Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 05:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 16:31 
przedszkolak
przedszkolak

kpasat11 napisał(a):
Dobrym sposobem jest umieszczenie pod i na foli sici rybackiej

Tak z ciekawości to gdzie się taką sieć kupuje ? W dużym sklepie wędkarskim :-) ? Jakie są tego wymiary ?

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 16:52 
Ekspert
Ekspert

kubak napisał(a):
kpasat11 napisał(a):
Dobrym sposobem jest umieszczenie pod i na foli sici rybackiej

Tak z ciekawości to gdzie się taką sieć kupuje ? W dużym sklepie wędkarskim :-) ? Jakie są tego wymiary ?

Wędkarze takich sprzętów to chyba nie używają, przynajmniej nie oficjalnie :roll: U nas takie akcesoria kupuje się od "turystów" zza wschodniej granicy na bazarach i targowiskach.

PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:21 
przedszkolak
przedszkolak

Wędkarze takich sprzętów to chyba nie używają, przynajmniej nie oficjalnie :roll: U nas takie akcesoria kupuje się od "turystów" zza wschodniej granicy na bazarach i targowiskach.[/quote]

Sklep zaopatrzenia rybackiego lub starą od rybaka

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 18:53 
czeladnik
czeladnik

Siatkę czy jak to nazwać siec widziałem na tunelu w sklepie ogrodniczym. była z grubego sznura o średnicy 4- 5 mm oczka w kwadracie ok 15 cm.
Samego mnie ciekawi gdzie to kupić ale dowiem się dopiero na wiosnę bo tam pojadę, chyba że znajdę ten sklep w internecie.

Teraz mam takie pytanie :
Kto stosował te folie? i jak się sprawują?
UV12 3797 12x33m supermocna termiczna antymgłowa cena 1300zł brutto
Folia tunelowa 3W COEX 12x33m 10sez. 800zł netto

Dalej: czym pokryć łączenia żerdzi? miałem ciąć dywany na paski i przybijać ale poczytałem ze ciemne kolory za bardzo się nagrzewają , to fakt.
Czy folia bąbelkowa nie byłaby lepsza?

Załączniki:
Obraz 045.jpg
Obraz 045.jpg [ 113.77 KiB | Przeglądane 544 razy ]

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:14 
Ekspert
Ekspert

Ja moje rury plastikowe owinąłem starymi materiałami bawełnianymi z pościeli. :mrgreen:
Wcześniej folia w miejscu styku z nimi za szybko ulegała zniszczeniu, teraz jest lepiej.
Myślę że dywany, wykładziny by były lepsze niż folia bąbelkowa.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:27 
mistrz
mistrz

Mnie ciekawi jak długo taki drewniany tunel wytrzyma.Co potem?Nowe nasadzenia czy nowy tunel?

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Ja owinęłam pianką, taką jak się daje pod panele, ale rozleciała się błyskawicznie, nie polecam.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:36 
przedszkolak
przedszkolak

Skoro tu o uprawie winorośli pod osłonami ... to zapytam...
mam możliwość zasadzić max 10 krzaczków w tunelu ogrzewanym od początku marca... czy to dobra opcja?? Coś słyszałem o doświetleniu roślin ( zbyt małym) w zimie...

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:51 
czeladnik
czeladnik

J_cek napisał(a):
Mnie ciekawi jak długo taki drewniany tunel wytrzyma.Co potem?Nowe nasadzenia czy nowy tunel?

Tak po prawdzie, to sadzę ze mnie przetrzyma :D
Na metalowy ocynkowany mnie nie stać.
Był na allegro trzy letni za ok. 3000 tyś zł ale w Stegnach to kawał drogi jak na transport.
Jak pooglądałem takie małe tuneliki z patyków u miejscowych które już stoją po kilka lat to sadzę ze ten też kilka lat wytrzyma n/p 5 czy sześć, czyli tyle co folia. Potem od nowa lub metalowy, lub koniec.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 19:53 
czeladnik
czeladnik

aguskac napisał(a):
Ja owinęłam pianką, taką jak się daje pod panele, ale rozleciała się błyskawicznie, nie polecam.

Też myślałem o tej piance. Dzięki już ją skreślam.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:09 
Ekspert
Ekspert

ja dawałem kawałki folii ( owijałem ) i nie widze z tym problemów.
Co do konstrukcji drewnianej to najszybciej zgnije to co w ziemi a reszta wydaje mi się że wytrzyma dość długo.
Paprykarze robią takie tunele i trzeba by w ich kręgu popytać o trwałość

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:29 
Ekspert
Ekspert

raczek napisał(a):
Dalej: czym pokryć łączenia żerdzi? miałem ciąć dywany na paski i przybijać ale poczytałem ze ciemne kolory za bardzo się nagrzewają , to fakt.
Czy folia bąbelkowa nie byłaby lepsza?

Patrząc na prezentowaną konstrukcję tunelu -namiotu jestem pod wrażeniem,doskonale się komponuje w otoczeniu, konstrukcja jest naturalna i stabilna. Ja miałem coś podobnego kiedy interesowała mnie inna dziedzina ogrodnictwa i miałem również dylemat z zabezpieczeniem połączeń na styku żerdzi aby uniknąć zbyt wczesnemu zużyciu foli. Warto wszystkie ostre krawędzie zaokrąglić i zabezpieczyć materiałem,który zniweluje negatywne skutki połączenia foli i drewna. Folia bombelkowa nie będzie trwała i szybko ulegnie zniszczeniu,ja używałem skutecznie taśm z grubej włókniny,która wówczas kiedy nie było pianek na rury OC służyła jako warstwa zamykająca wełnę mineralną wokół rur. Dzisiaj takiego materiału prawdopodobnie niema,ale właśnie może ta właśnie pianka mogłaby służyć dobrze i w tym celu.Wykładzinę dywanową również należy brać pod uwagę,można wybrać jasny kolor,albo zrobić taki kolor :idea: . __________________
Pozdrawiam - Janek

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 20:46 
Ekspert
Ekspert

To co w ziemi zgnije za 2-7 lat w zaleznosci od drzewa ,podobnie jak słupki na winnicy . Zrobiłem drewniany tunel obity oknami [ usztywniaja konstrukcje ] bez wkopywania słupków .Tylko nie moge znalezć foli na 8 metrów szerokiej [internet ] ale moze w sklepie beda mieli . Jakby ktos wiedział? ... . Na wiosne planuję jeszcze jedną szerszą konstrukcję [za to krótszą ], tym razem na 12 metrów. Na podobnej zasadzie jak u kolegi raczka,tzn wkopać słupy .Mam jeszcze troche okień to dodatkowo usztywni i obciąży konstrukcję ,na wypadek silnych wiatrów.Pytanie do raczka : w jaki sposób łączyłeś drewno ? Ja na przykład uzywałem kołków na kleju stolarskim. Kołki 2,2 mm co odpowiada stylom dostępnych w marketach budowlanych plus wiertło długie,do drewna 2,2 . Jedyny problem ze znajomy stolarz zamknął interes,chodzi o klej .Duży słoik 10 złotych a zużyłem trzy.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 21:32 
czeladnik
czeladnik

zypsek napisał(a):
To co w ziemi zgnije za 2-7 lat w zaleznosci od drzewa ,podobnie jak słupki na winnicy . Zrobiłem drewniany tunel obity oknami [ usztywniaja konstrukcje ] bez wkopywania słupków .Tylko nie moge znalezć foli na 8 metrów szerokiej [internet ] ale moze w sklepie beda mieli . Jakby ktos wiedział? ... . Na wiosne planuję jeszcze jedną szerszą konstrukcję [za to krótszą ], tym razem na 12 metrów. Na podobnej zasadzie jak u kolegi raczka,tzn wkopać słupy .Mam jeszcze troche okień to dodatkowo usztywni i obciąży konstrukcję ,na wypadek silnych wiatrów.Pytanie do raczka : w jaki sposób łączyłeś drewno ? Ja na przykład uzywałem kołków na kleju stolarskim. Kołki 2,2 mm co odpowiada stylom dostępnych w marketach budowlanych plus wiertło długie,do drewna 2,2 . Jedyny problem ze znajomy stolarz zamknął interes,chodzi o klej .Duży słoik 10 złotych a zużyłem trzy.

Cięta na wymiar tylko droga w :
http://www.geo-polska.pl/pl/cennik

Ps drewno łączyłem gwoździami tak by nie wystawały ponad drewno.

PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 21:45 
przedszkolak
przedszkolak

Space99 napisał(a):
ja dawałem kawałki folii ( owijałem ) i nie widze z tym problemów

Paprykarze robią takie tunele i trzeba by w ich kręgu popytać o trwałość

Pod folją w mijscu styku powinno być biało , ciemne przyciąga promieniowanie i w tym mijscu niszczy folję .Mój namiot z rurek PCV zamieniłem na szklarnie żeby mieć mniej kłopotów .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1