kilis napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Sorry nie wierze w to. Pokaz skany z badania gleby i napisz ile użyłeś dolomitu na ha to odszczekam.
O dolomicie na tym forum i jego przydatności do odkwaszania napisano tak dużo, że mi się nie chce powtarzać użyj funkcji szukaj. Poczytaj o ściemie i micie dolomitu. wyszukując np w googlach.
Nie używałem niczego po posadzeniu poza dolomitem.
Masz badania od 2008 kiedy było pH 4 do 2014 5,7-6-1
Dolomit używałem chyba 3 razy w 2008, 2009 i chyba 2011-12 ok 2,5-3t/ha
http://www.mimuw.edu.pl/~kilis/gleba/hasło na PW. Nie sądzę żeby gleba sama się odkwaszała, raczej proces jest odwrotny.
Dzięki Kilis za informacje. Tak jak obiecałem przynajmniej częściowo
ha, ha, ha
1. używając dolomitu nie ma ryzyka przewapnowania.
2. Działa bardzo wolno. Twoje wyniki to potwierdzają 0,5pH na rok.
3. Jest wiele przykładów, że praktycznie uzyskano 0,1-0,2 poprawy pH na rok. Nie tylko w winnicach bo sieci na różnych forach rolniczo-ogrodniczych jest wiele dyskusji na temat przydatności Dolomitu.
Myślę że problemy są cztery:
1. Na jakim rodzaju gleby użyjemy Dolomit. W praktyce zadawalające wyniki uzyskuje się na glebach lekkich
2. Ile mamy wody. Dolomit jest bardzo słabo rozpuszczalny (1kg rozpuszcza się o ile dobrze pamiętam coś w okolicy 70m3 wody. Kreda potrzebuje około 0,5m3) rozpuszczenie jest konieczne aby był efekt odkwaszania. Jeżeli nie mamy dostatecznej ilości wody to reakcja zobojętniania zachodzi bardzo powoli w praktyce można założyć, że jedynie niweluje bieżący efekt zakwaszania inaczej mówiąc dolomit może być użyty do utrzymania pH na zadanym poziomie. Czyli jeszcze inaczej. Odkwaszamy wapnem tlenkowym lub węglanowym, a następnie dajemy dolomit w celu utrzymania pH.
3.Jakość użytego dolomitu. Musi to być dolomit z bardzo starych złóż (zwietrzały) i bardzo drobno zmielony. Pytanie ile takiego dolomitu jest na rynku. Gdzie tylko widzę dolomit to biorę do ręki i wyraźnie czuję, że są to drobne kamyczki czyli zmielony jest tak sobie.
4.Ile go użyjemy do odkwaszania (koszty) i ile będziemy czekali na efekt.