Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 9 marca 2012, 14:45 
Kiper
Kiper

Dzisiaj pomierzyłem temperatury : na dworze około 14-tej 9C, w tunelu 25C, w ziemi na głębokości około 25cm 10C. Zatem odkrywam.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 9 marca 2012, 17:42 
Ekspert
Ekspert

To co Ty nie wietrzysz w tunelu?
Ja już dość długo wietrze dzień i noc żeby opóźnić start

PostNapisane: piątek, 9 marca 2012, 19:38 
Kiper
Kiper

Otwieram narazie tylko w słoneczne dni i to z jednej strony bo druga ma niewycięty otwór na drzwi. Dzisiaj mierzyłem chwile po otwarciu (bo wcześniej nie mogłem) zatem temperatuta była dość wysoka. Później spadła do około 15C i zamknełem na noc. Wiem, że można wietrzeniem opóźniać start ale skoro przymrozki w tunelu raczej u mnie już nie zaszkodzą to nie opóźniam. Liczę za to na lepszy wzrost i drewnienie. Zastanawiam się czy i jakie przykre niespodzianki mogą mnie spotkać?

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 00:19 
mistrz
mistrz

A u mnie wietrzy się całą zimę. Dopiero przy mrozach poniżej -15 zamykam okna.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 09:08 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Jeśli sadzimy do szklarni, by owoce były jak najwcześniej ( taki był mój zamysł) to po co opóźniać start?

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 09:14 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Space99 napisał(a):
Jeśli sadzimy do szklarni, by owoce były jak najwcześniej ( taki był mój zamysł) to po co opóźniać start?

Mimo wietrzenia temperatura pod osłonami i tak będzie wyższa niż na zewnątrz, więc start i tak będzie szybszy niż na zewnątrz. Chodzi o to, żeby nie był zbyt szybki, bo w marcu i kwietniu zdarzają się kilkunaato stopniowe przymrozki, które nawet pod osłonami mogą wyrządzić szkody.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Aaa no :wink: dokładne to
a poza tym trzeba usuwać wilgoć. Jak pewnie niektórzy czytali to miałem problem z pleśniejącymi łozami w czasie ciepłej zimy ale Topsin to zahamował.
No a co do tego przyspieszenia startu to się nazywa pędzenie w ogrzewanych obiektach. Jak zamkniesz wszystko to w dzień ten obiekt będzie dość mocno ogrzewany. Jakoś nie chce mi się pilnować czy aby nie trzeba czymś ogrzewać bo zielone się pojawiło a tu jeszcze mroźne klimaty nocami.
Dużo doświadczenia tu nie mam ale tak to sobie wyobrażam po 3latach foliaka. Wystarczy spojrzeć na tych co uprawiaj pomidory... zielone wysadzają w maju, w kwietniu to ryzyko.
Jak ktoś twierdzi że poradzi sobie utrzymać temp. na plusie to niech walczy lub szczęście dopisze i będzie miał rekordowo wcześnie owoce.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 09:41 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Jak ktoś twierdzi że poradzi sobie utrzymać temp. na plusie to niech walczy lub szczęście dopisze i będzie miał rekordowo wcześnie owoce.
hmmm to ja może poświecę się dla nauki i eksperymentalnie odkryję jeden krzew za jakiś tydzień jak się już ociepli, by mieć porównanie ... :mrgreen: Tyle to dam radę chyba okryć? Mam taki wielki plastikowy kubeł na to narzucę grubo agro... Teraz przy -8 w nocy ziemia w szklarni nie zamarzała.
No tak... ale z drugiej strony przecież wiele osób w szklarni i tak nie okrywa, więc mają ten szybszy start i jakoś nie sprawia im to chyba wielkiego kłopotu....

Otwieranie szklarni też mi się już nie bardzo uśmiecha, bo mam wysianą rzodkiewkę sałatę i posadzoną dymkę. Muszę tylko pilnować otwierania w słoneczne dni, bo faktycznie temperatury wewnątrz potrafią być wysokie.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 09:54 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
A ja nie okrywałem w "szklarence"
Właśnie... nie obawiałeś się, że rozhartują się w słoneczne dni - w szklarni dużo bardziej ciepłe? Potem nastały silne mrozy i mogłyby wykończyć słabo zahartowane krzewy.
Drążę temat bo zastanawia mnie zasadność okrywania w szklarni.
Byliśmy przecież u Kingi, to ona chyba miała te wielkie szklarnie, nie sądzę by tam cokolwiek okrywała. A przecież słoneczny styczeń może mocno pobudzić rośliny do życia, a zimy luty je wykończyć. A jednak nie wykańcza... Ja w ubiegłym roku nie miałam nawet -20 na zewnątrz, a przecież wszystkie krzewy w gruncie zmarzły. Ponoć dlatego, że styczeń je rozhartował. W szklarni i w mrozy cieplej, ale Twoje mrozy Alkorze, rzędu ok -30 o ile dobrze pamiętam, bez problemu wdarły by się także do szklarni dając poniżej -20.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 11:33 
Kiper
Kiper

Ja dodam ,że dokładnie wietrzyłem w tunelu przez całą zimę bo nie miałem foli naciągniętej :) , zatem krzewy nie powinny być rozhartowane. Teraz jak już jest nadzieja na w miarę ciepło to nie będe nic opóżniał. Wietrzyć zamierzam aby nie było zbyt gorąco i wilgotno, ale jak zrobi się zimno to zamkne szczelnie. Pomidorki zawsze na początku kwietnia sadziłem i się udawało. Nic wiem, że są wątpliwości doświadczonych w uprawie i szanuje ich zdanie. Ja poprostu zaryzykowałem, a co będzie to będzie. Tak to dzisiaj u mnie wygląda.

Załączniki:
Tunel.jpg
Tunel.jpg [ 55.58 KiB | Przeglądane 438 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 12:25 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
alkor napisał(a):
A ja nie okrywałem w "szklarence"
Właśnie... nie obawiałeś się, że rozhartują się w słoneczne dni - w szklarni dużo bardziej ciepłe? Potem nastały silne mrozy i mogłyby wykończyć słabo zahartowane krzewy.
Drążę temat bo zastanawia mnie zasadność okrywania w szklarni.
Byliśmy przecież u Kingi, to ona chyba miała te wielkie szklarnie, nie sądzę by tam cokolwiek okrywała. A przecież słoneczny styczeń może mocno pobudzić rośliny do życia, a zimy luty je wykończyć. A jednak nie wykańcza... Ja w ubiegłym roku nie miałam nawet -20 na zewnątrz, a przecież wszystkie krzewy w gruncie zmarzły. Ponoć dlatego, że styczeń je rozhartował. W szklarni i w mrozy cieplej, ale Twoje mrozy Alkorze, rzędu ok -30 o ile dobrze pamiętam, bez problemu wdarły by się także do szklarni dając poniżej -20.

-30 to u mnie nie było. Minimalnie na zewnątrz przy gruncie to -26.4'C, a w środku nie mierzyłem, ale wszystko wygląda dobrze.
Trudno też moją konstrukcję porównywać do foliaków. Podwójne szyby na ścianach i dachu robią swoje. Stosunkowo duża powierzchnia przy niewielkiej objętości to też pewien atut.
Pod osłonami wegetacja trwa dłużej i dzięki temu faza spoczynku wymuszonego praktycznie nie występuje, a to właśnie w tym okresie krzewy są najbardziej podatne na mrozy.
Ja u siebie niczego nie opóźniam, nie boję się już mrozu w środku. Czym wcześniej wystartują, tym wcześniej dojrzeją i o to chodzi.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 13:36 
Kiper
Kiper

Ja uprawą w tunelu zajmuję się już ponad 10lat. Jednakże do tamtego roku uprawiałem w nim tylko warzywa. Gdy zaczynałem kupiłem konstrukcje od ogrodnika, który likwidował działalność. Nie pamiętam ile ale napewno dałem grosze ( cena złomu). Teraz wymieniłem tylko folie w kwocie około 500zł. Także w sumie tunel mnie dużo nie kosztował ale precyzyjnie nie odpowiem. Co do rad to bardzo chętnie z nich zawsze korzystam. Napisz coś więcej o tym obklejaniu, bo nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Chodzi o utlenianie styropianu? Nie wiem czy w tym wątku ale warto czegoś nowego się dowiedzieć.

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 14:27 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
...Podwójne szyby na ścianach i dachu robią swoje...

Eee jak Ty masz na dachu również szyby to będziesz miał tam cieplutko i łatwiej opanować przymrozki.
U mnie przez dach z folii ucieka momentalnie ciepło.
Zastanawiałem się nad pędzeniem z ogrzewaniem ale chyba musiałbym obąbelkować folie (folią bąbelk.) żeby trzymało ciepło. A widziałem taki motyw ... bąbelki na szklarence i ogrzewanie całą zime na plusie :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 15:01 
mistrz
mistrz

Od czasu zamieszkania w górach co roku muszę okrywać w maju swoje warzywa, ostatnio winorośle, również pod osłoną.W tym roku mam pomysł na maty z trzciny(chyba to trzcina), na razie jeszcze materiał znajduje się na łące.

Załączniki:
okrycie.jpg
okrycie.jpg [ 40.94 KiB | Przeglądane 378 razy ]

PostNapisane: sobota, 10 marca 2012, 17:45 
Ekspert
Ekspert

Ja już mam 3-ci rok i nic się nie sypie (bez zabezpieczania) ale mam ze styropianu EPS-100 (dach, podłoga) on jest twardszy niż taki na ściany. Warto zwrócić uwage na to.
edit:
dziś temperatura 15cm w glebie w tunelu wyszła powyżej 5st więc rozkopcowałem sadzonki, nawiozłem kompostem i...
zauważyłem że V25/20, Jelena oraz Vitra płacze reszta niekoniecznie musi bo to jesienne cięcia

A gleba poza tunelem ponownie zamarzła w ciągu ostatnich dni

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1