Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 11:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:32 
Ekspert
Ekspert

Przy niższym namiocie gorące i wilgotne powietrze jest na poziomie krzewów co powodowało u mnie (kalenica 2,2m) pojawienie się m.rz.
Przy kalenicy 3.2m w zasadzie go nie było przy oprysku na m.rz. tylko po kwitnieniu.
Poprostu jest duużo lepsza cyrkulacja powietrza co jest szczególnie zauważalne przy dużych krzewach.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:33 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Nie bardzo wiem skąd ta minimalna wysokość 3,5 m?

Tak radzi Roman Myśliwiec w swojej książce "Uprawa winorośli". Podejrzewam, że gabaryty mogą być różne a najważniejsze jest zapewnienie dobrej wentylacji. Wiecie teraz się okazało, że nieświadomie ponad 10 lat temu budowałem tunel właśnie dedykowany do tej uprawy. Jak od linijki 3,5m :)

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:56 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki Panowie za odpowiedz- nie będę się mógł raczej powstrzymać i posadze jeszcze 2 rzędy. W razie problemów dosztukuje od dołu pałąków odpowiednio długie rurki i będą miał 3,5 albo chociaż 3 metry - co by mi foliak nie odleciał :D - ale to już przy wymianie foli

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 22:06 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Przy niższym namiocie gorące i wilgotne powietrze jest na poziomie krzewów co powodowało u mnie (kalenica 2,2m) pojawienie się m.rz.
Przy kalenicy 3.2m w zasadzie go nie było przy oprysku na m.rz. tylko po kwitnieniu.
Poprostu jest duużo lepsza cyrkulacja powietrza co jest szczególnie zauważalne przy dużych krzewach.

W ścianach szczytowych mam wysokie drzwi, które latem są stale otwarte. Przy jednym oprysku SNL przez cały okres wegetacji nie miałem rzekomego. Pod koniec wegetacji przyplątał się prawdziwy na końcowych odcinkach latorośli na Demetrze i to wszystko.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 22:19 
przedszkolak
przedszkolak

Mi przez przypadek wyszło tak, że północne drzwi otwierają się na wschód, a południowe na zachód, więc mam zabawę i aby uzdrowić troszkę atmosferę ustawiam je tak, że łapią wiatr z której strony by nie wiało - gorzej jak nie wieje , szczególnie w wielkie upały - prawdziwy sajgon :-D
Zapowiada mi się pierwsze owocowanie w foliaku - pierwszy rok racjonalnej profilaktyki i zobaczymy jak to będzie...

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 22:21 
Ekspert
Ekspert

kubak napisał(a):
prawdziwy sajgon :-D

Tak myślę, że winorośl to lubi :)

PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 10:28 
mistrz
mistrz

Witaj
Obejrzałem zdjęcia z Twojego blogu www.winogronadeserowe.bloog.pl. W kolekcji masz Danmarpę P. Czy już owocowała u Ciebie, jak z jej zdrowotnością pod osłoną? Jak ją oceniasz w porównaniu np. do Arkadii?
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 18:12 
Kiper
Kiper

Szlachcic napisał(a):
Czy już owocowała u Ciebie, jak z jej zdrowotnością pod osłoną?

U mnie jeszcze nie owocowała. Może Andrzej (andrew54) się wypowie. Na pewno ją uprawia, już mu owocuje i kiedyś przy okazji doboru odmian mi o niej pisał. Co do chorób w tunelu. Prysnąłem tylko raz SNL wcześniej siarkol i do września miałem czyściutko. Dopiero wtedy jak trochę spadła temperatura zaatakował mączniak prawdziwy i było z nim sporo problemów. Mączniaka rzekomego nie było wcale. Piszę ogólnie ale ta sytuacja dotyczy również Danmarpy.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Ostatnio edytowano wtorek, 11 grudnia 2012, 21:07 przez krys, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Danmarpa Polonia pod osłonami sprawuje się bardzo dobrze,u mnie nie choruje.Arkadia jak dla mnie jest jednak smaczniejsza.
Edit.Danmarpa ma mocno zbite grona,przypomniałem sobie że w ubiegłym roku jedno grono poraziła szara pleśń.

Jak tam koledzy,okrywaliście w tym roku swoje krzewy?Ja te deliktniejsze jak Narancizsu czy Vitrę jednak okyłem,poprzedniej zimy te odmiany trochę mi przemarzły.

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 17:11 
mistrz
mistrz

Witam
Czy szkło barwine na niebiesko nadaje się do budowy szklarni?
Jest na allegro hartowana 6 po 10 zł/m2. Gdyby się nadawała to myślę, że zdecydowanie lepiej niż folie.
http://allegro.pl/szklo-hartowane-barwi ... 02948.html
pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 17:26 
mistrz
mistrz

march napisał(a):
Witam
Czy szkło barwine na niebiesko nadaje się do budowy szklarni?
Jest na allegro hartowana 6 po 10 zł/m2. Gdyby się nadawała to myślę, że zdecydowanie lepiej niż folie.
http://allegro.pl/szklo-hartowane-barwi ... 02948.html
pozdrawiam
Marcin

Zbyt niska przepuszczalność światła, mogą być problemy ze wzrostem (długie międzywęźla) i dojrzewaniem owoców.

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 17:40 
Ekspert
Ekspert

Niektóre folie mają również odcienie zabarwienia,lecz przy takiej grubości to nie ma dużego znaczenia.
Grubość tych tafli jest znaczna,więc kolor niebieski będzie barierą dla światła,natomiast jasno błękitny
być może spełniłby warunki odpowiedniego naświetlenia.Trudno z przedstawionych zdjęć wyrobić jednoznaczną opinie. :?

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 20:32 
przedszkolak
przedszkolak

Rośliny do fotosyntezy potrzebują najbardziej światła niebieskiego i czerwonego więc najlepiej kupować zielone folie/szkło, jasny niebieski może się nadawać jednak w tym przypadku problemem jest raczej grubość i przepuszczalność światła.

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Tak sobie myślę, że porównywanie kolorów folii, z barwnym szkłem na zasadzie prostej analogi może doprowadzić do błędnych wniosków. Folie na tunele ogrodnicze są produkowane przez wyspecjalizowane firmy z tym konkretnym przeznaczeniem i należy zakładać, że ich przepuszczalność świetlna, filtry ect są odpowiednie do produkcji roślinnej. Z tego co mi wiadomo kolorystyka jest inna dla folii o różnym okresie użytkowania. Szkło barwione, o którym mowa nie bardzo wiadomo po co zostało wyprodukowane i tak naprawdę nie wiadomo co przepuszcza a czego nie. Ja bym nie ryzykował.

PostNapisane: środa, 12 grudnia 2012, 21:18 
czeladnik
czeladnik

Obojętnie jaki kolor foli się kupi i założy na tunel to i tak po góra 2 latach kolor z foli znika.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1