anestle napisał(a):
U mnie również w tunelu występuje słaba plenność części odmian. Będę się upierał przy tezie że to wynik słabego nasłonecznienia paków zimowych w czasie ich zawiązywania.
Krzewy mam dosyć gęsto, ale zostawiając na owocowanie łozy długości kilkunastu pąków okazuje się że plenne są te latorośle które rozwijają się z końcowych paków które w ubiegłym roku były najlepiej doświetlone. Zjawisko dotyczy Liwi,Kiszmisza Ł i Izuminki.
Drogi Andrzeju muszę się z tobą nie zgodzić odmiany które wymieniłeś wymagają cięcia na 8-12 oczek najlepiej prowadzić krzewy z dużą ilością starego drewna właśnie dla tego że genetycznie źle wykształcają kwiatostany na latoroślach wyrosłych blisko pnia miejsce uprawy nie ma tu znaczenia podobnie zachowują się w Mołdawii.
Winogrona pąki kwiatowe wytwarzają już w okresie dorastania gron (co można zaobserwować po zbyt wczesnym ogłowieniu owocujących pędów na "pośpiechach" niektórych odmian pojawiają się kwiaty) więc pąki powstające bliżej pnia inicjują się przy dłuższym dniu więc lepszych warunkach świetlnych niż pąki 8-12. Tworzenie się kwiatostanów na latoroślach wyrosłych z 8-12 oczek łozy u odmian deserowych o dużych gronach i ciężkich jagodach jest związane z mniejszym stężeniem asymilatów (cukrów) w pąkach 1-7 w czasie intensywnego wzrostu gron.
Proponuje eksperyment (to znaczy jest możliwy eksperyment ale szkoda utraty owoców) oberwij kwiatostany i zobaczysz że w następnym roku kwiaty wyrosną z oczek znajdujących się bliżej pnia mechanizm jest analogiczny do przemiennego owocowania starych drzew niektórych odmian jabłoni.
pozdrawiam Rysiek.

-- wtorek, 10 czerwca 2014, 00:48 --
Witaj Piotrze
Mimo mojego krótkiego staży na forum prosił bym Cię o kilka informacji na temat nie owocujących odmian a mianowicie wiek krzewów, sposób cięcia, nawożenie temperatury pod folią lato zima sposób zabezpieczenia krzewów tych odmian przed mrozem może uda się nam coś wymyślić na przyszłość.
Pozdrawiam Rysiek