Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 14:02 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Ustaliliśmy że podwyższona wilgotność w tunelu może aktywować chorobę, a czy "na powietrzu" gdzie raczej takich wysokich wartości wilgotności się nie notuje (jeśli nie pada), może dojść wystąpienia choroby pod wpływem wilgotności czy koniczna jest woda, czyli opad lub niefrasobliwe podlewanie?
Jedno z drugim się wiąże.Jeśli mamy opady to i wilgotność powietrza wzrasta.Jak mamy mokry rok to ryzyko wystąpienia SP wzrasta,jeśli suchy to maleje.W czasie kiedy powinno się robić zabiegi nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaką pogodę będziemy mieć w trakcie dojrzewania.Raz się może udać bez oprysków,innym razem nie.

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 14:06 
Ekspert
Ekspert

Na ślimaki, mam to przetrenowane, najlepsze jest piwo (wystarczy najtańsze) w np. przepołowionej puszce.
Wystarczy wylać, włażą i topią się w nim.
Problem tylko taki że po 2 tyg pod folią trzeba ścierwo wylać (zakopać) bo zaczyna śmierdzieć.

Druga metoda to kamienie lekko ułożone na ziemi. Ślimaki robią sobie kryjówki pod kamieniami i łatwo je stamtąd eliminować.

U mnie problemem są mrówki, na nie niestety sypie chemię.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 14:16 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
alkor napisał(a):
Ustaliliśmy że podwyższona wilgotność w tunelu może aktywować chorobę, a czy "na powietrzu" gdzie raczej takich wysokich wartości wilgotności się nie notuje (jeśli nie pada), może dojść wystąpienia choroby pod wpływem wilgotności czy koniczna jest woda, czyli opad lub niefrasobliwe podlewanie?
Jedno z drugim się wiąże.Jeśli mamy opady to i wilgotność powietrza wzrasta.Jak mamy mokry rok to ryzyko wystąpienia SP wzrasta,jeśli suchy to maleje.W czasie kiedy powinno się robić zabiegi nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaką pogodę będziemy mieć w trakcie dojrzewania.Raz się może udać bez oprysków,innym razem nie.

Dlatego napisałem "jeśli nie pada", bo jak padało to wilgotność powietrza i tak nie ma już znaczenia, gdyż sam deszcz zmoczył grona.

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 17:31 
przedszkolak
przedszkolak

Michale , pochwal się jak duży zbudowałeś tunel . Czy cały przeznaczyłes pod uprawę , czy część pod sadzonki ?

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 18:36 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Aaa, rozumiem, takie ogniwo, w którym ślimak jest elektrolitem :lol: Muszę przez ciekawość w wolnej chwili to przetestować.

Koniecznie zdaj relację. Ja nie mam namiotu, a jeśli bym miała, to sądzę, że z mojego ogródka na terenie ROD wynieśliby te taśmy metalowe razem z krawężnikiem, o namiocie nie wspominając :twisted:

kapitan napisał(a):
A dwa druty obok siebie (miedziany i aluminiowy) też zadziała?

A nie mam pojęcia. Spróbuj. :D

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 18:56 
Kiper
Kiper

Druty to za mało. Przynajmniej w moim przypadku nie sprawdziły się. Bawię się w uprawę boczniaków na pniach i karpach i próbowałem przeróżnych sztuczek, z drutami włącznie. Drut o przekroju 2,5 mm? miedź + aluminium - nic to. Próbowałem również z ocynkiem. Dałem płaskownik miedziany 16mm? - wszystko na niewiele się zdało. Chodzi chyba o zbyt małą powierzchnię elektrod elektroogniwa ze ślimakiem w roli elektrolitu.
Analizując potencjały pierwiastków doszedłem do wniosku, że najlepsza byłaby zapora litowo -złota. Lit ma potencjał -3V, a złoto +1,42V. 4,42V mogłoby delikatnie przemówić ślimakom do rozsądku

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2014, 22:11 
Ekspert
Ekspert

Accept napisał(a):
Michale , pochwal się jak duży zbudowałeś tunel . Czy cały przeznaczyłes pod uprawę , czy część pod sadzonki ?

Gdzieś już o tym pisałem, ale z grubsza: Tunel ma 25m x 4,5m. W środku około 20 odmian po trudnej selekcji. Sadzonki w doniczkach z tegorocznego ukorzeniania i zeszłoroczne, parę metrów sadzonek na foli, kilka siewek.
Poza winoroślą trochę dziwactw w doniczkach: figi, pitaje, gujawy, karambole, granaty, tamarillo i takie tam. Trochę wszelkiej maści ukorzenianych eksperymentalnie wynalazków, szczepionych czereśni, kilka truskawek powtarzających. Taki bałagan :mrgreen:

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 19:10 
Kiper
Kiper

Kwitnienie w pełni, tylko parę krzaków jeszcze nie zaczęło. Zaczął się za to problem z obsypywaniem kwiatostanów. Na razie przoduje w tym Superekstra i Muskat Senkwicki ale kilka innych też lekko obsypuje. Najładniej wygląda o dziwo Łora, która ma podrośnięte jagódki i trzyma się dobrze. Nie mam pojęcia co jest grane i też prysnąłem dzisiaj Switchem.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 19:59 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj prysnąłem drugi raz po kwiatkach. Planuję jeszcze raz jak zakwitnie ostatnia grupa. W trakcie pryskania nie zauważyłem nic niepokojącego. Sypia się, ale kołpaczki (kapturki). Jutro popatrzę dokładniej.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 20:53 
przedszkolak
przedszkolak

Witam po dłuższej nieobecności :-) Mam problem / pytanie :
Co może być przyczyną osypywania się pojedyńczych nie rozwiniętych kwiatów z kwiatostanów winorośli uprawianej pod osłoną ? Dotyczy to głównie odmiany Talizman
Czy przyczyną może być niedobór molibdenu ?

Czy stosujecie środki anilinopirymidynowe ( Mytchos 300 sc, Chorus 50 wg) w ochronie przed szarą pleśnią pod osłonami ?

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 22:16 
Ekspert
Ekspert

Talizman jest odmianą obcopylną. Waruki pod osłonami nie sprzyjają zapyleniu tego typu odmian. Nie zapylone kwiaty zawiązują groch lub nie zawiązują wcale jagód. U mnie tak zachowuje się Demetra. Zazwyczaj ma tylko po kilka jagód na poczatkowo ogromnych kwiatostanach. Odkąd zajmuję się uprawą pod osłoną zauważyłem, że kwiatostany w takiej uprawie są o wiele bardziej podatne na zasychanie lub tez zagniwanie kwiatostanów. Również jagody w dojrzewających gronach o wiele częściej gniją od tych w gruncie. W tym roku postanowiłem powalczyć Switchem z SP w okresie kwitnienia. Zobaczymy jakie będą efekty? Nigdy nie stosowałem preparatów o których piszesz.
Obawiam się, że w tym roku mogą się też sypać kwiatostany w gruncie, szczególnie tam gdzie wystąpiły uszkodzenia przymrozkowe.

PostNapisane: środa, 28 maja 2014, 23:47 
przedszkolak
przedszkolak

Czyli osypywanie się całych kwiatów (przed odpadnięciem kołpaczków) z kwiatostanów uznać za normalne w przypadku odmiany Talizman ?

Właśnie sobie przypomniałem, ze jednak Kapitanie stosujesz anilinopirymidyny, bo switch to właśnie Chorus +coś tam :-)

Anilinopirymidyny są skuteczne w temp. do + 20 stopni - to tak przy okazji :-)

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 07:26 
Ekspert
Ekspert

kubak napisał(a):
Czyli osypywanie się całych kwiatów (przed odpadnięciem kołpaczków) z kwiatostanów uznać za normalne w przypadku odmiany Talizman ?

No nie. Przecież napisałen "nie zapylone kwiaty". Na zdrowych kwiatostanacj może się dziać po kwitnieniu. W Twoim przypadku przyczyna pewnie jest inna.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 07:51 
Ekspert
Ekspert

Piesnia u mnie w zeszłym roku obsypała dosłownie wszystkie kwiatostany. W gruncie było OK.
W tym roku zaczyna kwitnąć, ma mnóstwo kwiatostanów, ale miejscami widać już zasychające fragmenty. Wilgotność jest duża, wietrzenie nic nie daje bo na zewnątrz leje.

Garold się ładnie zapylił pomimo że kwitł pierwszy samotnie. Ładny, wyrównany groszek. W przyszłym roku, jak będzie taka wiosna to mu jakimś dodatkowym okryciem przyśpieszę jeszcze bardziej wegetację i może jeszcze w czerwcu będę się delektował wspaniałym muskatem :roll: W 2012 zaczął dojrzewać w pierwszej dekadzie lipca, tyle że pod szkłem.

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 11:05 
Ekspert
Ekspert

Przeszedłem wszystkie odmiany z kwiatostanami w dwóch namiotach. Na razie jest ok. Podarok Wojtowicza już przekwitł i ładnie się zapylił. Wszystko mokre i ciągle leje. Na moim glinianym podłożu pojawiają się już zastoiny wodne.

-- Cz, 05.06.2014 12:05 --

Wykonuję dzisiaj serię zdjęć kwiatostanów różnych odmian pod osłoną. Dla zainteresowanych podaję link do wpisu na blogu
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... stany.html
Można porównać stan zaawansowanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1