Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 17:05 
przedszkolak
przedszkolak

http://Www.winnicakrysa.pl przeczytaj cały wątek uprawa w tunelu,dowiesz sie prawie wszystkiego o uprawie w tunelu i jeszcze cofnij sie do pierwszej strony tego wątku ,jak to przeczytasz to prawie nie bedziesz miał pytań.

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 17:17 
nowicjusz
nowicjusz

byłem w obu miejscach ;) , jednak opinii forumowiczów o konkretnych odmianach tam raczej nie uzyskam , poczekam cierpliwie na cenne wskazówki , do wiosny i budowy tunelu mam jeszcze sporo czasu :).

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 17:46 
Kiper
Kiper

nostro napisał(a):
Dopiero planuję tunel własnej konstrukcji , proszę was o wszelkie rady , z jakich materiałów będzie najstabilniej , jakie wymiary tzn głównie chodzi o to aby na bokach nie był za niski bo domyślam się że jest to istotne gdy rosną pod ścianą krzewy, jakie formy prowadzenia krzewów są w miarę uniwersalne ?Ile w przybliżeniu krzewów zmieści mi się do tunelu o wymiarach 7x4 (no może w szerokości udało by się na 4,5 m wtedy rozstaw po 1,5 m między szpalerami ) ,czy 1 m rozstawu w rzędzie to nie za mało ?Łozy nie będą na siebie nachodzić?
A tu lista odmian które wytypowałem głównie z opinii na forach , wielkości gron itp . Wszelkie uwagi osób uprawiających te odmiany mile widziane , jeśli coś jest nie warte miejsca w tunelu czy też zajęło by w nim zbyt dużo miejsca proszę pisać :).

Odmiany jasne : Frumoasa Albae ,Arkadia,Gaubena Nou

Odmiany Ciemne: Sfinks, Kolumb,Czekoladowa,Nadjezda AZOS.

Odmiany Czerwone: Krasotka,Preobrazenie,Liwia,Bajkonur,Tason,Vitra,Hameleon,Wiktoria 5,Fawor,
Podarok Neswietaja, jubiliej nowoczerk,Aladdin,Nizina

Beznasienne:Afrodyta,Blian,Kiszmisz Łuczistyj,Jupiter.

No więc odmian jest 24 a tunel nie za wielki i przypuszczam że przynajmniej 1/3 odmian bym nie wcisnął ;/ , drogą eliminacji z czegoś trzeba zrezygnować lub też ulokować w gruncie .

Jupiter, Wiktoria i Krasotka dadzą radę w gruncie, a Frumosa Albae to nie jest jakaś wspaniała odmiana i z niej bym zrezygnował.

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 22:17 
mistrz
mistrz

Raaf napisał(a):
nostro napisał(a):
Dopiero planuję tunel własnej konstrukcji , proszę was o wszelkie rady , z jakich materiałów będzie najstabilniej , jakie wymiary tzn głównie chodzi o to aby na bokach nie był za niski bo domyślam się że jest to istotne gdy rosną pod ścianą krzewy, jakie formy prowadzenia krzewów są w miarę uniwersalne ?Ile w przybliżeniu krzewów zmieści mi się do tunelu o wymiarach 7x4 (no może w szerokości udało by się na 4,5 m wtedy rozstaw po 1,5 m między szpalerami ) ,czy 1 m rozstawu w rzędzie to nie za mało ?Łozy nie będą na siebie nachodzić?
A tu lista odmian które wytypowałem głównie z opinii na forach , wielkości gron itp . Wszelkie uwagi osób uprawiających te odmiany mile widziane , jeśli coś jest nie warte miejsca w tunelu czy też zajęło by w nim zbyt dużo miejsca proszę pisać :).

Odmiany jasne : Frumoasa Albae ,Arkadia,Gaubena Nou

Odmiany Ciemne: Sfinks, Kolumb,Czekoladowa,Nadjezda AZOS.

Odmiany Czerwone: Krasotka,Preobrazenie,Liwia,Bajkonur,Tason,Vitra,Hameleon,Wiktoria 5,Fawor,
Podarok Neswietaja, jubiliej nowoczerk,Aladdin,Nizina

Beznasienne:Afrodyta,Blian,Kiszmisz Łuczistyj,Jupiter.

No więc odmian jest 24 a tunel nie za wielki i przypuszczam że przynajmniej 1/3 odmian bym nie wcisnął ;/ , drogą eliminacji z czegoś trzeba zrezygnować lub też ulokować w gruncie .

Jupiter, Wiktoria i Krasotka dadzą radę w gruncie, a Frumosa Albae to nie jest jakaś wspaniała odmiana i z niej bym zrezygnował.

Gaubena Nou też świetnie sobie bez tunelu poradzi

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 22:45 
nowicjusz
nowicjusz

jest to tylko kwestia pory dojrzewania ? Czy smak ,wielkość gron /jagód będzie taki sam w gruncie jaki mógł by być pod osłoną wymienionych przez was odmian ?

PostNapisane: środa, 23 stycznia 2019, 23:32 
przedszkolak
przedszkolak

nostro napisał(a):
jest to tylko kwestia pory dojrzewania ? Czy smak ,wielkość gron /jagód będzie taki sam w gruncie jaki mógł by być pod osłoną wymienionych przez was odmian ?

Odmiany z gruntu z reguły są smaczniejsze niż z tunelu

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 11:05 
nowicjusz
nowicjusz

Teoretycznie lepsze warunki są w tunelu więc jak to jest że lepiej smakowały by owoce z gruntu ? Nie zależy to od danej odmiany ? Słyszałem własnie że kodrianka lepiej smakuje z gruntu ale np taka arkadia na odwrót .

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 11:14 
Ekspert
Ekspert

nostro napisał(a):
Teoretycznie lepsze warunki są w tunelu więc jak to jest że lepiej smakowały by owoce z gruntu ? Nie zależy to od danej odmiany ? Słyszałem własnie że kodrianka lepiej smakuje z gruntu ale np taka arkadia na odwrót .

Promienie UV nie przenikają przez folię,co zmiejsza produkcję związków aromatycznych. Widoczne jest to też na gronach lepiej/gorzej doświetlonych. Częściowo jest to związane też z gorszymi warunkami - wiatr, większe wahania temperatur ..., co skutkuje jak wyżej. Zauważalne jest to np. na odmianie Pinot noir.

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 11:40 
nowicjusz
nowicjusz

Czyli z tego wniosek że szklarnia >tunel ? , bo szyby raczej promieni uv nie pochłaniają :)?

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 12:13 
Ekspert
Ekspert

nostro napisał(a):
Czyli z tego wniosek że szklarnia >tunel ? , bo szyby raczej promieni uv nie pochłaniają :)?

Fakt, nie pochłaniają,ale powiedziałbym,że nie przepuszczają. :D A raczej z baardzo małej ilości. Zaś przepuszczają zakreś św. widzialnego + IR- czyli podczerwone, powodujące uczucie ciepła.

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 12:36 
nowicjusz
nowicjusz

ale czy jest się czym przejmować ? Skoro smak lepszy w gruncie to dlaczego tylu winogrodników z tego forum uprawia w tunelach ? Chyba nie jest tak źle z tym smakiem spod osłony? Ważną dla mnie kewstią jest wybór konstrukcji do foliaka , zastanawiam się czy by kupić rurki 3/4 cala i giąć je w jakiejś firmie na łuki , tylko taka sprawa ze tunel szeroki na 4,5 m musiał by mieć dość długie rurki a na rynku przeważnie są takie do 6 m które po wygięciu będą za krótkie , lub też konstrukcja drewniana , jakieś dźwigary ala kratownica , czy drewniana konstrukcja zda egzamin zimą pod oporem śniegu i wytrzyma lata ?

-- czwartek, 24 stycznia 2019, 12:34 --

aha i trzecia najtańsza chyba opcja to rurki i środkowa podpora z drewna jak na tym filmie , jak widać pod śniegiem wytrzymuje ale jak długo ta konstrukcja wytrzyma tego nie wiem , ja bym się starał porobić jakieś boczne podpory bo widać że spore obciążenie jest także po bokach dachu , proszę o porady osób posiadających własne tunele , czy konstrukcja drewniana w całości czy może coś takiego jak tu wystarcza :https://www.youtube.com/watch?v=fJfbqk5RfRA

aha i ja bym raczej rurki u góry przepuścił przez belkę aby to się pewniej trzymało .

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 12:44 
Ekspert
Ekspert

nostro napisał(a):
Skoro smak lepszy w gruncie to dlaczego tylu winogrodników z tego forum uprawia w tunelach

Nie mówię,że uprawa w foliaku jest feee. Jednak wiele późniejszych odmian, które nie mają prawa dojrzeć w gruncie, w foliaku mogą dojrzeć. Jeśli jednak masz odmianę, która dojrzeje w gruncie, po co pchać do foliaka? Nie lepiej spróbować z późniejszą deserówką zamiast niej? Sezon wegetacyjny pod osłoną trwa dłużej, mniejsze ryzyko wiosennych przymrozków, mniejsza presja m. rzekomego. To parę z wielu atutów, dla których można zdecydować się na uprawę pod osłoną.

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2019, 12:20 
Ekspert
Ekspert

nostro napisał(a):
Skąd to przypuszczenie, że szkło nie absorbuje promieniowania UV? Taka raczej intuicja?
Szyby pochłaniają, czyli absorbują promieniowanie UV prawie całkowicie. Dopiero specjalistyczne szkiełko kwarcowe przepuści UV.
Propozycja prostego szkolnego doświadczenia:
Absorpcja promieniowania UV

@nostro Wracając do tematu. Przy okazji jak szklarnia/tunel powstanie posadź sobie parę gatunków pomidorów w szklarni i obok w gruncie. Dopiero zobaczysz jaka sprawa jest skomplikowana (i to już po roku, bo nie potrzeba lat doświadczeń jak w przypadku winorośli). Z doświadczenia można wyciągnąć bardzo generalny wniosek: pomidory ze szklarni są wcześniej i jest ich więcej z m^2! Ale wniosków jest więcej i bardzo zależą one od odmiany: np. Te ze szklani nie mają smaku w stosunku do tych z gruntu. Te w gruncie nie zdążyły dojrzeć, bo je chróbska zjadły (a "o dziwo" te w szklarni były zdrowe). Tych z gruntu nie da się zjeść bez obierania ze skórki, bo taka twarda a ta sama odmiana w szklarni całkiem całkiem. Ten krzak w gruncie tak przyzwoicie się zachowuje: cały oblepiony owocami i nie duży, a ta sama odmiana w szklarni zagłuszyła mi wszystko dookoła.
Podsumowując, czy jest sens sadzić w gruncie późną, delikatną, deserową odmianę lub w szklarni ultra wczesną samokończącą odmianę z przeznaczeniem na przetwory?

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2019, 23:01 
nowicjusz
nowicjusz

Czyli nie jest tak prosto i słodko (dosłownie i w przenośni :)) jak amatorom się (w tym mi ) wydawało , jeśli to w ogóle można jakoś ująć to jak duża jest różnica w smaku upraw spod osłon w porównaniu z gruntem w przypadku winorośli deserowych? Przyznam się wam że ja nawet nie miałem okazji jeszcze próbowania typowej odmiany deserowej z gruntu , dopiero w tym roku spodziewam się jakiegoś małego gronka z arkadii i może z kodrianki w gruncie ,może warto by się wstrzymać jeszcze rok z zakładaniem tego tunelu ? Może rzeczywistość będzie bardziej szara niż bym się tego spodziewał ? Grona wielu odmian prezentują się wspaniale ale jak z ich smakiem to szczerze pojęcia nie mam , mam bliżej nie określoną winorośl w ogrodzie , rośnie pewnie od wielu lat nie przycinana , jest ni to odmiana przerobowa (jagody po 5-6 g ) ni to deserówka bo miąższ taki ala galaretka wodnista , aromaty i smak jakiś to ma ale nie potrafił bym bliżej określić jakie ,z początkiem września przebarwia się na różowo i dalej z czasem ciemniejsze czerwone grona ,jeśli udało by mi się wychodować coś lepszego od tego to tylko na plus i miał bym motywację do działania :).

PostNapisane: sobota, 26 stycznia 2019, 05:40 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli będziesz mieć czas to buduj tunel, nawet z tego względu, że gdy pada to w środku można przyjemnie pogrzebać przy krzewach.
Jeśli owoce będą niesmaczne w co wątpie bo kilka już próbowałem to zamiast folii założysz siatkę przeciwko ptakom ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1