carana75 napisał(a):
Witajcie,
Mam nieduży tunel 27 m2 w którym uprawiam pomidory. Mogę wygospodarować trochę miejsca, dla jednej winorośli, głównie aby przyśpieszyć zbiory, oraz trochę uniezależnić się od kaprysów pogody. Mam dwie odmiany w dużych donicach 40l, w tym roku będą miały 3lata:
- Kiszmisz zaporoski
- Bravissimo - (Брависсимо) - nie mam pewności 100% czy to na pewno ta odmiana, kupiłem lokalnie od amatora
Która z odmian do tego celu by się bardziej nadawała? O tej drugiej odmianie, niestety ciężko coś znaleźć o uprawie w naszych warunkach.
Witaj na FORUM winogrona.org
Mam podobny tunel foliowy 4x7
Odmiana Kiszmisz zaporoski rośnie w nim już od kilkunastu lat; zdjęcia na stronie głównej tego portalu w dziale "Odmiany/Kiszmisz Zaporoski"
Odmiany 'Bravissimo' nie znam
KZ jak każda odmiana zarówno pod osłonami jak i w gruncie ma swoje wady i zalety
Zalety
dojrzewa b.wcześnie, bezpestkowa, owocuje obficie nawet na pasierbach (drugi i nawet trzeci zbiór), nadaje się na rodzynki, rośnie niezbyt mocno, w tunelu plonuje niezawodnie każdego roku, nie wymaga okrywania na zimę
Wady
Zbyt duże (długie) grona dojrzewają nierównomiernie. 80% jagód w górnej części grona dojrzała i nadaje się do konsumpocji a dolna część jeszcze zaledwie się zaczyna porzebarwiać i jest wtedy mniej smaczna. Należy po zawiązaniu owoców w fazie zielonego groszku skracać końcówki gron.
Przy owocowaniu z pasierbów (drugi plon) trzeba grona chronić przed mączniakiem prawdziwym (wystarcza siarkol)
PS
Jeżeli w tunelu jest miejsce tylko na jeden krzew winorośli, to posadź obok siebie obydwie w/w odmiany i niech konkurują o życie

(a może przeżyją obydwie
"Któż to wie ile szczęście miewa odmian i ile barw na tęczy lśni ? Szczęście swe każdy z nas spotyka co dnia, niekażdy tylko o tym wie..."[fragment tekstu piosenki]