Budzik napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Mój
Sfinks potrzebuje jeszcze kilka dni dla uzyskania parametrów konsumpcyjnych. Zjadliwe już Narancsizu, Mohara i Kiszmisz Zaporoski. Kardynał Mołdawwski,Nadieżda AZOS,Kodrianka i Czekoladowa kończą wybarwianie. Regina potrzebuje jeszcze 3-4 dni
Mam w szklarni Narancsizu i daleko mu do dojrzałości konsumpcyjnej więc nie obraź się ale myślę że piszesz pierdoły

Nie napisałem, że mój Narancsizu ma już dojrzałość konsumpcyjną, tylko,że jest zjadliwy.
W połowie sierpnia zazwyczaj osiąga dojrzałość konsumpcyjną - optymalna gdy stosunek cukrów do kwasów to 30
http://www.winogrona.org/images/4/4a/Na ... -grono.JPG29/08/2015 17 Brix; TA 5,2 g/l -brix/TA =32,6 (powyżej 30 to już przejrzały

)
Węgrzy twierdzą, że u nich w gruncie dojrzewa w połowie sierpnia, np
http://gyumolcspedia.hu/narancsizu-csemegeszoloMój krzew w foliaku 07/08/2023 - foto na WIKI (jagody 16 Brix, kwasów nie mierzyłem)