Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiatrochron
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 05:27 
czeladnik
czeladnik

Mam ogrodzony sad owocowy żywopłotem z głogu jakieś 250m.
Dwa razy w roku obcinam go nożycami (spalinowymi) i tak jest to mąka.
Z żywotnika będzie na początku wymagał większej inwestycji finansowej
ale póżniej nie będzie z nim tyle kłopotów. Może być problem z nim przy
dużych mrozach . Widziałem kilkunastoletnie jałowce , które przemarzły
przy dużych mrozach od strony nawietrznej. No ale w końcu ma on chronić
winorośl i to ona ma nie przemarzać :D

Pozdrawiam

Marek

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 15:23 
Kiper
Kiper

[quote="piotrm"]Jak masz do dyspozycji 3 metry to spokojnie możesz posadziś mijankowo dwa rzędy tuji ...

A ciąć i tak trzeba będzie :)
[quote="piotrm"] Graby czy buki są ładne ale nie przydatne ma takie rzeczy, głównie dlatego że przy ziemi nie ma gałęzi i wiatr tam chula. Pozdrawiam Piotr
To że w żywopłocie bukowym lub grabowym na dole nie ma gałęzi to nie wina drzewek tylko tego kto ten żywopłot wyprowadzał. Nie wystarczy posadzić a jak dorośnie do 3m to z góry ciąć. Na czym innym to polega. "Łysienie" grozi tylko wtedy gdy nie ma dostępu światła, niezależnie czy liściaste czy tuje.
Pozd.
PP.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 15:39 
Kiper
Kiper

[quote="Marek"]Mam ogrodzony sad owocowy żywopłotem z głogu jakieś 250m.
Dwa razy w roku obcinam go nożycami (spalinowymi) i tak jest to mąka.
Z żywotnika będzie na początku wymagał większej inwestycji finansowej
ale póżniej nie będzie z nim tyle kłopotów.

Oj będzie, będzie.
Przy nieumiejętnym wyprowadzeniu będą same kłopoty. Poza tym ciąć też trzeba będzie, na 3m tuja się nie zatrzyma.
[quote="Marek"]Może być problem z nim przy
dużych mrozach . Widziałem kilkunastoletnie jałowce , które przemarzły
przy dużych mrozach od strony nawietrznej. No ale w końcu ma on chronić
winorośl i to ona ma nie przemarzać :D
Marek
Tuje tak samo. Nie tyle że przemarzną co obeschną. Wszelakie zimozielone są podatne na tzw suszę fizjologiczną. Silne, zimne i suche wiatry "wysuszają" zielone części krzewów i drzew. Bierze się to stąd że ziemia w obrębie całego systemu korzeniowego tuj jest zamarznięta i roślina nie ma możliwości uzupęłniania wody zimą. Drzewa są w lepszej sytuacji z racji bardziej rozwiniętego [w głąb] syst. korzeniowego.
Niebezpieczne zwłaszcza są okresy podwyższonej temp. w zimie - więkrze ubytki wody z tkanek.
A przy tym wygwizdowie co w temacie to w ogóle :(
Najlepiej byłoby dobrać takie gatunki coby ciąć nie trzeba było, wzrost samoistny do 3m i nie zimozielone.
Pozd.
PP.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 18:50 
mistrz
mistrz

może wrzuce swoją radę
z liściastych dęby, kaliny,
z iglastych świerki, sosny, modrzewie
i krzaki ligustr - szybko rośnie, jałowiec, bukszpan , tuje
wszystko w odpowiednim stosunku powstrzymuje dość spore wiatry
1 od wiatru rząd najmniejszy, 2 - średni i 3 wysoki
gwarantowana skuteczność

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:28 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="1stgreen"]To że w żywopłocie bukowym lub grabowym na dole nie ma gałęzi to nie wina drzewek tylko tego kto ten żywopłot wyprowadzał. Nie wystarczy posadzić a jak dorośnie do 3m to z góry ciąć. Na czym innym to polega. "Łysienie" grozi tylko wtedy gdy nie ma dostępu światła, niezależnie czy liściaste czy tuje.
Pozd.
PP.

Graby i buki nie mają dolnych gałęzi w lasach lub w bardzo szerokich żywopłotach.U mnie rosnąc na otwartej przestrzeni i w jednym rzędzie mają gałęzie od samej ziemi.Szerokość i wysokość można regulować bez problemu nozycami do żywopłotów raz na rok,chociaż im częściej się tnie,tym jest bardziej gęsty.A mróz nawet największy tego nie ruszy.
Mors

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:50 
czeladnik
czeladnik

[quote="1stgreen"]
Przy nieumiejętnym wyprowadzeniu będą same kłopoty. Poza tym ciąć też trzeba będzie, na 3m tuja się nie zatrzyma.

czy ja napisałem ,że nietrzeba będzie ciąć ?
moim zdaniem przyjemniej będzie go pielęgnowć,
a w zimie będzie skuteczniej osłaniał niż ogołocony z liści
poza tym odpowiednie dobranie tui może ograniczyć się tylko
do obcinania górą

Pozdrawiam

Marek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 12:12 
Kiper
Kiper

Jeszcze jedno ryzyko do rozważenia. Bywa, że tuje czy jakiekolwiek inne krzewy mające nawet małą wrtość znikają w całości w jedną noc.
Nastepnego dnia na jakimś targowisku pojawia się okazją zakupu tanich sadzonek "od chłopa".

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 12:20 
czeladnik
czeladnik

Fakt , ludzka "zaradność" nie zna granic

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 15:45 
Kiper
Kiper

[quote="oryks"]...Nastepnego dnia na jakimś targowisku pojawia się okazją zakupu tanich sadzonek "od chłopa".

I wtedy można w miarę tanio żywopłocik sobie uzupełnić :D :D

PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 08:38 
Kiper
Kiper

Tak, taki jakby obieg zamknięty. Jak się ma trochę szczęścia to nawet własne można kupić. Tylko, że za każdym razem trzeba płacić.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2008, 05:39 
nowicjusz
nowicjusz

Witam uprzejmie. Czy mógłby mi ktoś doradzić odnośnie przycinania żywopłotu bukowego. Posadziłem sadzonki w tym roku w kwietniu, mają około 90 cm wysokości. CZy mam już je ciąć, czy poczekać 2 lata aż się zakorzenią???Chciałbym aby żywopłot był gęsty od samego dołu!

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2008, 23:43 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]Dość poważnie zacząłem się zastanawiać nad posadzeniem jakiegoś rządka roślinek celem osłonienia winniczki od wiatru.

Tak wychodzi, że moje krzaczorki rosną na niezłym wygwizdowie i jednak taka osłona od wiatru powinna być dla nich korzystna.

Niestety raczej powinien być to wąski i w perspektywie do 3-4 m wysoki "żywopłot".

Jakie macie doświadczenia i jakie roślinki polecalibyście?

Pozdrawiam

Zdzich

Aby zminimalizować skutki mrozów, weź przykłady z doswiadczen hr. Chłapowskiego z Wielkopolski (XIXw.), który to stosował w uprawach pasy fitosanitarne, chroniące min. uprawy w pewnym zakresie przed mrozami i chłodnym wiatrami.
Pas fitosanitarny to wydzielony odcinek terenu celowo obsadzony dobraną roślinnością z reguły o charakterze krzaczastym, ale może być też zadrzewiony, lub celowe zróżnicowanie upraw na danym obszarze. A celem takiego pasa może być: ochrona przed erozją gleby, ochrona upraw przed wiatrami, wymuszenie określonego przepływu powietrza między uprawami, ochrona przed miejscowymi przymrozkami, poprawa warunków hydrologicznych pola, utrudnienie rozprzestrzeniania się chorób upraw, naturalne ogrodzenie i zacienianie pastwisk, stworzenie miejsca do gniazdowania ptaków owadożernych, itd. Pasy fitosanitarne popularne w zachodniej Europie (Francja, Belgia, Holandia) stanowiły znaczny problem pod koniec IIwojny światowej dla nacierających wojsk alianckich w trakcie walk w Normandii, w Ardenach i Holandii. Niektóre czołgi wyposażano w specjalny osprzęt do tworzenia przejść przez zakrzewione tereny .
Co do Twojej winnicy to raczej powinieneś sam podjąć decyzję co, i jak zrobić, po głębokiej analizie swoich założeń i istniejących warunków.
Temat podobny poruszany był na http://www.winogrona.org/modules.php?na ... arny#46259

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 kwietnia 2008, 21:33 
mistrz
mistrz

Tuje można także rozmnażać wegetatywnie. Zyskuje się wtedy chyba trochę na czasie w porównaniu z rośliną otrzymaną z nasionka.

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 12:40 
Kiper
Kiper

Odkopuje temat, bo zastanawiam się nad żywopłotem z Wiązu Turkiestanu. W teorii gatunek ten ma rosnąć szybko, co dla mnie jest najważniejsze w tej chwili. Wyobrażam sobie, że za dwa do trzech lat mógłbym mieć żywopłot o wysokości pozwalającej zasłonić kuszący widok powstającego ogródka z drzewami i krzewami owocowymi, w tym winorośli. Całość zlokalizowana tuż przy drodze do lasu (część lasu jest moją własnością), do którego zwłaszcza latem ciągną tabuny wczasowiczów, a co gorsza, małolatów na turnusach "zielonych szkół". Ci ostatni nie mają za grosz szacunku dla zieleni, trawy i uprawy traktują jako idealną podściółkę dla leżakowania, a owoce na drzewach i krzewach jako niczyje. Zbiór owoców często odbywa się poprzez odłamywania gałęzi. Wszystko pod czujnym okiem i w asyście opiekunów grup.
Lokalizacja tuż przy lesie sprawia,że chciałbym żywopłot zamiast betonowych czy metalowych ogrodzeń. Całość chciałbym tak wkomponować, aby nie było wątpliwości, że las nie jest niczyj, a stanowi część działki.
Zastanawiam się, czy tak szybko rosnący krzew lub drzewo, bo nie wiem w końcu co to jest, nie będzie miał/miało dużych przyrostów obwodu. Nie chciałbym, aby za kilka/naście lat żywopłot składał się z pni o średnicy 30 cm z ogromnymi korzeniami na głębokości 15m lub w promieniu 10m od żywopłotu.
Sprawa druga - odrosty korzeniowe itp. Na ile uciążliwy jest wiąz w tej kwestii?

PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 13:51 
nowicjusz
nowicjusz

Mam żywopłot z wiązu ale z syberyjskiego (pod taką nazwą kupiłem). Rośnie szybko, niema żadnych odrostów korzeniowych, przy cięciu ładnie się zagęszcza. Zdjęcia ostatni post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=54518

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1