Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 17:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 00:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
Witam na forum! Zastanawiam się czy dobrze robię od kilku lat ponieważ często widzę iż niektórzy forumowicze piszą że skracają pasierby np. za drugim liściem. A ja po prostu je wyłamuje. Co wg Was jest lepsze skracanie czy wyłamywanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 08:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Regularna lektura tego forum spowodowała, iż ja też mam pewne wątpliwości... :roll:
W drugim roku prowadzenia krzewów (2 latorośle) wyłamywałem pasierby, aby uzyskać grubszą łozę... Nie wiem, czy efektem tego nie jest w trzecim roku brak latorośli na niższych partiach krzewu (na niektórych gatunkach).
Wobec powyższego jestem za obcinaniem za drugim listkiem!
Pozdrawiam
Beny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 09:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 24 marca 2008, 01:00
Posty: 62
Lokalizacja: k. Krakowa => N 50°" E 19°
Jak piszą nowicjusze to i ja coś dodam

Wg fachowej literetury tez należy skracać za 2 lisciem.
Ale czasem teroria jest teorią a praktyka ... poczekajmy na mistrzów :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Było o tym wiele razy na Forum.
Powtórzę więc raz jeszcze. Dlaczego skracamy pasierby za drugim lub pierwszym liściem ? Dlatego , że wyłamanie lub wycięcie pasierba w całości może ( nie musi) skutkować rozwinięciem się pąków zimowych , czyli tych , z których powinny wyrosnąć latorośle wiosną w przyszłym sezonie , a nie teraz. Jeżeli pasierby wyrastają na odcinku latorośli , który będzie przeznaczony do wycięcia po sezonie i nie zostanie wykorzystany do rozmnażania , wówczas możemy pasierby wycinać w całości.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 21:14 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
A więc według mnie pasierby krótkiec zyli takie które są małem mają 2 małe listki mozna wyłamac w całośc chociasz ja zostawiam często ten kawałeg łodygi od listka do łoży on sam uschnie a dodatkowo według mnie spowalnia wyrost nowego pasierba.A jeśli pasierb jest duży tzw. łodyga(łoża) jest gruda tak około 2mm i więcej to należy ucinać,skracać taki pasierb za drugim liściem. Bo wyłamując tak duży pasierb zranilibyśmy winorośl co by ją osłabiło i mogło by być także przyczyną, zachętą dla chorób.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2008, 21:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
W odmianach winnych pasierby staram sie wylamywac poki male w okolicy gron, wyzej sa ciete za 2-3 isciem w chwili ciecia zielonego,w deserowych odmianach lepiej nie zageszczac i jako male sa wylamywane,pozostawiam natomiast wyzej kilka pasierbow jako zawor bezpieczenstwa przed wybiciem z pakow zimowych,ale nie wiem jak postepoja w wielohektarowych plantacjach jest to dosc pracochlonna operacja.pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 00:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="DavidOS"]A więc według mnie pasierby krótkiec zyli takie które są małem mają 2 małe listki mozna wyłamac w całośc chociasz ja zostawiam często ten kawałeg łodygi od listka do łoży on sam uschnie a dodatkowo według mnie spowalnia wyrost nowego pasierba.....


Musisz pamietać ,że każdy pasierb nim będzie długi, przez pewien czas jest krótki :lol: W związku z tym jest spora szansa , by wyłamać je wszystkie :mrgreen: Myślisz , że to dobry pomysł ?

P.S. Czytasz czasem swoje posty ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 12:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Świerklany/ Rybnik
Skoro o pasierbach mowa to powiedzcie co mam zrobić, gdy zamiast pasierbów wypuszczają pąki zimowe. Jestem załamany bo głównie dzieje się to na latoroślach, które mają zostać na przyszły rok?
POMóżCIE JESLI MOżECIE!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 12:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lipca 2006, 01:00
Posty: 944
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Jesteś pewny,ze to pąki zimowe?o tej porze to one chyba nie sa jeszcze wykształcone,a na pewno nie wszystkie.Wyłamywałeś pasierby?

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 16:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 29 marca 2008, 01:00
Posty: 109
Lokalizacja: Nidzica
Przepraszam że troszkię motam ale zobacz z boku jestem nowicjusz jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="MarcinS"]Skoro o pasierbach mowa to powiedzcie co mam zrobić, gdy zamiast pasierbów wypuszczają pąki zimowe. Jestem załamany bo głównie dzieje się to na latoroślach, które mają zostać na przyszły rok?
POMóżCIE JESLI MOżECIE!


Bez zdjęć się nie obejdzie. Może to być objawem zawirusowania krzewu.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2008, 15:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Świerklany/ Rybnik
przepraszam ale nie doprecyzowałem- ta winorośl jest uprawiana w szklarni więc pąki zimowe są duże, poza tym owoce mają wilekość co najmniej 20 groszówki. pasierby na innych latoroślach obrywałem. Najśmieszniejsze jest to, że pąki zimowe wypuszczają tam gdzie pasierbów wogóle nie było!
p.s. jak bede miał chwilkę to zrobie fotke.
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO