Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 12:23 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):

Drewno budowlane trzeba przyciąć do odpowiednich rozmiarów. Używanie łańcuchowej piły motorowej do tych celów jest dla niej zabójcze.

Drewno oczywiście trzeba przyciąć ale wbrew pozorom tego cięcia nie ma dużo,wszystko zależy jaki masz materiał i jaką konstrukcję chcesz robić.Poza tym zawsze miejsce w którym robi się cięcie można oczyścić z betonu.Dla piły takie cięcie wcale nie jest zabójcze choć nowego łańcucha do piły przy takim cięciu bym nie zakładał :wink: .Wiem bo ciąłem już takie odpady.Oczywiście że nowe,oheblowane drzewo byłoby lepsze ,tyle tylko że do tanich materiałów nie należy .Ja podałem jedynie przykład jak zdobyć w miarę tani materiał. Cała inwestycja zależy od pomysłowości i zasobności portfela inwestora .

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 12:34 
Kiper
Kiper

andrew54 napisał(a):
Ja podałem jedynie przykład jak zdobyć w miarę tani materiał. Cała inwestycja zależy od pomysłowości i zasobności portfela inwestora .

A ja uzupełniłem ten przykład swoimi spostrzeżeniami. Moim zamiarem nie było występować w kontrze do Twojej propozycji. Chciałem tylko zwrócić uwagę na dość istotne aspekty wykorzystania drewna z budowy. Zdaję sobie sprawę, że jest godna uwagi, zwłaszcza, że jakiś procent zainteresowanych budową namiotu foliowego może mieć już drewno pozostałe po budowie/remoncie domu, garażu itp. i zechce go właśnie w ten sposób wykorzystać. Ludzie wykorzystują stare drewniane okna jako budulec dla przydomowej szklarenki. Każdy pomysł jest dobry.

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 14:46 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Ludzie wykorzystują stare drewniane okna jako budulec dla przydomowej szklarenki. Każdy pomysł jest dobry.
Zgadzam się z Tobą.Ja stare okna też wykorzystałem,mają tą dodatkową zaletę że usztywniają i stabilizują całość tunelu.Kilka lat temu kiedy budowałem swój tunel ludzie masowo je wymieniali.Niejednokrotnie prosili aby je sobie ktoś sobie zabrał.Myślę że i teraz ich zdobycie nie stanowiłoby dużego problemu. W zasadzie przy budowie tunelu(ok.40 m.2) zapłaciłem jedynie za folię na dach i wkręty.Początkowo rosły w nim pomidory,z biegiem czasu opanowała go winorośl :)

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 16:44 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
GrapesEater napisał(a):
Ludzie wykorzystują stare drewniane okna jako budulec dla przydomowej szklarenki. Każdy pomysł jest dobry.
Zgadzam się z Tobą.Ja stare okna też wykorzystałem,mają tą dodatkową zaletę że usztywniają i stabilizują całość tunelu.Kilka lat temu kiedy budowałem swój tunel ludzie masowo je wymieniali.Niejednokrotnie prosili aby je sobie ktoś sobie zabrał.Myślę że i teraz ich zdobycie nie stanowiłoby dużego problemu. W zasadzie przy budowie tunelu(ok.40 m.2) zapłaciłem jedynie za folię na dach i wkręty.Początkowo rosły w nim pomidory,z biegiem czasu opanowała go winorośl :)

TU widać fragment szklarenki zbudowanej w całości ze starych (podwójnych) okien.
Jedna (północna) ściana to mur ceglany - dobry akumulator ciepła

PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 06:00 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
andrew54 napisał(a):
Dodam że drewno nie musi być pierwszego gatunku.Nieraz można tanio kupić używane deski czy stemple w dobrym stanie które wykorzystywane były na budowach.

Można spróbować u dekarzy, którzy przy wymianie dachówek odrzucają odpady, czyli całkiem dobry, zaimpregnowany materiał przycięty na listwy o przybliżonych wymiarach : dł. 1m i szer. 10 cm. Wykorzystują go czasami, ale można się dogadać. A z takich wymiarów można zrobić tunel, jak na szparagi. :lol:

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2012, 20:58 
przedszkolak
przedszkolak

Rurki leżą w garażu , czekam z gięciem na ocieplenie .Napewno wiele osób z forum , uprawia winorośle w tunelach , więc gdyby chciały pdzielic się swoją wiedzą ( na PW) ,będę bardzo wdzięczny.
Założenia co do formowania krzewów , odległości w rzędach i międzyrzędziach mam, niemniej chętnie poznam opinie doświadczonych kolegów , może coś zmienię.Ważna informacja będzie o opryskach ,nawożeniu , nawadnianiu, etc. Za wszelkie wiadomości , z góry dziękuję .

PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 11:32 
mistrz
mistrz

Accept napisał(a):
Założenia co do formowania krzewów , odległości w rzędach i międzyrzędziach mam, niemniej chętnie poznam opinie doświadczonych kolegów , może coś zmienię.Ważna informacja będzie o opryskach ,nawożeniu , nawadnianiu, etc. Za wszelkie wiadomości , z góry dziękuję .

Kolego
Przeczytaj posty "Co daje szklarnia". Znajdziesz tam informacje na temat podziemnego nawożenia i podlewania.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 11:03 
Ekspert
Ekspert

Kiedy odkrywacie kopce w szklarni?

I jeszcze jedno.. ja okrywałam, wychodząc z założenia, że są duże różnice temperatur. Bałam się, że w słoneczne dni jest tam naprawdę ciepło i rośliny nie przygotują się odpowiednio do zimy, a potem mróz je wykosi. W ubiegłym roku po ciepłym styczniu przyszły wcale nie porażające mrozy w lutym, a jednak w gruncie padło mi wszystko.
Jednak sporo osób uprawia winorośl w tunelach od dawna i to w sporych ilościach. Nie sądzę, by okrywali, a mają piękne plony, więc czy okrywanie w tunelu jest faktycznie zasadne?

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 11:35 
Ekspert
Ekspert

Ja jeszcze nie odkrywam. Mierzę temperaturę w kopcach i dopóki nie przekroczy + 10 nie ruszam. Otwarłem drzwi (mam 2 szt po przeciwnych stronach w szczytach) i spokojnie czekam. Plan jest taki, że mają wytrzymać pod ziemią ile się da, a później "start". Tak myślę, że jeszcze z miesiąc chciałbym nie odkrywać, ale jak wspomniałem temperatura w kopcach będzie kluczowa. W ubiegłym roku w trakcie majowych przymrozków sadzonki już rosły w namiocie i nic im mróz nie zrobił, więc wiem, że namiot dość dobrze chroni (nawet do -5). Szczególniej trzeba uważać na krzewy przy folii. Na wypadek większych mrozów po rozpoczęciu wegetacji planuję okrycie kartonem. Krzewy nie są jeszcze okazałe więc nie będzie problemu. Coś takiego:
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 11:41 
Ekspert
Ekspert

:) Też mam takie kartony pod ręką. Z meblowego przytargałam. Czekają 2 rok na przymrozki. W ubiegłym roku wszystko zimą wymarzło i nie było co okrywać :? Ja je trzymam na grunt. Rozstawię szczelnie jeden przy drugim tworząc tunelik. Do szklarni dam agro. Chyba i ja otworzę drzwi...

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 12:44 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Chyba i ja otworzę drzwi...

Nie ma sensu "nakręcać" teraz temperatury we wnętrzu namiotu. Otwieraj, tylko na wiatry uważaj.

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2012, 13:29 
Kiper
Kiper

Accept napisał(a):
....Założenia co do formowania krzewów , odległości w rzędach i międzyrzędziach mam, niemniej chętnie poznam opinie doświadczonych kolegów , może coś zmienię.Ważna informacja będzie o opryskach ,nawożeniu , nawadnianiu, etc. Za wszelkie wiadomości , z góry dziękuję .

Coś o nawadnianiu winorośli.
http://czaswina.pl/artykul/przerazajaca-statystyka

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 22:19 
Kiper
Kiper

To mój pierwszy sezon uprawy w tunelu i pierwsze okrywanie. Kto wie czy nie ostatnie bo szkoły są różne. Generalnie przeważa pogląd , że starszych krzewów pod osłonami już okrywać nie trzeba. Wskazane jest to do nowych nasadzeń. Folię mam niedawno założoną, był przymrozek -6C i w środku ziemia nie zamarzła. Idzie ciepło więc się zastanawiam na co czekać, co się może złego stać? Korci mnie strasznie aby już wszystko odkryć. Nawet jakby przyszedł większy przymrozek to się zawsze można wspomóc jakimiś zniczami i wystarczy. Co Wy na to, można już odkrywać?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 23:05 
Ekspert
Ekspert

U siebie obserwuje temp. w glebie i jak wyjdzie ponad 5C bardziej na stałe to rozgarniam. Natomiast troche nerwy mi puściły w czasie tych silnych mrozów i okryłem dorosłe krzewy agro ale po dalszej obserwacji temperatur wygląda że niepotrzebnie bo -23,5st na zewn/ -17,2st wewn.
Tunel jest duży i jest nieco chłodniej niż w poprzednim mniejszym co wprowadziło u mnie niepewność przy pierwszej jego (tunelu) zimie. Agro usunąłem końcem lutego.

PostNapisane: piątek, 9 marca 2012, 09:38 
Ekspert
Ekspert

A ja nie okrywałem w "szklarence", tylko doniczki i wiadra z sadzonkami lekko wkopałem i przyrzuciłem sianem z wierzchu. Niektóre krzaczki zaczynają płakać, a z tych w wiadrach już od paru dni kapie. Na zewnątrz ziemia zmarznięta jeszcze na kość.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1