[quote="MAF"]Widzę, że jestem w podobnej sytuacji. Mam pH 4,36 przy glebie bardzo lekkiej. Stacja chem-rol zaleca 1,5t CaO/ha.
Przy moich 20 arach to 300kg CaO. W tym tygodniu nawiozę 250kg, bo później jeszcze obornik, a on tez ma trochę wapna, a wole nie przesadzić (łatwiej odkwasić niż odwrotnie).
Ciężko natomiast znaleźć w mojej okolicy wapno luzem, wszędzie tylko workowane a to kosztuje.
Przy zawartości czystego CaO 28% granulowany- 22zł za worek 50kg zwykły- 6zł za worek 25kg
I tu mam pytanie- w czym granulowany jest lepszy od zwykłego? Na logikę wydaje mi się że granulat będzie się rozpuszczał wolniej, mam rację?
Przy okazji jeszcze jedno- czy fosfor potas i azot (poza tym z obornika) lepiej nawieźć w tym roku czy przedsiewnie na wiosnę? Tqak myślę, że jak już wiosna ziemia zacznie odtajać to przebronuje to co zostawiłem w wysokiej skibie na zimę, nawiozę NPK (to będzie pewnie koniec marca/początek kwietnia, a na początku maja wysadzę sadzonki. Dobrze kombinuję?
MAF czy robiłeś też zalecenia nawozowe pod winnicę ??
Tak jak pisałem wcześniej najlepsze jest wapno z kredy bo rozpuszcza się do 90% w glebie w ciągu 1 roku. Jesli chcesz uzyć nawozu to albo wapniak kornicki, albo koszalowski, lub każdy inny ale z kredy i oczywiście węglanowy.
To twoje wapno jakie jest ?? węglanowe ?? Coś mało tego CaO w nim. Wapniaki mają 50%. Innego wapna niż węglanowe nie używaj bo sobie zaszkodzisz.
I tu muszę Cię zmartwić skoro dostałeś tak wysoką dawkę CaO to będzie zbyt dużo wolnego wapna w glebie aby na wiosnę posadzić krzewy.
Zgodnie ze sztuką powinieneś zrobić tak jak ja, opis w wątku nawożenie przed nasadzeniami.
Jeśli chcesz ryzykować, to możesz zwapnować wapnem z kredy i liczyć że do wiosny sporo się rozpuści, na wiosnę obornik i sadzenie krzewów.
Badałeś już glebę na mikroelementy ?? U mnie brakuje jeszcze sporo boru, a z makro to magnez też musze uzupełnić albo kizerytem albo siarczanem mangezu.
Co do rozpuszczalności wapna to myslę że niem ma różnicy między granulatem a sypkim. Sypkie też może się zbrylać i będzie problem. przewaga wapna w granulacie jest taka że możesz wysiewać go siewką do nawozów a nie rozrzutnikiem do wapna, nie pyli się tak jak sypkie i nie zwiewa go z pola szczególnie jak wapnujesz w sadzie i nieprzyorywujesz ziemi.
|