Teraz jest wtorek, 3 marca 2026, 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 08:57 
Ekspert
Ekspert

Pewnie się zastanawiacie czemu je wybebeszyłam tak okrutnie, otóż sztoberki żeby się pomieścić w mojej "ogromnej" ukorzeniarce musiały być stłoczone po kilka w pojemniku. Teraz mają luksusy :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Oj, piekne zdjęcia! No i jednak się udało :D

Słuchaj, tak off-topic , ale co to masz za piękne dechy tam?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 09:59 
Ekspert
Ekspert

Dominiko, te dechy to stół :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 11:30 
Ekspert
Ekspert

Oj, myślałam że masz taką super podłogę... :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 16:09 
nowicjusz
nowicjusz

Mam nadzieję, że moje sztobry też tak będą za jakiś czas wyglądały :lol: :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 22:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiterK986"]Mam nadzieję, że moje sztobry też tak będą za jakiś czas wyglądały :lol: :mrgreen:

Nie martw się, sztobry winorośli to takie badziewie,że rośnie w każdych warunkach.
Naprawdę trzeba być bardzo zdolnym żeby się nie ukorzeniły.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 23:15 
mistrz
mistrz

Uzyskać korzonki na sztobrach to jak pisze Heavy nie problem. Utrzymanie rosnącej sadzonki w doniczce bez warunków szklarniowych jest wg. mnie problemem. Próbowałem w domu i na dworze, w różnych ziemiach, piaskach, torfach, kokosach, perlitach i ich mieszankach. W ziemiach kupowanych i z pola z miejsca w którym sadzonki w pasach czarnej folii rosną bez problemu. W doniczkach dużych i małych (tak jak zaleca Madej). Ziemię ubijałem i sypałem luźno. Nie znalazłem skutecznej metody na utrzymanie przy życiu ukorzenionego w wodzie sztobra przeniesionego do doniczki. Procent "przeżywalności" u mnie to zaledwie kilka na sto. Rosną dość długo, wydają po kilka listków i usychają a korzenie zamierają. Już przestałem nawet się tym zajmować. Ukorzeniam w pasach folii a jak chcę w doniczce, to z folii roczną sadzonkę pakuję do doniczki i wtedy rośnie pięknie! :)
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 05:08 
Kiper
Kiper

Art, nie wiem na czym to polega. Ukop ziemię teraz (tzn. o tej porze roku) i w doniczce czy innym pojemniku podlej ją. Późna wiosną albo latem z tego samego miejsca zrób to samo. Porównaj a być może znajdziesz rozwiązanie. Ziemia obecnie jest jak martwa. Ma dużą pojemność wodną i nic więcej. Być może, gdyby wziąć ziemię ze szklarni to nie byłoby takiego problemu. To są moje spostrzeżenia - matematyka.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 17:37 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Art"]Uzyskać korzonki na sztobrach to jak pisze Heavy nie problem. Utrzymanie rosnącej sadzonki w doniczce bez warunków szklarniowych jest wg. mnie problemem. Próbowałem w domu i na dworze, w różnych ziemiach, piaskach, torfach, kokosach, perlitach i ich mieszankach. W ziemiach kupowanych i z pola z miejsca w którym sadzonki w pasach czarnej folii rosną bez problemu. W doniczkach dużych i małych (tak jak zaleca Madej). Ziemię ubijałem i sypałem luźno. Nie znalazłem skutecznej metody na utrzymanie przy życiu ukorzenionego w wodzie sztobra przeniesionego do doniczki. Procent "przeżywalności" u mnie to zaledwie kilka na sto. Rosną dość długo, wydają po kilka listków i usychają a korzenie zamierają. Już przestałem nawet się tym zajmować. Ukorzeniam w pasach folii a jak chcę w doniczce, to z folii roczną sadzonkę pakuję do doniczki i wtedy rośnie pięknie! :)
Pozdrawiam.

To mam problem. 8) Jeśli kupię słabą sadzonkę niepojemnikowaną/przeważnie kupuję sadzonki w doniczkach/ i posadzę ją do do doniczki,to być może zginie. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 18:08 
Ekspert
Ekspert

spokojnie Janko, nic jej nie będzie :) daj dużą doniczkę i będzie jej dobrze

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 18:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="janko"]
To mam problem. 8) Jeśli kupię słabą sadzonkę niepojemnikowaną/przeważnie kupuję sadzonki w doniczkach/ i posadzę ją do do doniczki,to być może zginie. :roll:

Raczej nie. W doniczce sadzonka będzie się męczyć ale nie powinna paść. Art pisze o sadzonkach ukorzenianych w wodzie, które maja niezdrewniałe bielutkie i delikatne korzonki.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 18:18 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="aguskac"]spokojnie Janko, nic jej nie będzie :) daj dużą doniczkę i będzie jej dobrze

A jak z ziemią? Może być kupiona workowana np.ziemia do pikowania ,czy raczej ze szklarni z winogronami?.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 18:26 
Ekspert
Ekspert

Janko, ja słabsze sadzonki gołokorzeniowe sadziłem w doniczkach z ziemią z ogrodniczego tzw podłożem ogrodniczym do warzyw. Rosło pięknie.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 18:35 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="wojtekb"]Janko, ja słabsze sadzonki gołokorzeniowe sadziłem w doniczkach z ziemią z ogrodniczego tzw podłożem ogrodniczym do warzyw. Rosło pięknie.
pozdrawiam Wojtek

Uff! Już myślałem.że coś zchrzanię. :?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Przeczytałem wszystkie posty od góry strony i mam tyle uwag, że nie mam czasu sytować każdej błędnej wypowiedzi, więc piszę ogólnie idnosząc się do wszystkich!!!
Ale na początek zacznę od " aguskac" - piękne masz korzonki i ładnie to wygląda, ale moim zdaniem zaczęłaś ukorzeniać conajmiej o miesiąć za wcześnie. Jeżeli uda Ci się utrzymać te sadzoneczki i przeżyją do następnego roku, to osobiście będę wnioskował o przyznananie Ci tytuły
"ogrodnika roku" - ( życzę Ci tego)
Do Dominikams - jeszcze aguskac - jeszce jej się nic nie udało! Uda się jak przeżyją sadzonki do następnego roku, a Ty pamiętaj, że nie szata zdobi człowieka i nie wszystko co zobaczysz jest ok.
Heavy-viego i Art-a popieram, za bezkrytyczną prawdę !
A włodkaj to wogóle nie rozumiem, co ma wspólnego ziemia z pod foli z ziemią z gruntu, jeżeli jedyną różnicą jest tylko to czy jest okryta czy nie?
Do Piotrek 986, jak jeszcze ich nie zacząłeś ukorzeniać, to za jakiś czas też tak będą wyglądały, z tą różnicą, że będziesz miał z nich większy uzytek :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1