Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2015, 08:38 
Ekspert
Ekspert

Nie jest za późno. To tzw. zielone zbiory.

PostNapisane: piątek, 17 lipca 2015, 22:36 
Kiper
Kiper

Ja już po zbiorach. Było tego prawie 3 wiaderka 10 litrowe:
Obrazek
A i tak nie jestem pewna czy nie wycięłam za mało :problem:

PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 11:18 
przedszkolak
przedszkolak

Z ilu krzewów tyle uzbierałaś?

PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 14:22 
Kiper
Kiper

gpjac napisał(a):
Z ilu krzewów tyle uzbierałaś?

,,Oskubałam'' 60 krzewów. Ale krzew krzewowi nierówny. Kilka z nich dopiero zaczyna owocowanie, więc obcięłam po 2-3 grona a ze starszych krzewów to różnie. Najwięcej to z Charliego i Arkadii (po 10- 12 gron).

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 16:09 
przedszkolak
przedszkolak

Surfując po internecie znalazłem ciekawy artykuł "POWIERZCHNIA LIŚCI WINOROŚLI - ŹRÓDŁO PLONU WINOGRON". Sądzę, że w poruszanych tematach w tym wątku atykuł ten może dużo wyjaśnić.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3128

Bogusław

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 20:08 
Ekspert
Ekspert

Rzeczywiście bardzo ciekawy ten artykuł. Polecam.

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Dzięki, gdybym jeszcze raz sadził dał bym rzędy po 2,5m. Od początku tnę latorośle bardzo wysoko. Czasami ponad 2,20m zostaje. Tyle ile ręką sięgnę.

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2016, 14:12 
czeladnik
czeladnik

Większość tegorocznych latorośli przekroczyła u mnie już najwyższy drut, niektóre nawet o ok. 50 cm i zaczynają mnie denerwować, bo huśtają się na wietrze. Z tego, co poczytałem na ogławianie jeszcze zdecydowanie za wcześnie, gdyż ogłowienie teraz może spowodować wybicie pąków zimowych. Co w takim razie robić? Większość jest na etapie kwitnienia, albo tuż po. Wyczytałem też, że uszczknięcie samych końcówek na etapie kwitnienia spowoduje, że większość "pary" winorośl skieruje na grona. Robicie tak?
A może po prostu pozaplatać kilka latorośli razem, aby były stabilniejsze i nie przejmować się wzrostem? Co byście doradzili?

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2016, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Uszczykuję jedynie Swenson R. i mogę stwierdzić,że dla tej odmiany ten zabieg dobrze wpływa na zawiązywanie się gron. :)

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 19:31 
mistrz
mistrz

Ja mam więcej winorośli deserowych i dlatego uszczykuję wierzchołki. Nie jest to zabieg ani nowy ani nieznany, wystarczy zajrzeć do słownika w naszym dziale i tam znajdziemy definicję tego zabiegu. Uszczykiwanie powoduje wzrost ilości jagód na kwiatostanie. Inni poprawiają to poprzez opryski dolistne np. borem. Nie ma obawy zawsze się znajdzie pasierb po uszczyknięciu, który przejmie rolę latorośli nad kwiatostanem. Zabieg uszczykiwania jest dobry ale wcale nie konieczny w każdym przypadku. Jest on powiedziałbym konieczny dla tych winogrodników -takich jak ja -którzy mają jasne i twarde zasady polegające na tym, że na jednej latorośli jest jedno i tylko jedno grono. Wówczas chcą oni aby było ono jak najbardziej pełne oraz dorodne i dlatego uszczykują wierzchołki. Inni pozostawiają po dwa grona, wówczas nie ma sensu uszczykiwać wierzchołków gdyż na dwóch gronach zawiąże się dostateczna ilość jagód. Nie trzeba dbać wówczas o to czy zawiąże się dużo jagód bo zawsze co dwa grona to nie jedno. Ja osobiście z definicji nie pozostawiam prawie nigdy dwóch gron bo potem nie wiadomo ile pozostawić liści nad gronem, kiedy wiemy, że na jedno grono potrzeba od 8 do 10 (13) liści ale jeszcze raz powtarzam, że ze szczególną dbałością podchodzę do odmian deserowych. Wszystko zależy od sytuacji i warunków panujących w danym roku.
W tym roku nie jestem nastawiony zbyt optymistycznie u mnie na bardzo dobre zbiory. Trochę eksperymentowałem wiosną, przez co sam sobie skomplikowałem życie i tak na jednych odmianach jest nadmiar kwiatostanów a na innych tyle co kot napłakał -zazwyczaj są one nisko i gęsto przy pniu -i to chyba też z mojej winy. Natomiast liście u mnie rosną nadzwyczaj duże jak w żadnym innym roku.
Winorośl rosnąca w gruncie jest w tym roku jakaś chimeryczna jedna odmiana ma już zawiązane jagody, niewiele odmian kwitnie a większość jeszcze nie zaczęła się nawet otwierać, w tym Nero i Agat Doński, które w innych latach startowały wcześnie. Pod folią natomiast już są zawiązane piękne grona.

Załączniki:
Kiszm_Zapor.jpg
Kiszm_Zapor.jpg [ 40.9 KiB | Przeglądane 951 razy ]
2016_PRD-05-75.jpg
2016_PRD-05-75.jpg [ 67.66 KiB | Przeglądane 951 razy ]

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 21:21 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Uszczykuję jedynie Swenson R. i mogę stwierdzić,że dla tej odmiany ten zabieg dobrze wpływa na zawiązywanie się gron. :)

Raz tylko uszczykiwałem na Swenson Red, ale nie zauważyłem różnicy :?:
Literatura zaleca uszczykiwanie dla tej odmiany.
Ale skoro u mnie grona są dobrze wypełnione , bez 'zielonego groszku" :)
Zbiór 12/10/2015 to co zostało nie zjedzone.

Załączniki:
Komentarz: SR - 12/10/2015
SR-resztówka.jpg
SR-resztówka.jpg [ 125.44 KiB | Przeglądane 909 razy ]

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 14:05 
Kiper
Kiper

mechan napisał(a):
Większość tegorocznych latorośli przekroczyła u mnie już najwyższy drut, niektóre nawet o ok. 50 cm i zaczynają mnie denerwować, bo huśtają się na wietrze. Z tego, co poczytałem na ogławianie jeszcze zdecydowanie za wcześnie, gdyż ogłowienie teraz może spowodować wybicie pąków zimowych. Co w takim razie robić? Większość jest na etapie kwitnienia, albo tuż po. Wyczytałem też, że uszczknięcie samych końcówek na etapie kwitnienia spowoduje, że większość "pary" winorośl skieruje na grona. Robicie tak?
A może po prostu pozaplatać kilka latorośli razem, aby były stabilniejsze i nie przejmować się wzrostem? Co byście doradzili?

U mnie to zależy od pasierbów za gronem. Jak są trzy mocne, to tnę latorośl i one przejmują jej rolę. Na pewno nie wybijają wtedy pąki zimowe. Jak nie ma trzech mocnych, nie tnę wcale. Efekt jest taki, że zamiast jednej wielometrowej latorośli, mam to przedzielone przez 3 ;) A tam gdzie nie tnę, to po prostu słabiej rośnie latorośl, dlatego nie puściła silnych pasierbów.

Robię to przed kwitnieniem, właśnie z powodu tej informacji, że ponoć para idzie w grono. Więc skoro już i tak tnę, to ten moment jest dobry ;) A jak te słabsze w trakcie sezonu też puszczą silne pasierby to je też przycinam.

Potem jak sytuacja się powtórzy, to tak samo utnę pasierba, jeżeli ma silną drugą generację pasierbów. Np. w tej chwili tak potraktowana latorośl ma już na dwóch pasierbach po 7-8 liści, a na krótszym 4, i już widać nowe pasierby + 3 liście jakie zostały na głównej. Więc to chyba aż nadto :D

Czemu 3 ? Bo realnie i tak tylko 2 pasierby idą jak burza, a trzeci zostaje w tyle. Tak, że obecnie ten najkrótszy jest o połowę krótszy a dopiero czerwiec mamy. To moja własna obserwacja. Natomiast też się spotkałem z jakąś "legendą ludową" krążącą wokół, o cięciu za 3 oczkiem. Tylko jak to widziałem w praktyce u Ojca, to stwierdziłem, że to bez sensu. Bo on tnie wszystko jak leci, czy mocne czy słabe. I potem to co jest słabe ma mało liści i się męczy. Dlatego przyjrzałem się temu problemowi z bliska i przemyślałem to. Możliwe, że pierwotnie o to chodziło co sam zaobserwowałem. A przez lata ludzie sobie to niewłaściwie przekazywali, i zaczęli ciąć wszystko jak leci.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1