm wierzchołka wzrostu) wykonuje się na krótko przed kwitnieniem winorośli aby do kwiatostanu została skierowana większa ilość substancji odżywczych, a za tym idzie wzrost efektywności kwitnienia.
Ogławianie latorośli wykonuje się około połowy sierpnia, jednak w zależności od terminu dojrzewania danej odmiany i pogody w danym roku będzie to np 10-15 sierpnia dla wczesnych a pod koniec sierpnia dla późnych odmian. Wykonuje się je w nast sposób: skraca się latorośl licząc od najwyżej położonego grona pozostawiając od 6-10 liści na latorośli - dla odmian o małych liściach zostawia się więcej liści, a dla odmian o dużych liściach można zostawić mniej liści, chodzi o powierzchnię asymilacji pozostałych liści po odcięciu. Jeżeli pośpieszysz się z ogławianiem tzn przytniesz za wcześnie to mogą się wybić pąki letnie, które powinny się wybić dopiero następnego roku, więc należy uważać z tym cięciem.
Usuwanie pędów syleptycznych wykonuje się prawie przez cały okres wegetacji krzewu, tzn do terminu ogławiania. Pędy syleptyczne wyłamuje się gdy są małe R.Myśliwiec podaje że do ok 7 cm, a jeżeli są już większe to należy je tylko skracać aby nie spowodować rany latorośli i wycieku soku z miejsc usuwania pędów. Ja osobiście do czasu zakończenia kwitnienia prawie codziennie usuwam pędy syleptyczne, a po kwitnieniu nawet jak są większe (z powodu mojego przeoczenia) to i tak usuwam nawet takie które mają po 20 cm. Usuwanie pędów syleptycznych jest zabiegiem potrzebnym aby nie zagęszczać zbytnio krzewów - dając im możliwość przewietrzania a tym samym zmniejszenia ryzyka chorób grzybowych.
Pozdrawiam - i życzę powodzenia i wytrwałości w prowadzeniu winnych krzewów:-)
Darucha za ten opis sprzed lat powinieneś dostać medal

)
A może tak artykulik w tym temacie byś zrobił, nawet przeklejenie twojego posta do artykułów to byłoby fajne.
Acha oglądałem Wasikowskiego i on zaleca ogławianie za 3-4 liściem