Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 09:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Moskiewski Czarny już osiągnął dojrzałość konsumpcyjną. Oceniam go bardzo pozytywnie. Atrakcyjny wygląd jagód i gron, jak dotąd nie pęka, nie atakują go osy i co najważniejsze przyjemny w smaku. Odmiana warta swojego miejsca w namiocie.

Załączniki:
Moskiewski Czarny 25.08.2012.jpg
Moskiewski Czarny 25.08.2012.jpg [ 95.02 KiB | Przeglądane 551 razy ]
Moskiewski Czarny 25.08.2012.jpg
Moskiewski Czarny 25.08.2012.jpg [ 104.48 KiB | Przeglądane 551 razy ]

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 21:57 
Ekspert
Ekspert

a ma już muskat?

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie śliczne te grona Czarnego, ale szkoda, że to pod folią. U mnie w gruncie w tym roku podobnie długie, smoczkowate jagody miał Timur i smak muskatowy, a dojrzał do konsumpcji 15 sierpnia. Chyba jednak zbuduję foliaka, albo coś podobnego ze starych okien dla takich rarytasów odmianowych. :wink:

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
a ma już muskat?

A powinien? Nie wiem, ledwie zrobiłem zdjęcie i sołtys zabrał grono na dekorację dożynkową :D . Skubnąłem jedną jagodę i tyle zapamiętałem, że wyczułem przyjemną słodycz. Muszkatu nie zauważyłem. Mam nadzieję, że jeszcze kilka jagód zjem to zwrócę uwagę.

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Dobra południowa sciana też daje 2 a nawet 3 tygodnie do przodu w dojrzewaniu więc to taka namiastka foliaka.
U mnie juz dojrzał Festive i Alden, Podarok Z. mięknie i traci kwas a i choroby podobnie jak pod folią ( mniej rzekomego i więcej prawdziwego).

A Moskiewski .... tak jak dobrze dojrzeje to ma muskacik ... podobnie jak Timur

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):

A Moskiewski .... tak jak dobrze dojrzeje to ma muskacik ... podobnie jak Timur

Muszkat to dla mnie ma M. Odeski, Prim, Jelena, a w Moskiewskim i Timurze to muszę go poszukać :lol:

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Jest naprawde dość wyraźny ale musi dojrzeć. Próbowałem z pod osłon w poprzednim i 2 lata temu i zdecydowanie się pojawia, nawet wyraźniejszy niż w Timurze bo w nim czasami słabszy (rozwodniony?)

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=130&view=odmiana

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 22:27 
Ekspert
Ekspert

Pokażę jeszcze Oryginał, Oryginał Czarny i Maradonę Czerwonego. Informuję również, że Cyca może "robić" za pułapkę na osy, tylko trzeba by ja zatruć :D . Ataman zaczyna pękać na czubkach jagód.

Załączniki:
Oryginał 25.08.2012.jpg
Oryginał 25.08.2012.jpg [ 97.44 KiB | Przeglądane 525 razy ]
Oryginał Czarny 25.08.2012.jpg
Oryginał Czarny 25.08.2012.jpg [ 93.7 KiB | Przeglądane 525 razy ]
Czerwony Maradona 25.0.2012.jpg
Czerwony Maradona 25.0.2012.jpg [ 90.16 KiB | Przeglądane 525 razy ]

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 07:35 
Ekspert
Ekspert

To co posadzić w tunelu żeby wyszło w listopadzie, bo nawet takie późne odmiany zaczynają dochodzić w sierpniu? Ja już Moskiewskiego czarnego zjadłem, a najpóźniejszy Rusmoł też lada dzień zacznie nabierać cukru i muskatu, bo już jest miękki.
Mi osy opyliły w gruncie Wiktorię, Ruswiena i Kodriankę(mimo że nie była nawet zbyt dojrzała). Teraz mam w miarę spokój odkąd gruszki zaczęły dojrzewać. Tylko pewnie jak zjedzą ostatnią wrócą na winnicę :roll:
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 09:19 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
To co posadzić w tunelu żeby wyszło w listopadzie, bo nawet takie późne odmiany zaczynają dochodzić w sierpniu?

Jestem trochę zdziwiony że Maradonna Krasnaja w tunelu u Kapitana już dojrzewa. Mam ją w gruncie i zamierzam ją usunąć bo praktycznie wybarwiała się ale na granatowo i nie osiągała pełnej dojrzałości. Myślę że nadawałaby się na późną szklarniową. Mam pytanie o jej smak, czy warto ją posadzić w szklarni? W 2011 r. Moskiewskiego Czarnego skonsumowałem 15 listopada. Potrafi długo powisieć.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):

Jestem trochę zdziwiony że Maradonna Krasnaja w tunelu u Kapitana już dojrzewa. Mam ją w gruncie i zamierzam ją usunąć bo praktycznie wybarwiała się ale na granatowo i nie osiągała pełnej dojrzałości. Myślę że nadawałaby się na późną szklarniową. Mam pytanie o jej smak, czy warto ją posadzić w szklarni? W 2011 r. Moskiewskiego Czarnego skonsumowałem 15 listopada. Potrafi długo powisieć.
Pozdrawiam
Eugeniusz

Maradona nie dojrzewa. Zaczął się wybarwiać ale do dojrzałości jej daleko. Spróbowałem jedną jagodę, była kwaśna i niejadalna. Moskiewski faktycznie wygląda mocno. Również zdrowotność krzewu jest bardzo dobra. Żadnych oznak chorobowych i tych "młodzieńczych" niedoborów na liściach.

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 14:53 
Ekspert
Ekspert

Moja Maradona i Rusmoł w szklarence już zjadliwe, jeszcze mało słodkie, ale już nie kwaśne, a to najpóźniejsze odmiany jakie mam. Maradona dobrze wygląda, a Rusmoł świetnie smakuje. Polecam Rusmoła pod osłony, niezbyt to popularna odmiana, może ze względu na późne dojrzewanie, ale w smaku miodzio i nie choruje. Rusmoł mi w gruncie nigdy nawet nie zmiękł, ale Maradona się nawet wybarwia mniej lub bardziej.
Wszystko w gruncie dojrzewa wcześniej, jak nie dojdą na Lubelszczyźnie w tym roku, to chyba nigdy nie dojrzeją.

PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2012, 22:41 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
To co posadzić w tunelu żeby wyszło w listopadzie,

Moje cztery kwiatostany/obecnie/ na pasierbach Podarka Z. teoretycznie mogą wyjść w tym terminie, jak je jesienny przymrozek nie osłabi.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 06:05 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):

Jestem trochę zdziwiony że Maradonna Krasnaja w tunelu u Kapitana już dojrzewa. Mam ją w gruncie i zamierzam ją usunąć bo praktycznie wybarwiała się ale na granatowo i nie osiągała pełnej dojrzałości. Myślę że nadawałaby się na późną szklarniową. Mam pytanie o jej smak, czy warto ją posadzić w szklarni?
U mnie pojedyńcze jagody Maradony są już zjadliwe,myślę że pełną dojrzałość osiągnie około 10 września.Moim zdaniem odmiana warta jest posadzenia,mi osobiście smakuje.
Jeśli chodzi o Moskiewskiego to mój jest już zjedzony,ma lekki muskacik,niektórzy wyczuwają w nim delikatną nutę czarnej porzeczki.Ogólnie smaczna odmiana.Niepotrzebnie na wiosnę redukowałem na niej kwiatostany bo grona ma niewielkie i co najmniej dwa na latorośli można spokojnie zostawić.
Sam jestem zainteresowany odmianami które dojrzewałyby pod folią końcem września i w październiku,ciekawe czy w Polsce ktoś w ogóle takowe uprawia?U mnie najpóźniej dojrzeje Zariewo,jagody na tej odmianie są jeszcze zielone.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 07:11 
mistrz
mistrz

andrew54 napisał(a):
Sam jestem zainteresowany odmianami które dojrzewałyby pod folią końcem września i w październiku,ciekawe czy w Polsce ktoś w ogóle takowe uprawia?U mnie najpóźniej dojrzeje Zariewo,jagody na tej odmianie są jeszcze zielone.

Myślę że Żołuszka spełniłaby Twoje oczekiwania. Co prawda dojrzewa również w gruncie i jest zjadliwa ale nie każdego roku pokazuje swój potencjał. Przedłużenie sezonu o tydzień lub więcej wyzwoliłoby jej możliwości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1