Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 11:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 10:22 
Ekspert
Ekspert

Uprawiam tak od 2 lat. Nie sieję tam ogórków, a pomidory mogą spokojnie przeczekać okres karencji.
Poza tym gdy mam zamiar pryskać osłaniam agrowłókniną sałatę lub w późniejszym okresie wiaderkami pojedyncze główki sałaty.

U mnie winogrona źle rosną w szklarni. Tzn siłę wzrostu mają przyzwoitą, owocują też dobrze, ale liście wyglądają marnie, albo są blade, albo jakby zawirusowane, pokręcone... Wklejałam latem fotki na forum, ale nikt nie był w stanie powiedzieć co to jest, a tym bardziej jak z tym walczyć. Skoro jednak plony wyły zadowalające, to chyba nie powinnam się tym przejmować i już.

PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 13:01 
Kiper
Kiper

U mnie podobnie się męczyły w szklarni, dlatego pień i łozy są w szklarni a latorośle wypuszczam na zewnątrz przez dziury, lub okno wentylacyjne i się poprawiło. Natomiast mam problem z podlewaniem, bo winorośl nie lubi mokro , ja ich nigdy nie podlewałem, zmuszone szukać sobie wody głębiej a pomidory są oddzielone ściankami i podłogą ( są to kryta z folii)

PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 18:43 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
U mnie podobnie się męczyły w szklarni, dlatego pień i łozy są w szklarni a latorośle wypuszczam na zewnątrz przez dziury, lub okno wentylacyjne i się poprawiło.
No proszę,wystarczy trochę pomyśleć a kłopoty same się rozwiążą.Nie dość że winorośle przy tym sposobie rosną zdrowo to i warzywka w środku można bezproblemowo uprawiać :lol:

PostNapisane: niedziela, 2 marca 2014, 18:53 
Kiper
Kiper

Dzisiaj zauważyłem płacz łozy na najmłodszych krzewach w tunelu. Jest to prawie półtora miesiąca wcześniej niż w zeszłym roku.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 2 marca 2014, 19:48 
mistrz
mistrz

U mnie w szklarni na razie wszystko uśpione.

PostNapisane: czwartek, 13 marca 2014, 18:17 
Ekspert
Ekspert

Tak sobie analizowałem poprzedni rok przy dzisiejszym cięciu i ten wczesny przymrozek na koniec września zrobił większe szkody niż przypuszczałem.
Część krzewów nie zdążyła dobrze zdrewnieć, niektóre łozy wcale. Najbardziej dostała u mnie Nina która wogóle nie zdrewniała (ładny 2 latek z 1 gronkiem, teraz 3 rok) i teraz nie mam pewności czy odbije. Reszta odmian OK poza Kiszmiszem ł., Arkadią, Agrusem, Sfinksem... u nich niektóre łozy zdrewniały a inne zupełnie nie. W przyszłych latach będe dogrzewał tunel w takich przypadkach przynajmniej do końca października. 2013 jak dla mnie był fatalny.

PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 21:48 
nowicjusz
nowicjusz

A dla mnie 2013 był najlepszy, pewnie dlatego, że to 3 rok i doczekałem się całkiem ładnych zbiorów. Oczywiście nie z wszystkich krzaków. Mam tam 21 krzaków, z czego 5 jesienią poszło pod szpadel a 2 kolejne czekają na swoją kolej. Na wiosnę spróbuję je przeszczepić, jak się nie przyjmie to szpadel. Prowadzę w formie Royat, jak do tej pory początek łozy zawsze drewniał i oczka na wiosnę startowały bez problemu.

PostNapisane: piątek, 28 marca 2014, 18:53 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie czy szklarnię/tunel z winoroślą można wykorzystać do produkcji rozsady warzywnej. Wydaje mi się, że takie tunel trzeba po zimie otworzyć aby nie przyśpieszyć wegetacji, potem z kolei jak wegetacja ruszy zamknąć aby uniknąć przymrozków - czy dobrze rozumuję? Zatem taki tunel nie będzie się nadawał do produkcji rozsady np pomidora?

Kiedy w praktyce otwieracie a kiedy zamykacie tunele od/do?

PostNapisane: piątek, 28 marca 2014, 22:40 
Ekspert
Ekspert

Tunel zamykam w zimie tylko przy regularnych mrozach i otwieram w słoneczne dni w okolicach 0C ...
W skrócie w tunelu nie ma szans na hodowle rozsady pomidora... ujemne temperatury

PostNapisane: sobota, 29 marca 2014, 08:59 
Ekspert
Ekspert

Przy produkcji rozsady to chyba nawet trzeba wiosną okresowo dogrzewać, więc wczesny start winorośli jest nieuchronny. Jeżeli by grzać powiedzmy do połowy kwietnia i pilnować przymrozków, to efekty mogą być interesujące, tylko czy to się opłaca?

PostNapisane: sobota, 29 marca 2014, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Ja zimą wybudowałem w miejscu szklarenki spory tunel foliowy. Trochę jestem rozczarowany bo ciepło w nocy to to trzyma jak durszlak wodę. Zeszłoroczne sadzonki w doniczkach już ruszają, a do końca okresu przymrozkowego daleka droga. Dziś w nocy nie było szczególnie zimno, a temperatura w tunelu przy gruncie spadła do 0'C. Granaty, figi, pitaje, gujawy, karambole, tamarillo itp. to chyba zabiorę z powrotem do domu, ale sadzonki lada dzień się zazielenią i trzeba będzie je jakoś zabezpieczyć.
Tunel ma 4,5 na 25m wysokość 2,5m i chyba piecyk gazowy bez nawiewu nie zda egzaminu? Całego tunelu nie wykorzystuję więc może wystarczy ustawić znicze między sadzonkami? Nagrzewnica gazowa, a nawet elektryczna trochę kosztuje, a eksploatacja też pewnie tania nie jest? A nawet jeśli, to ile kW trzeba na taki tunelik?
Krzewy w środku na szczęście nie ruszają jeszcze bardzo prócz Garolda.

PostNapisane: sobota, 29 marca 2014, 12:11 
Ekspert
Ekspert

Jeśli nie wykorzystujesz całego tunelu to może jeszcze część z sadzonkami odciąć od całości kurtyną z folii? Byłaby mniejsza powierzchnia do ogrzania.

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 13:44 
nowicjusz
nowicjusz

Uważam, że nie należy tego robić. Tunel w którym uprawia się warzywa, czy produkuje rozsadę wymaga innego traktowania, wyzsza temperatura, wilgotność, winorośla trzeba potraktować odpowiednimi środkami przed chorobami grzybowymi, a nie chcemy jeść np. sałaty z takiej uprawy. W przeszłości także praktykowałem ten sposób, ze pod winoroślami rosła sałata, ogórek, czy rzodkiewka i pomidor; i to był błąd.
Wczesną wiosną przy uprawie warzyw w namiocie powinno być ciepło i wilgotno, w przeciwieństwie do winorośli gdzie staramy się o jak najpóźniejszy start zostawiając otwarty namiot na oścież. :crazy:

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Tylko że tu nie chodzi o przyspieszenie startu ale ochronę przed przymrozkiem.
Przynajmniej tak odebrałem post kol. Alkora

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2014, 06:43 
Ekspert
Ekspert

Nie, ja warzyw nie uprawiam w tunelu. Fred70 chyba nawiązuje do wcześniejszej dyskusji.
Zeszłej nocy było w środku -1,5'C a sadzonki lada dzień się zazielenią.
Nie będę jednak na razie ogrzewał. Egzotyczne roślinki zabrałem z powrotem do domu, a to co zostaje w tunelu będzie musiało sobie poradzić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1