Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 14:41 
Kiper
Kiper

To i ja pokaże jak wygląda kwitnienie i zawiązywanie gron na dzisiaj.
http://winogronadeserowe.bloog.pl/id,34 ... index.html

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 16:31 
Ekspert
Ekspert

No i teraz doskonale widać jakie mogą być różnice w zaawansowaniu poszczególnych odmian w zależność od różnych czynników. U mnie Arkadia dopiero zaczęła kwitnąć, podobnie Nizina. Widzę, że generalnie ze wszystkim jesteś do przodu. Bardzo ładnie zapowiadają się Twoje grona.

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 16:44 
Kiper
Kiper

Obejrzałem dokładnie Twoje zdjęcia i też zauważyłem różnice przy Arkadii. Druga Arkadia KP jest już jednak sporo w tyle z kwitnieniem do tej zwykłej. Jeszcze z tydzień lub dwa i będzie wiadomo jak będzie z tymi gronami. Widzę, że trochę mniej już się osypują nowe kwiatostany. Dla przykładu pierwsze kwiaty Muskata Senekwickiego są łyse ale już następne osypały się niewiele. Coś pomogło. Też nie podlewam od około 10 dni bo jeśli przenawoziłem to korzenie mniej przez to teraz pobierają.

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 18:10 
Ekspert
Ekspert

U mnie osypał się trochę Zodiak i odpadły czubki z jednego kwiatostanu Ałyja, Demetry i Atamana. Pozostałe się trzymają. Mam za to kilka odmian, które strajkują i nie zawiązały ani jednego kwiatostanu. Są to: Tawria, Viking, Sołnoczka i Nero. Jak u Ciebie Ałyj, z ilością zawiązywanych kwiatostanów, bo u mnie kolejny rok cieniutko (2 kwitostany)?

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Krzysztof, pięknie to wygląda będą chyba ładne grona, ale bardzo spodobał mi się ten Twój namiot i mam pytanie, czy to jest własna konstrukcja czy kupiony, a jeśli tak to w jakiej firmie i jakie są jego wymiary, pytam bo widząc jak pod folią wszystko jest do przodu to chyba się skuszę na jakiegoś foliaka. U mnie w gruncie jeszcze nic nie kwitnie.

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 20:42 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Jak u Ciebie Ałyj, z ilością zawiązywanych kwiatostanów, bo u mnie kolejny rok cieniutko (2 kwitostany)?

W zeszłym roku na Ałyju, Moskiewskim Czarnym i Mołdowie pozostawiłem ponad 10 gron. Na Ałyju odbiło się to na jakości plonu. Grona były nieduże i późno dojrzały. Nie robiłem mu nawet zdjęć bo nie było czym się chwalić. W tym roku wszystkie te trzy odmiany mają znów sporo kwiatów. Ałyj ma 2 kwiatostany na latorośli i akurat u niego ładnie zapylone i nieobsypane. Zredukuje je o połowę i zostawię tak około 5-6-ciu .
lantan napisał(a):
Krzysztof, pięknie to wygląda będą chyba ładne grona, ale bardzo spodobał mi się ten Twój namiot i mam pytanie, czy to jest własna konstrukcja czy kupiony, a jeśli tak to w jakiej firmie i jakie są jego wymiary, pytam bo widząc jak pod folią wszystko jest do przodu to chyba się skuszę na jakiegoś foliaka. U mnie w gruncie jeszcze nic nie kwitnie.

Dzięki. W tunelu to faktycznie inna bajka. Tunel jest przerabiany z dużego namiotu ogrodniczego. Zrobiłem go 15 lat temu i służył na warzywa. Kupiłem go w cenie złomu. Wymiary 15x7x3,5m.

Ostatnio edytowano czwartek, 5 czerwca 2014, 21:33 przez krys, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Krzysztof, dzieki za informację na temat tunelu, życzę Ci wielgaśnych gron w tym roku. Pozdrawiam lantan.

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 21:31 
Ekspert
Ekspert

U mnie faza rozwoju tak jak u Piotra ale kilka dni do przodu bardzo zmienia rozmiar zawiązków więc różnica do Krys'a to kilka ciepłych dni.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 08:24 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
U mnie osypał się trochę Zodiak i odpadły czubki z jednego kwiatostanu Ałyja, Demetry i Atamana. Pozostałe się trzymają. Mam za to kilka odmian, które strajkują i nie zawiązały ani jednego kwiatostanu. Są to: Tawria, Viking, Sołnoczka i Nero. Jak u Ciebie Ałyj, z ilością zawiązywanych kwiatostanów, bo u mnie kolejny rok cieniutko (2 kwitostany)?

U mnie również w tunelu występuje słaba plenność części odmian. Będę się upierał przy tezie że to wynik słabego nasłonecznienia paków zimowych w czasie ich zawiązywania.
Krzewy mam dosyć gęsto, ale zostawiając na owocowanie łozy długości kilkunastu pąków okazuje się że plenne są te latorośle które rozwijają się z końcowych paków które w ubiegłym roku były najlepiej doświetlone. Zjawisko dotyczy Liwi,Kiszmisza Ł i Izuminki.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 08:56 
czeladnik
czeladnik

Krys, to grono sfinksa :shock: jak urośnie, to będzie chyba miało z 2 kilo.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 09:21 
Ekspert
Ekspert

Nie wykluczone, jak się go nie przeciąży to jagody i po 15g mogą mieć. Można już z grubsza obliczyć wagę grona :wink:

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 09:44 
Kiper
Kiper

tomest napisał(a):
Krys, to grono sfinksa :shock: jak urośnie, to będzie chyba miało z 2 kilo.

Sfinks bardzo mi się podoba, ładnie rośnie i zawiązuje dużo kwiatów. Teraz jest obsypany gronami a nieosypany i będzie co redukować. Z tego co czytam to większość go sobie chwali i ja do tej większości należę.
anestle napisał(a):
U mnie również w tunelu występuje słaba plenność części odmian. Będę się upierał przy tezie że to wynik słabego nasłonecznienia paków zimowych w czasie ich zawiązywania.
Krzewy mam dosyć gęsto, ale zostawiając na owocowanie łozy długości kilkunastu pąków okazuje się że plenne są te latorośle które rozwijają się z końcowych paków które w ubiegłym roku były najlepiej doświetlone. Zjawisko dotyczy Liwi,Kiszmisza Ł i Izuminki.

Ja tam nie będę się mądrzył ale to chyba nie to bo u mnie jest trochę inaczej. Prawdą jest, że na ogół najładniejsze kwiaty są z końcowych oczek ale mam pozostawione też na wielu odmianach czopy i tam kwiaty czasami nie są mniejsze lub jak już to niewiele. Tak mam właśnie na Liwii czy Kiczmiszu Łuczistym (ten nie ma czopa ale płodne wszystkie latorośla) i np na wspomnianym wyżej Sfinksie.

PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 10:36 
przedszkolak
przedszkolak

:clap: Krys, super wygladają Twoje fotki. U mnie kwitnienie w pełni, kilka najpóżniejszych odmian jeszcze się zbiera do kwitnienia.

PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 23:57 
nowicjusz
nowicjusz

anestle napisał(a):

Drogi Andrzeju muszę się z tobą nie zgodzić odmiany które wymieniłeś wymagają cięcia na 8-12 oczek najlepiej prowadzić krzewy z dużą ilością starego drewna właśnie dla tego że genetycznie źle wykształcają kwiatostany na latoroślach wyrosłych blisko pnia miejsce uprawy nie ma tu znaczenia podobnie zachowują się w Mołdawii.
Winogrona pąki kwiatowe wytwarzają już w okresie dorastania gron (co można zaobserwować po zbyt wczesnym ogłowieniu owocujących pędów na "pośpiechach" niektórych odmian pojawiają się kwiaty) więc pąki powstające bliżej pnia inicjują się przy dłuższym dniu więc lepszych warunkach świetlnych niż pąki 8-12. Tworzenie się kwiatostanów na latoroślach wyrosłych z 8-12 oczek łozy u odmian deserowych o dużych gronach i ciężkich jagodach jest związane z mniejszym stężeniem asymilatów (cukrów) w pąkach 1-7 w czasie intensywnego wzrostu gron.
Proponuje eksperyment (to znaczy jest możliwy eksperyment ale szkoda utraty owoców) oberwij kwiatostany i zobaczysz że w następnym roku kwiaty wyrosną z oczek znajdujących się bliżej pnia mechanizm jest analogiczny do przemiennego owocowania starych drzew niektórych odmian jabłoni.
pozdrawiam Rysiek. :sick:

-- wtorek, 10 czerwca 2014, 00:48 --

Witaj Piotrze
Mimo mojego krótkiego staży na forum prosił bym Cię o kilka informacji na temat nie owocujących odmian a mianowicie wiek krzewów, sposób cięcia, nawożenie temperatury pod folią lato zima sposób zabezpieczenia krzewów tych odmian przed mrozem może uda się nam coś wymyślić na przyszłość.
Pozdrawiam Rysiek :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 00:09 
Ekspert
Ekspert

Rysiek1w napisał(a):
anestle napisał(a):
Zjawisko dotyczy Liwi,Kiszmisza Ł i Izuminki.

...odmiany które wymieniłeś wymagają cięcia na 8-12 oczek

Nie wiem jak to wygląda w przypadku Izjuminki, bo jej nie mam, ale Kiszmisz Ł. ma zwykle płodne latorośle już od 2 oczka, natomiast Liwia najlepiej owocuje przy cięciu krótkim.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1