Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 21:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="misiek52"]Proszę o ocenę usytuowania winnicy względem stron świata

Wiesz Tadziu to jest taki elementarz, że aż wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 21:27 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="olmek"][quote="Leszek_B"][quote="aguniatarnow"]ja ze swojego doświadczenia dodam tylko że przy orientacji wsch-zach grona które wyrosły od strony północnej na moich krzaczkach dojrzały o wiele później niż te od strony południowej i przerywanie liści tu dużo nie pomogło a przeież zależy nam (przynajmniej na przerobówkach) żeby równo dojrzały wszystkie grona i zgromadziły dużo cukru :roll: tak więc zdecydowanie orientacja pn-pd jest lepsza pod tym względem bo grona sa równomiernie naświetlone :idea:

Tak to prawda przy pn-pd wszystkie grona są jednakowo słabo naświetlone.... bo w południe wcale (korona liści zasłania), a rano i wieczorem wcale bo pada na nie cień z rzędów obok.

Masz Leszek rację jeżeli chodzi o fizyczne przedstawienie problemu, ale w sumie chodzi o to ,żeby nasłonecznione były liście , bo przecież one wytwarzają produkty asymilacji. Grona sa odbiorcami tychże asymilantów i nie muszą być nasłonecznione , no może pod koniec fazy dojrzewania , by się ładniej wybarwiły. Grona odmian jasnych przerobowych nawet nie powinny być wystawiane na bezpośrednie działanie słońca , ze względu na utlenianie. Jest jeszcze jedna sprawa , pamiętacie zeszłoroczne poparzenia jagód ? :wink:
Ja tylko przedstawiłem jak to w praktyce wygląda z nasłonecznieniem i wcale mi nie trzeba gron do słońca wystawiać... Natomiast wydaje mi się że w krajach cieplejszych gdzie w południe słońce potrafi rozgrzać winnicę do temperatury powyżej której wstrzymuje się asymilacja to usytuowanie winnicy pn - pd jest logiczne bo w południe potrzeba osłonić część krzewu by do tej krytycznej temperatury nie dopuszczać... Natomiast u nas trzeba nam słoneczka..... :?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 21:34 
przedszkolak
przedszkolak

W uprawie winorośli nic nie jest proste i dlatego jest taka fascynująca
ziko
North/South rows intercept more sunlight and may have better air movement among the vines. East/West rows may have better protection from wind.
Ha?
mica
Cytuj:
Przy ustawieniu rzędów S-W jedna strona jest praktycznie nieoświetlona - ta od północy.

To to ja wiem ale przy formie z ramieniem nie może to mieć znaczenia gdyż wzajemnie zasłaniają się tylko liście z jednej latorośli a N-S nawet z kilku.
Cytuj:
Słońce w lecie świeci z góry (prawie).

Ulegasz "aptecznemu" :) złudzeniu. To prawie dotyczy TYLKO czerwca.
PiotrekK
No jak wszystko? Jak? :D
leff
Cytuj:
2. przy niewielkich nachyleniach lepiej wzdłuż stoku, przy większych w poprzek - erozja

Przy niewielkich wystarczy trawa a przy większym tarasy.
Rzędy w poprzek stoku blokują spływ zimnego powietrza wieczorem. Wiem co mówię mam długi dom w poprzek stoku różnica temp. sięga kilku stopni.
aguniatarnow Masz rację przy gronach to ma znaczenie - kolor ale trza by sprawdzic ilość cukrów.

PostNapisane: środa, 26 września 2018, 14:58 
nowicjusz
nowicjusz

Może głupie pytanie, ale jak w takim razie się sprawdza ułożenie stoku? Patrząc ze stoku na dół czy z dołu na górę? Rozumiem, że patrząc wzdłuż stoku z góry na dół? Generalnie chcąc sprawdzić działkę przed zakupem, idę z kompasem i jak powinienem sprawdzić czy stok jest w dobrym kierunku. Jak stoję na stoku u góry i spada w stronę Północy, to znaczy, że będzie zawsze zacieniony i jest słaby pod uprawę, tak?

Wiem, głupie pytanie, ale staram się ogarnąć jak to wygląda biorąc pod uwagę "stok".

PostNapisane: środa, 26 września 2018, 15:25 
Ekspert
Ekspert

Masz stać twarzą do północy, a na plecach mieć słońce, albo na odwrót,
słońce na twarzy, północ na plecach :D

Tam gdzie południe ma być dół stoku, na górze ma być północ.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 26 września 2018, 15:45 
Kiper
Kiper

Orientacja wschod-zachod tylko na stromym zboczu lub przy scianie
dodam ze sadzenie polnoc-poludnie wplywa na zdrowotnosc krzewow sa mniej podatne na maczniaki.
Adalmina tak posadzona choruje ,polnoc poludnie jest bardziej zdrowa.Ten sam gatunek a inne wrazenia.
Duze naswietlenie to zdrowe liscie ,od strony polnocnej bedzie zawsze zaczynala sie infekcja .

PostNapisane: środa, 26 września 2018, 16:10 
nowicjusz
nowicjusz

To jak będę na miejscu mierzył to pozwolę sobie mapkę potem podesłać do pomocy czy się nada czy nie nada :)

PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 12:47 
mistrz
mistrz

Wejdź sobie na geoportal.
Tam masz mapy zorientowane północą na górze.

Pozdrawiam,
Arek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1