Szlachcic napisał(a):
Drogi Kolego
Bazując na moich 7-mio letnich doświadczeniach to zrezygnowałbym z:Aloszenkina-łapie rzekomego, A1704-mało plenny, Alden, Chrupka złota, Iza zaliwska, Wostorg, Nero -szkoda szklarni dojrzewa w gruncie. Z listy zdecydowanie posadzić: Arkadię, Ajwaz po kilka szt, Rhea jupiter, Nadieżda azos. Ponadto u mnie w szklarni świetnie spisuje się:Muskat senkvicki, Czekoladowa-już podjadam i Moskiewski czarny. Co do pozostałych to niektóre mam w gruncie i brak mi doświadczeń szklarniowych. Intuicyjnie z obserwacji, w szklarni posadziłbym jeszcze: Demetrę, Frumoasę albae, Timura i Łorę.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Dziękuję Eugeniuszu, za uwagi. Nawiązując do tego co napisałeś, mój punkt widzenia jest taki: Aloszenkin - w tym roku przy ochronie takiej samej jak na innych odmianach nie zaobserwowałem na nim mączniaka. Nie miał go również w ub roku. W tym roku ma pierwsze poważniejsze owocowanie. Zawiązał duże grona i z niecierpliwością czekam jak dojrzeją. Umieszczenie go w namiocie zdecydowanie zmniejszy ryzyko chorób i chyba znajdę dla niego miejsce. Alden i Iza Zaliwska-jedna późna, druga najwcześniejsza z moich odmian. Są na liście bo jak pisałem chcę mieć długo owoce. Chrupka Zł jest bo jest, ale raczej nie wytrzyma konkurencji. A-1704- beznasienna i właśnie liczę na poprawę plenności pod folią. W gruncie jak dotąd faktycznie słabo to wygląda.
Wostorg i Nero-w mojej lokalizacji większość odmian dojrzewa w gruncie i tym się nie kieruję przy ich doborze do namiotu. Mam je w gruncie i dla porównania na dzisiaj mają miejsce w namiocie. Arkadia -posadzę na pewno ale jedną (mam ją też w gruncie). Ajwaz - drugi rok z rzędu jedyny krzew przemarzł i padł. W tym roku posadziłem w jego miejsce, do gruntu jedyną sadzonkę jaką miałem i musiałbym ją przesadzić. Pewnie to zrobię. Jupiter- zawodzi w gruncie. Jest późniejszy i chcę go sprawdzić pod osłoną. Nadieżdę A, Timura i Łorę-posadzę.
Muskat Senkvicki, Czekoladowa, Moskiewski Czarny, Demetrę, Frumoasę Albae- nie mam tych odmian. Wpisuję je na listę pretendentów i będę wdzięczny za wszystkie uwagi na ich temat. Może ktoś ma swoje fotki?