Teraz jest czwartek, 12 czerwca 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Nie rozumiem co ma rozwinąć. Michał ma pH w okolicy 7. Wielu dużo by dało aby w winnicy mieć takie pH. Czasami potrzebne są 3-4 lata aby mieć takie pH. Z tego co pamiętam to tylko Aurora lubi lekko kwaśną glebę.
Co do K2SO4 i KCl to nie mam pojęcia co lepsze ale faktem jest, że KCl wprowadzi chlorku do gleby. Osobiście dostarczam potas opryskiem dolistnym w postaci albo K2CO3 albo KHCO3.
Może ktoś od borówki coś napisze bo to są specjaliści od zakwaszania.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 22:16 
Kiper
Kiper

Wszystkie ripariowate lubią lekko kwaśną. RobertR pisał, że u niego na wapiennej glebie Marquette źle owocuje i dopatrywał się przyczyn właśnie w wysokim pH.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 22:24 
Ekspert
Ekspert

suchyboy napisał(a):
2. Działka jest wąska - 17 m. Jak zrobię odstęp 1-1,5 m od granicy z sąsiadem od północy i rzędy co 4 m, to ją zagracę niemiłosiernie. Odpada. Myślę, że odstęp 2,3-2,5m to wszystko na co mogę sobie pozwolić.
4. Co do odmian to kupiłem już sadzonki, 15x sb, 15x mf. Wydaje mi się teraz, że faktycznie trzeba było kupić jedną odmianę, ale już po fakcie. Zostawiam tak jak jest.
5. Zastanawiałem się, nad zrobieniem wyższego rusztowania dla odmiany, którą posadzę od strony północnej (żeby ewentualnie ta posadzona od południa jej ne zasłaniała słońca).ł
Jeśli MF ma być w kurtynie, to może jego na ten drugi rząd co ma być wyższy. No i już sadzić, jest późno, każdy dzień to strata. Odległość jaką wymieniłeś jest moim zdaniem ok.
Dylemat kwaśności powinien załatwić wsad z kompostu plus nieco obornika.
A skoro pojawia się Market, to można pomyśleć o wymianie MF na Market w przyszłości.

PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 22:29 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
Wszystkie ripariowate lubią lekko kwaśną. RobertR pisał, że u niego na wapiennej glebie Marquette źle owocuje i dopatrywał się przyczyn właśnie w wysokim pH.

Sylwek, ale Robert to chyba ma dobrze ponad 7 i do tego ziemię I klasy.

PostNapisane: niedziela, 28 maja 2017, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Ja mam ziemię o pH 7,6 kl. III i nie narzekam na owocowanie czegokolwiek. Marszałek i Leon owocują bez zarzutu. Marquette też, a ona rośnie między podmurówką altany, a chodnikiem betonowym w wykutej dziurze. Byś może głębiej jest kwaśniejsza gleba, a właściwie podglebie.

Może warto by sprawdzić, co jest w warstwie podornej i wtedy decydować o ewentualnym odkwaszaniu.

PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 08:07 
nowicjusz
nowicjusz

POSADZONE!
http://ifotos.pl/z/aqnshsr

Mam do Was jeszcze jedno pytanie.
Czy z sadzonek, które nie miały pąka i sadzonek, z których jedyny pąk mi się oderwał przy sadzeniu coś będzie? Czy wzejdą?

PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 08:20 
Kiper
Kiper

suchyboy napisał(a):
POSADZONE!
http://ifotos.pl/z/aqnshsr

Mam do Was jeszcze jedno pytanie.
Czy z sadzonek, które nie miały pąka i sadzonek, z których jedyny pąk mi się oderwał przy sadzeniu coś będzie? Czy wzejdą?

Poczekaj cierpliwie, jest szansa. Wykopać zawsze zdążysz. Chyba, że masz coś na zamianę, lub zamierzasz reklamować.

-- środa, 31 maja 2017, 08:20 --

Co ile posadziłeś sadzonki?

PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 08:34 
nowicjusz
nowicjusz

Posadziłem wszystko co 115-120 cm. Nie miałem czasu, żeby przedłużyć wykop, a jak już inni pisali jest dość późno i każdy dzień to strata. Obydwa puszczę chyba na guyota. Ewentualnie marszałka na kurtynę.

PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 12:57 
Kiper
Kiper

suchyboy napisał(a):
Posadziłem wszystko co 115-120 cm. Nie miałem czasu, żeby przedłużyć wykop, a jak już inni pisali jest dość późno i każdy dzień to strata. Obydwa puszczę chyba na guyota. Ewentualnie marszałka na kurtynę.

Pytałem, bo na zdjęciu są bardzo blisko siebie. Ale to, jak się okazało, skrót fotograficzny.

PostNapisane: sobota, 14 października 2017, 13:07 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,
Nastał październik i 2 z 30 sadzonek przez cały sezon od posadzenia nie puściły latorośli. Zastanawiam się, czy są już na pewno martwe, czy jest szansa, że wypuszczą pąki na wiosnę. Nie wiem, czy dokupić sadzonki i dosadzać na jesieni w miejsce sadzonek, które nie zastartowały. Zastanawiam się też nad przycięciem krzaków już na jesieni i ukorzenianiu sztobrów, żeby dosadzić sadzonki na wiosnę. Jak sami wiecie, nie opłaca się zamawiać 2 sadzonek przez internet. Szkoda czasu mojego i właściciela szkółki na taki wielki biznes. :p
Proszę Was o małą poradę co zrobić.

Michał

PostNapisane: sobota, 14 października 2017, 15:08 
Ekspert
Ekspert

Na jaką wysokość Ci zdrewniały?

PostNapisane: sobota, 14 października 2017, 18:01 
Ekspert
Ekspert

suchyboy napisał(a):
Cześć,
Nastał październik i 2 z 30 sadzonek przez cały sezon od posadzenia nie puściły latorośli. Zastanawiam się, czy są już na pewno martwe, czy jest szansa, że wypuszczą pąki na wiosnę. Nie wiem, czy dokupić sadzonki i dosadzać na jesieni w miejsce sadzonek, które nie zastartowały. Zastanawiam się też nad przycięciem krzaków już na jesieni i ukorzenianiu sztobrów, żeby dosadzić sadzonki na wiosnę. Jak sami wiecie, nie opłaca się zamawiać 2 sadzonek przez internet. Szkoda czasu mojego i właściciela szkółki na taki wielki biznes. :p
Proszę Was o małą poradę co zrobić.

Michał

Mała szansa,prawie zerowa ,że one wystartują wiosną.
Gdy opadną już całkowicie liście i będziesz w stanie ocenić stopień zdrewnienia latorośli ,to utnij kilka patyków i wetknij głęboko aż po ostatni pąk w glebę, obok tych sadzonek które nie wystartowały a po pierwszych przymrozkach usyp nad nimi kopczyk ziemi - ukorzenią się i będziesz miał krzewy na własnych korzeniach bez podkładek.

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 08:44 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,
Jako początkujący winogrodnik nie ustrzegłem się błędów.
Za późno zabrałem się za cięcie "na dwa oczka" (były już pąki na większości roślinek).
Skończyło się tym, że wiele roślin dopadł płacz winorośli.
Czy można coś z tym zrobić? Zalepić parafiną? Czytałem coś o nabijaniu ziemniaków, ale nie wiem, czy brać to na poważnie...
Koleżanki i Koledzy,
POMÓŻCIE!

Pozdrawiam
Michał

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 08:57 
mistrz
mistrz

popłacze i przestanie, nie ma co sobie rwać włosów z głowy. o ziemniakach też słyszałem, ale nie praktykowałem tego. podobno skuteczny sposób, podobno. :D ukierunkuj tak krzew aby kapało na ziemię, a nie zalewało startujące pąki i tyle tego.

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2021, 18:06 
nowicjusz
nowicjusz

Drodzy Forumowicze, Winiarze, Winogrodnicy!
Zamykam temat winnicy w Olkuszu. Sprzedaję działkę z 4-letnią winnicą. Ale nie smucę się, bo na wiosnę sadzę nową w Mysłowicach :p
Zakładam nowy temat z nowymi wątpliwościami i pytaniami do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów z pod znaku winorośli :)
Michał

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1