Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 10:05 
mistrz
mistrz

Własnie otrzymałem wyniki analizy gleby z miejsca gdzie chcę posadzić winorośl.
Orna Ph 4,22
Podorna Ph 4,37

Niby się spodziewałem że bedę musiał wapnować, gleba bardzo lekka piaszczysta a więc wapno węglanowe 5 ton na hektar. W moim przypadku winiczka ma 800m2 a więc 480 kg wapna weglanowego 50% z kamienia wapiennego.

To co mnie przeraziłu w planie nawozenie to stwierdzenie iż winorośl nie lubi świeżego wapnowania i że muszę odczekać przynajmniej rok od wapnowania a winorośl chciałem sadzić na wiosnę. W książce Myśliwca nic o tym nie ma napisane więc mam pytanie do doświadczonych winoogrodników.

Czy mogę sadzić krzewy na wiosnę 0,5 roku po wapnowaniu ?? Wapno będzie z pokładów kamienia wapiennego a więc podobno rozpuszcza się w glebie przez 2 lata w 80%.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 10:38 
mistrz
mistrz

Możesz śmialo zwapnować teraz i głęboko przyoraj, do wiosny będzie OK. Ja mam taka samą ziemię i wapnowałem na jesień - wiosna posadziłem i wszystko w porządku. Ja wapnowałem WapMag-iem.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 12:04 
mistrz
mistrz

Darucha dzięki za info ale wapmag to nawóz na bazie kredy, kreda rozpuszcza się już w ciągu roku, a mój kamień wapienny w ciągu 2 lat.

Właśnie doczytałem u mysliwca że należy jesienią zwapnować, wiosną posiać na ziemie lekkie łubin żółty i dopiero sadzić za rok na jesieni.

Sam już nie wiem, może jeszcze ktoś się wypowie kto w pół roku po intesywnym wapnowaniu posadził winorośl i było OK.

Darucha a dużo wapnowałeś ?? Ile ton na ha. U mnie będzie 5 ton wapna węglanowego a więc 2,5 ton czystego CaO.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 12:55 
Ekspert
Ekspert

Masz dać 2,5t na ha czy na 800m? Jeśli to drugie to nierealne w 1 rok.
Daj Dolomit, który zawiera dodatkowo magnez a do tego rozpuszcza się dłużej. Nie wolno dawać dużej dawki CaO bo zniszczysz ziemię. Ja miałem podobne pH. Wg zaleceń w pierwszym roku dałem 0,5t Dolomitu + 0,3t kredy na 20ar, czyli Ty musiłabyś dać ok połowy każdego. W drugim roku albo powtórz badania albo daj podobną ilość.
Co do sadzenia jesiennego to raczej wtedy nie ma sadzonek. Wiesz już gdzie będziesz zamawiał?

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 12:59 
Kiper
Kiper

[quote="Zdanek"]
gleba bardzo lekka piaszczysta

Gleby lekkie przy pH poniżej 4,5 - maksymalna jednorazowa dawka CaO a raczej CaO + MgO (bo na lekkiej magnezu brakuje prawie zawsze) to 1500 kg/ha.

Wapmag to granulowany dolomit, chyba najlepsze rozwiązanie.

J

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 18:33 
nowicjusz
nowicjusz

Chciałbym wywołać przy okazji temat wapnowania gleby dla odmian słabo tolerujących wapń np. Rondo, może nie wapnować ? a jeśli to jakie pH utrzymywać,
Pozdrawiam aromac...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 21:14 
Ekspert
Ekspert

aromacaff - do tego żeby dostosować odmiany słabo tolerujace wapń do gleb wapiennych słuąą odpowiednie podkładki np. 161-49C. Tyle, że wówczas (na glebach wapiennych) bezsensem jest wapnowanie gleby. Jesli zaś chodzi o okresowe wapnowanie gleby zakwaszającej sie z biegiem czasu to wg mnie, wystarczy nie wapnowac dużą dawka raz na 4 lata tylko np. małą dawką wolno działającego wapna co roku lub co dwa lata. Winorośl jest wrażliwa na wolny wapń w glebie a przy małych dawkach i wolnym rozkładzie nawozu wapiennego wapń bedzie się wiązal w glebie (więc nie bedzie lub będzie bardzo mało wolnego wapnia).

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 08:37 
mistrz
mistrz

[quote="kilis"]Masz dać 2,5t na ha czy na 800m? Jeśli to drugie to nierealne w 1 rok.
Daj Dolomit, który zawiera dodatkowo magnez a do tego rozpuszcza się dłużej. Nie wolno dawać dużej dawki CaO bo zniszczysz ziemię. Ja miałem podobne pH. Wg zaleceń w pierwszym roku dałem 0,5t Dolomitu + 0,3t kredy na 20ar, czyli Ty musiłabyś dać ok połowy każdego. W drugim roku albo powtórz badania albo daj podobną ilość.
Co do sadzenia jesiennego to raczej wtedy nie ma sadzonek. Wiesz już gdzie będziesz zamawiał?

Paweł

Kilis tak jak napisałem w 1 poście dawka 2,5 tony CaO jest w przeliczeniu na 1 ha. Na moje 800m2 daję 480 kg wapna węglanowego 50%. Dawanie dolomitu to według mnie pomyłka, ja musze jak najszybciej odkwasić ziemię a nie za 4 lata. Powinienem oczywiście dac wapno węglanowo magnezowe ale na innych częściach ziemi potrzebuję tylko weglanowego a jak zamawiam transport z kopalni to nikt mi nieprzywiezie 0,5 tony wapna magnezowo-węglanowego.

Sadzonki będę zamawiał albo u Myśliwca albo w e-sadzonce.

A wracając do mojego pytania to przy tak obfitym wapnowaniu jesiennym można sadzić na wiosnę ? ktoś to zrobił i winorośl rosła prawidłowo ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 08:41 
mistrz
mistrz

[quote="leff"][quote="Zdanek"]
gleba bardzo lekka piaszczysta

Gleby lekkie przy pH poniżej 4,5 - maksymalna jednorazowa dawka CaO a raczej CaO + MgO (bo na lekkiej magnezu brakuje prawie zawsze) to 1500 kg/ha.

Wapmag to granulowany dolomit, chyba najlepsze rozwiązanie.

Zgodnie z broszurą ze stacji chemi-rol na gleby lekkie można dać nawet 3,5 tony czystego CaO na 1 ha więc nie wiem skąd twoje informacje.

Ja mam glebę bardzo lekką a więc max dawka CaO to 3 tony / ha. ja daję 2,5 tony a więc 5 ton wapna węglanowego.

Najlepszym rozwiązaniem jest wapno z kredy bo rozpuszcza się w wodzie już w ciągu roku, ale ze względów ekonomicznych wybrałem wapno z kamienia wapiennego - rozpuszcza sie 2 lata.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 08:46 
mistrz
mistrz

[quote="DarekRz"]aromacaff - do tego żeby dostosować odmiany słabo tolerujace wapń do gleb wapiennych słuąą odpowiednie podkładki np. 161-49C. Tyle, że wówczas (na glebach wapiennych) bezsensem jest wapnowanie gleby. Jesli zaś chodzi o okresowe wapnowanie gleby zakwaszającej sie z biegiem czasu to wg mnie, wystarczy nie wapnowac dużą dawka raz na 4 lata tylko np. małą dawką wolno działającego wapna co roku lub co dwa lata. Winorośl jest wrażliwa na wolny wapń w glebie a przy małych dawkach i wolnym rozkładzie nawozu wapiennego wapń bedzie się wiązal w glebie (więc nie bedzie lub będzie bardzo mało wolnego wapnia).

Darek potwierdzasz to co pisał Mysliwiec i jest w zaleceniach ze stacji chemi-rol ja będę dawał zbyt dużą dawkę wapna aby już na wiosnę sadzić krzewy.

Jednak może ktoś był w podobnej sytuacji jak ja i jednak posadził, jestem ciekaw jak rosły te krzewy?

Jeśli nikt nie robił takich doświadczeń to po jesienym wapnowaniu posieję zółty łubin na wiosnę pod obornik i nawożenie, a krzewy posadzę na jesieniu za rok lub na wiosnę za 2 lata :(

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 10:27 
mistrz
mistrz

Widzę, że jestem w podobnej sytuacji.
Mam pH 4,36 przy glebie bardzo lekkiej. Stacja chem-rol zaleca 1,5t CaO/ha.

Przy moich 20 arach to 300kg CaO.
W tym tygodniu nawiozę 250kg, bo później jeszcze obornik, a on tez ma trochę wapna, a wole nie przesadzić (łatwiej odkwasić niż odwrotnie).

Ciężko natomiast znaleźć w mojej okolicy wapno luzem, wszędzie tylko workowane a to kosztuje.

Przy zawartości czystego CaO 28%
granulowany- 22zł za worek 50kg
zwykły- 6zł za worek 25kg

I tu mam pytanie- w czym granulowany jest lepszy od zwykłego? Na logikę wydaje mi się że granulat będzie się rozpuszczał wolniej, mam rację?

Przy okazji jeszcze jedno- czy fosfor potas i azot (poza tym z obornika) lepiej nawieźć w tym roku czy przedsiewnie na wiosnę?
Tqak myślę, że jak już wiosna ziemia zacznie odtajać to przebronuje to co zostawiłem w wysokiej skibie na zimę, nawiozę NPK (to będzie pewnie koniec marca/początek kwietnia, a na początku maja wysadzę sadzonki. Dobrze kombinuję?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 11:20 
mistrz
mistrz

[quote="MAF"]Widzę, że jestem w podobnej sytuacji.
Mam pH 4,36 przy glebie bardzo lekkiej. Stacja chem-rol zaleca 1,5t CaO/ha.

Przy moich 20 arach to 300kg CaO.
W tym tygodniu nawiozę 250kg, bo później jeszcze obornik, a on tez ma trochę wapna, a wole nie przesadzić (łatwiej odkwasić niż odwrotnie).

Ciężko natomiast znaleźć w mojej okolicy wapno luzem, wszędzie tylko workowane a to kosztuje.

Przy zawartości czystego CaO 28%
granulowany- 22zł za worek 50kg
zwykły- 6zł za worek 25kg

I tu mam pytanie- w czym granulowany jest lepszy od zwykłego? Na logikę wydaje mi się że granulat będzie się rozpuszczał wolniej, mam rację?

Przy okazji jeszcze jedno- czy fosfor potas i azot (poza tym z obornika) lepiej nawieźć w tym roku czy przedsiewnie na wiosnę?
Tqak myślę, że jak już wiosna ziemia zacznie odtajać to przebronuje to co zostawiłem w wysokiej skibie na zimę, nawiozę NPK (to będzie pewnie koniec marca/początek kwietnia, a na początku maja wysadzę sadzonki. Dobrze kombinuję?

MAF czy robiłeś też zalecenia nawozowe pod winnicę ??
Tak jak pisałem wcześniej najlepsze jest wapno z kredy bo rozpuszcza się do 90% w glebie w ciągu 1 roku. Jesli chcesz uzyć nawozu to albo wapniak kornicki, albo koszalowski, lub każdy inny ale z kredy i oczywiście węglanowy.

To twoje wapno jakie jest ?? węglanowe ?? Coś mało tego CaO w nim. Wapniaki mają 50%. Innego wapna niż węglanowe nie używaj bo sobie zaszkodzisz.

I tu muszę Cię zmartwić skoro dostałeś tak wysoką dawkę CaO to będzie zbyt dużo wolnego wapna w glebie aby na wiosnę posadzić krzewy.
Zgodnie ze sztuką powinieneś zrobić tak jak ja, opis w wątku nawożenie przed nasadzeniami.

Jeśli chcesz ryzykować, to możesz zwapnować wapnem z kredy i liczyć że do wiosny sporo się rozpuści, na wiosnę obornik i sadzenie krzewów.

Badałeś już glebę na mikroelementy ?? U mnie brakuje jeszcze sporo boru, a z makro to magnez też musze uzupełnić albo kizerytem albo siarczanem mangezu.

Co do rozpuszczalności wapna to myslę że niem ma różnicy między granulatem a sypkim. Sypkie też może się zbrylać i będzie problem. przewaga wapna w granulacie jest taka że możesz wysiewać go siewką do nawozów a nie rozrzutnikiem do wapna, nie pyli się tak jak sypkie i nie zwiewa go z pola szczególnie jak wapnujesz w sadzie i nieprzyorywujesz ziemi.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Ja wapnowałem przed sadzeniem jesienią i w pierwszym roku po posadzeniu na też na jesieni. Nic krzakom nie jest. Dolomitu nie trzeba zamawiać z kopalni. Można kupić w składach rolniczych. Mnie się udało kupić 500kg. Patrz tylko na zawartość magnezu bo są różne no i cena wtedy inna.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 12:45 
Ekspert
Ekspert

Kurcze, to ja muszę u siebie zbadać PH. Do tej pory się tym nie przejmowałam, bo krzewy rosną dobrze (oprócz tegorocznych, ale przyznaję, że strasznie je zaniedbałam - chwasty). Podejrzewam, że gleba jest raczej kwaśna. W razie czego sypnę ze 2 -3 razy dolomitu (co roku na jesieni), ale w niewielkich ilościach. Skoro do tej pory im to nie przeszkadzało, to myślę, że nie ma co panikować.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 12:54 
mistrz
mistrz

[quote="kilis"]Ja wapnowałem przed sadzeniem jesienią i w pierwszym roku po posadzeniu na też na jesieni. Nic krzakom nie jest. Dolomitu nie trzeba zamawiać z kopalni. Można kupić w składach rolniczych. Mnie się udało kupić 500kg. Patrz tylko na zawartość magnezu bo są różne no i cena wtedy inna.

Paweł

kilis przecież to zalezy ile tego wapna dałeś w przeliczeniu na hektar. Ja daję 2,5 tony CaO na hektar, a ty ile dawałeś czystego CaO na hektar ?

Jak dajesz mało to można sadzić a jak dużo tak jak ja to trzeba odczekać rok.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1