Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 08:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:07 
Kiper
Kiper

A tak wygląda mój tunel w pierwszym sezonie uprawy. Na 38 odmian 35 urosło tak od 3,5 do 6m. Tylko Liwia, Helikon Muskotaly i Arkadia KP cały czas stały i dopiero niedawno ruszyły. Maja około 1m. Niebawem ogławianie i formowanie. Już myślę jak to będzie w przyszłym sezonie i po cichu liczę, że jakaś degustacja będzie.

Załączniki:
Tunel-1.jpg
Tunel-1.jpg [ 83.03 KiB | Przeglądane 678 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:38 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Niebawem ogławianie i formowanie. Już myślę jak to będzie w przyszłym sezonie i po cichu liczę, że jakaś degustacja będzie.

To raczej pewne, że większość zaowocuje.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:55 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
To raczej pewne, że większość zaowocuje.

Obserwując Twoje dokonania mam taka nadzieję. Jestem rok do tyłu w porównaniu z uprawa tunelową u Ciebie i dzięki temu mam pewien obraz tego na co mogę liczyć w przyszłym roku. Oczywiście jeśli czegoś nie popsuję. Jak dobrze zdrewnieją i nie przemarzną to coś powinno z tego być.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 21:59 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
krys napisał(a):
Jak dobrze zdrewnieją i nie przemarzną to coś powinno z tego być.

... jak nie rozhartujesz zimą i uchronisz w kwietniu przed przymrozkami. W tym roku ruszyły u mnie na poczatku kwietnia, a 8-go było w nocy -8*C.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 22:12 
Kiper
Kiper

Tunel zamierzam mieć przez cała zimę otwarty. Jak przyjdą konkretne mrozy to pozamykam go a nad krzakami zrobię na drutach namioty z agrotkaniny. Czytałem, że to wystarczy. A na wiosenne przymrozki stoją już w pogotowiu butle gazowe z żarnikami. Ale chyba trochę za daleko wybiegłem... teraz mamy jeszcze lato.

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2012, 08:00 
mistrz
mistrz

[quote="krys"]Tunel zamierzam mieć przez cała zimę otwarty. Jak przyjdą konkretne mrozy to pozamykam go a nad krzakami zrobię na drutach namioty z agrotkaniny.

Kolego co prawda nie wiem czy Twój tunel stoi na górce czy tak jak u mnie z konieczności na równinie w zastoisku mrozowym. Obawiam się że agrowłóknina narzucona na krzewy w powietrzu przy -30st.C nie wystarczy. Być może wystarczyłaby gdybyś krzewy położył ściśle na glebie tak żeby wykorzystać"ciepło ziemi " i je od góry dokładnie okrył. Przy niskich temp. w zimie jednak zamykaj tunel to unikniesz zimnych wysuszających wiatrów.
Gratuluję Ci. Zrobiłeś piękny namiot i masz idealny porządek aż zastanawiam się czy chodzisz w nim w pantoflach? :lol: :lol:

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2012, 08:07 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
Obawiam się że agrowłóknina narzucona na krzewy w powietrzu przy -30st.C nie wystarczy.

Czy słyszałeś kiedykolwiek żeby w Gubinie było -30?
Ale rzeczywiście lepiej położyć łozy na ziemi i je okopcować nie tyle przed mrozami co przed możliwością rozhartowania podczas bardzo prawdopodobnych zimowych ociepleń.

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2012, 08:43 
Kiper
Kiper

Szlachcic napisał(a):
Gratuluję Ci. Zrobiłeś piękny namiot i masz idealny porządek aż zastanawiam się czy chodzisz w nim w pantoflach?

Dzięki. Staram się Was naśladować.
vanKlomp napisał(a):

Nie pamiętam. Najniższe to tak do -24C. Tunel ustawiony jest w kierunku północ-południe ze spadkiem około 10% na południe.
Zamierzam prowadzić winorośl Gyotem pojedynczym na niskim pniu. Nie wiem zatem jak to z okrywaniem ziemią wyjdzie. Ale naprawdę sporo czytałem i zasięgałem opinii m.in u R.Piątka. Niktórzy nie robią nic, inni namioty a inni zakopują co napewno nie zaszkodzi. Ale nad tym się jeszcze zastanowię. Tunel będzie otwarty zimą jak będzie ciepło bo szybko się nagrzewa i o rozhartowanie bardzo łatwo.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2012, 07:53 
mistrz
mistrz

[quote="vanKlomp"]

Tylko pozadrościć, chociaż nigdy niema pewności czy nie będzie. Bardzo chciałbym mieć takie stanowisko pod winorośl.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2012, 14:25 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
vanKlomp napisał(a):

Tylko pozadrościć, chociaż nigdy niema pewności czy nie będzie. Bardzo chciałbym mieć takie stanowisko pod winorośl.

Widzisz, sama geograficzna lokalizacja to nie wszystko. Niezbędny jest jeszcze południowy stok, którego ja np. nie mam.
U mnie w zimie najniższa temp. wyniosła -23, wszystkie wrażliwsze krzewy zakopane, a wypadło 1 Rondo (roczniak) i niemal padła Festivee (teraz 5-cio latek). W maju wymroziło 90% kwiatostanów z głównych latorośli, reszta osypała się w trakcie kwitnienia, bo i w czerwcu temp. spadła do 0. Mój plon z 20 krzewów, które powinny dać średnio 2-3 kg na krzew, to łącznie jakieś 1,5-2 kg (po odjęciu tego, co wszamały bażanty). :(

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2012, 14:32 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
U mnie w zimie najniższa temp. wyniosła -23, wszystkie wrażliwsze krzewy zakopane, a wypadło 1 Rondo (roczniak) i niemal padła Festivee (teraz 5-cio latek).

Ale tamta zima była wyjątkowa. Zero śniegu. -23 przy grubej pokrywie śnieżnej nie wyrządziło by prawie żadnej szkody. U mnie też wypadło kilkanaście dwulatków i ok 30 jednoroczniaków( mimo okopcowania). Po prostu wymarzły korzenie.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2012, 22:15 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Ale tamta zima była wyjątkowa. Zero śniegu.
To akurat żaden wyjątek często są takie zimy. Raczej śnieżne zimy są wyjątkiem, na szczęście. Poprzednia (2010/11) była bardzo śnieżna, a wymarzło wszystko w pień, bo pod koniec stycznia śnieg stopniał, a w lutym mróz zaszalał... Najlepsze byłby takie z 20-to centymetrową okrywą w styczniu i lutym :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2012, 11:58 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
andrew54 napisał(a):
Jak smakowo wypada Zodiak?

No to degustuję i piszę. Jagody chrupkie, mięsiste, przyjemnie trzeszczą pod zębami. W większości jagód 1 nasiono, sporadycznie 2-3 w większych jagodach. Wyczuwalny posmak czereśni, który jeszcze długo po zjedzeniu pozostaje w nosie. Jak dla mnie, rewelacja.
Kapitanie,z tego co pamiętam to w tunelu masz także Demetrę. U mnie w tym roku zapyliła się fatalnie ale w tych kilkunastu jagodach jakie udało mi się skonsumować wyczułem wyraźny muskat.W opisach na forach wschodnich piszą że Demetra ma prosty smak.Przyznam że trochę zgłupiałem i nie wiem co o tym myśleć.Mógłbyś napisać coś o smaku swojej Demetry?

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 19:33 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Kapitanie,z tego co pamiętam to w tunelu masz także Demetrę. U mnie w tym roku zapyliła się fatalnie ale w tych kilkunastu jagodach jakie udało mi się skonsumować wyczułem wyraźny muskat.W opisach na forach wschodnich piszą że Demetra ma prosty smak.Przyznam że trochę zgłupiałem i nie wiem co o tym myśleć.Mógłbyś napisać coś o smaku swojej Demetry?

Wyraźny to może nie, ale też wyczuwam w niej muszkat.

PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 21:25 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Widzisz, sama geograficzna lokalizacja to nie wszystko. Niezbędny jest jeszcze południowy stok, którego ja np. nie mam.
U mnie w zimie najniższa temp. wyniosła -23, wszystkie wrażliwsze krzewy zakopane...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Szczecińska winnica w wiejskiej koloni Grunberg (dziś ulica Górska) funkcjonowała na stoku wschodnim. Klasyczne podręczniki sadownicze nie zawierają zaleceń lokalizacji sadów na stoku wyraźnie południowym. Cenne jest za to wzniesienie.
Moim zdaniem warto chonić glebę przed mrozem zamykając namiot do lutego, kiedy słoneczko zaczyna grzać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1