Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 17:38 
Kiper
Kiper

[quote="renata"]Witajcie - ja zapytałam w Ośrodku Doradztwa Rolniczego i poinformowano mnie, iż mogę u nich oddać próbkę gleby do badania. Za każdą próbkę płaciłam 8 złotych i dostałam podstawowe informacje co w mojej glebie siedzi oraz odpowiednie zalecenia jakiego czego i w jakich ilościach powinnam użyć.

Ich zalecenia nas nie dotyczą . Te zalecenia są dla uprawy zbóż i warzyw .
Na podstawie analizy o której piszesz każdy sam musi sobie wyliczyć ile i jakich nawozów powinien urzyć do uprawy swojej gleby .

[quote="posy"]
U mnie za 10 PLN to tylko mówią jaki jest odczyn gleby, a jak bym chciał wiedzieć jeszcze zawartość składników odżywczych, (NPK itp.) to już trzeba słono zapłacić.
Posy chyba mylisz analizy ,Renata ma rację , analiza fizykochemiczna gleby kosztuje kilkadziesiąt złotych . Sam taką robiłem ostatnio dwa lata temu za 8 zł .
Były w niej oznaczone wszystkie makroelementy (oprócz azotu) i pH gleby .

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 15:58 
Ekspert
Ekspert

To moje wapnowanie dało super rezultaty jeśli chodzi o strukturę gleby. Spróbowałem parę sztychów szpadlem. Nawet w miejscach mocno udeptanych, nie wychodzi "cegła" jak przedtem tylko bez problemu rozsypuje się na mniejsze gruzły i gruzełki :D

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 09:48 
Kiper
Kiper

[quote="DW"]To moje wapnowanie dało super rezultaty jeśli chodzi o strukturę gleby. Spróbowałem parę sztychów szpadlem. Nawet w miejscach mocno udeptanych, nie wychodzi "cegła" jak przedtem tylko bez problemu rozsypuje się na mniejsze gruzły i gruzełki :D

Daniel

A jak dawno wapnowales (na jesieni zeszlego roku, czy tej wiosny)?

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 11:48 
Kiper
Kiper

U mnie Ośrodek Doradztwa w Końskowoli za analizę w skład której wchodzi pH, Mg, Ca, K, P zdzierają 25 złotych. Tak, tak bez azotu i mikroelementów, ale za to z zaleceniami nawozowymi pod daną uprawę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 13:21 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"]U mnie Ośrodek Doradztwa w Końskowoli za analizę w skład której wchodzi pH, Mg, Ca, K, P zdzierają 25 złotych. Tak, tak bez azotu i mikroelementów, ale za to z zaleceniami nawozowymi pod daną uprawę.

Doliczają sobie pewnie za transport i wapń bo ten standardowo nie jest robiony.

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 16:08 
Kiper
Kiper

[quote="leff"][quote="micki64"]U mnie Ośrodek Doradztwa w Końskowoli za analizę w skład której wchodzi pH, Mg, Ca, K, P zdzierają 25 złotych. Tak, tak bez azotu i mikroelementów, ale za to z zaleceniami nawozowymi pod daną uprawę.

Doliczają sobie pewnie za transport i wapń bo ten standardowo nie jest robiony.
Ze sie wtrace :oops: ...ja za analize gleby w Lab Analiz Glebowych pod Ożarowem Maz., zaplacilem 35 zl. Dostalem karteczke z wynikami rownize bez azotu i mikroelemantow i z zaleceniami pod uprawe winorosli 8)
Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 16:26 
Kiper
Kiper

Robiłeś to w Agrosimexie w Błoniu?

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 16:36 
Kiper
Kiper

Nie w Bloniu. W tej chwili dokladnej nazwy nie pamietam. Laboratorium miesci sie przed trasa poznanska, jadac od Pruszkowa , ul Ozarowska(sorry za taki wyklad :oops: ).

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 18:15 
Kiper
Kiper

Jest to Laboratorium analiz glebowych Duchnicka 1, Ożarów Mazowiecki, 022 722 13 29, przypomnialo mi sie :D :lol:

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 11:30 
mistrz
mistrz

Minął rok od ostatniego postu 8O ale wrócę do tematu. Jeśli chodzi o laboratoria to chyba tylko z akredytacją na stosowne badania. Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem kasuje 9,40 zł za makroelementy i 37,60 zł za mikroelementy + bor.

I tu pytanie. Czy ktoś ma zalecany normy makro i mikroelementów dla upraw winorośli ? Bo coś sensownego z tym przecież trzeba zrobić a normy dla produkcji rolnej czy też sadowniczej to tylko niedokładna wskazówka.

Niestety stosownych norm dla winorośli w Polsce nie ma ale może ktoś ma coś podobnego z krajów winiarskich. Byłbym wdzięczny za opublikowanie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Darchom - norm to raczej nie znajdziesz. Na stronie R. Myśliwca masz zakładkę "Porady" a tam o nawożeniu winnicy - są tam zapotrzebowania - nie wiem na podstawie czego R.M to pisał, ale raczej nie z księżyca :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 11:54 
Ekspert
Ekspert

Tydzień temu oddałem próbki do badania w SChR Warszawa-Wesoła. Pod koniec września będę miał wyniki. Co mnie trochę zdziwiło mam też dostać zalecenia do winorośli.
Jeśli bedzie coś ciekawego podzielę się.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 12:30 
mistrz
mistrz

R.Myśliwiec w swojej książce podaje np. dla gleby piaszczysto-gliniastej średnio ciężkiej o zawartości części spławnych 20-30 % taką optymalną zasobność [mg/kg] : K-200-250 ; P-110 ; Mg-80. Gorzej z mikroelementami, nie zauważyłem :( Jest to kilkadziesiąt procent więcej niż dla gleb rolniczych a to już warto sprawdzić. Jakoś nie wierze że nie ma stosownych norm w UE. Może SChR Warszawa się tym posiłkuje bo w Krakowie nie mają takiej wiedzy. Czekam tymczasem na info od Kilis'a.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 19:16 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
w maju tego roku posadziłem sadzonki winorośli. Gleba lekko gliniasta. W zeszłym roku na wiosnę zastosowałem obornik, również bezpośrednio przed sadzeniem na dno dołka pod winorośl wsypałem suchego obornika. Obecnie chciałbym użyć nawozu wapniowo-magnezowego.
Pytanie: kiedy winorośle podsypać nawozem wapniowo-magnezowym? Teraz, na jesień, żeby przez zimę sie rozpuścił w glebie, czy na wiosnę po rozmarznięciu gleby? Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie znam sie na nawożeniu.
Pozdrawiam,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Mam wyniki badań z SChR Wesoła. Emto u mnie zalecili zastosować wapno węglanowo magnezowe teraz lub wczesną wiosną. Zależy też co planujesz jeszcze innego dać. Np. nie można nawozów fosforowych łaczyć z wapnowaniem.

Co do samch wyników to nie ma podanych norm dla winorośli, są za to podane szczegółowe ilości każdego badanago pierwiastka czy związku. Dostałem natomiast konkretne zalecenie co robić teraz, na wiosnę i w przyszłych latach.
Np. mam za niskie pH (mimo że rok temu poszło ok 2t kredy na 1ha)
Zbyt mało magnezu w stosunku do potasu, oraz niewielki brak boru.
Wszytko to muszę uzupełnić.

Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1