Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 19:56 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
michal1987 napisał(a):
Witam,
mam problem z wostorgiem, na kilku krzakach tej odmiany pod osłoną liście zawijają się do góry. Jest to objaw jakichś niedoborów??
A na innych odmianach (w tym wostorg) powoli zaczynają żółknąć końcówki pędów razem z najmłodszymi liśćmi. W zeszłym roku po tym etapie żółknięcia, liście dostały ciemnych kropek i zaczęły opadać. Cały namiot nawożony jest tak samo a najbardziej oberwało się odmianom jasnym takim jak: Arkadia, wostorg, nowyj podarok zaporożu.

Nie stosowałeś w pobliży oprysków na chwasty? Może użyłeś opryskiwacza po herbicydach? Zacznij od wykluczenia poparzeń śor.

-- Śr, 23.05.2018 6:42 --

Tak to wygląda u mnie na ten czas. https://www.youtube.com/watch?v=xXS7KH-8ypE

Kapitanie obejrzałem film, tunel jak tunel, krzewy jak krzewy, ale dlaczego tak bardzo ograniczasz ilość łozy na poszczególnych odmianach ??? Przecież te krzewy spokojnie i bez szkody mogłyby mieć nie po osiem, a po 15 łóz.

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 21:58 
Ekspert
Ekspert

prohomovitis napisał(a):
Kapitanie obejrzałem film, tunel jak tunel, krzewy jak krzewy, ale dlaczego tak bardzo ograniczasz ilość łozy na poszczególnych odmianach ??? Przecież te krzewy spokojnie i bez szkody mogłyby mieć nie po osiem, a po 15 łóz.

Dlatego, że nie podzielam Twojego stanowiska w sprawie ilości latorośli.

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 22:34 
Ekspert
Ekspert

No, cóż, kapitanie(Piotrze), trudno się z Tobą nie zgodzić, ale wiesz jak to jest, bo wczoraj redukowałem łozy i kwiatostany pod ścianą u Mamy, na odmianie Charli, bo jako trzyletnia sadzonka zaszalał sobie i wydał ponad 30 kwiatostanów na wszystkich pozostawionych latoroślach i to po trzy kwiatostany na jednej. Więc zredukowałem do dwóch kwiatostanów na latorośli i jeszcze ograniczyłem ilość latorośli. Ale usłyszałem od domowników normalne, no co ty robisz, przecież byłoby więcej gron. A ja im na to, chcecie, żeby te grona dojrzały i krzew przeżył zimę, to się nie dziwcie, że jest takie harakiri, ale wiem co robię. Uznali w końcu mój punkt widzenia, ale z niechęcią, że będzie mniejszy plon. Bo takie jest ogólne nastawienie amatorów uprawy winorośli, by nie ciąć za dużo, bo będzie mało owoców, przykładem jest mój sąsiad, któremu posadziłem dwie odmiany Aurorę i Izę i twierdzi, że muszą pójść na busz, aby było dużo gron. Ale już mi pozwolił na kontrolę nad tymi sadzonkami i coś z tego będzie miał.

-- Śr maja 30, 2018 7:34 am --

A tak na marginesie, to chcę dodać, że ten Charli, to będzie najbardziej plenna odmiana deserowa jaką posiadam, bo rosnący obok niego Konsuł i Krasotka, które są w tym samym wieku, wydały o połowę mniejszy plon, choć mają takie same warunki glebowe i takie samo nawożenie.

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 07:11 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli np na takim 4-ro letnim Aloszenkinie zostawiłem pod osłoną 5 kwiatostanów na 6 latorośli, to pytam niedociążyłem czy może przeciążyłem i zastanawiam się po co mi na nim 15 latorośli ?

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 09:26 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Jeżeli np na takim 4-ro letnim Aloszenkinie zostawiłem pod osłoną 5 kwiatostanów na 6 latorośli, to pytam niedociążyłem czy może przeciążyłem i zastanawiam się po co mi na nim 15 latorośli ?

Proszę zauważyć, iż nie odnosiłem się do ilości kwiatostanów , a w konsekwencji ilości gron, tylko latorośli. A te 15 szt , to hasłowo, bo równie dobrze może być , 10, 11, lub 13 szt latorośli, uważam że 7 latorosli na czteroletnim ( odliczając rok sadzonkowy) krzewie ( bez względu na odmianę ) to zbyt mało, patrząc przez pryzmat budującego sie cały czas układu korzeniowego.

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 13:07 
Kiper
Kiper

Ja bym się tam z swoją tezą nie zgodził i postępuję tak Kapitan zaleca czy to Aliosza albo Czarli.To co ty piszesz może na 10 letniej winorośli, na rosyjskich filmikach to dobrze pokazują. Ja na ramieniu od Alioszy zostawiam max.7,8 latorośli i max.7 kwiatostanów które są z połowione.
Na 4 letniej winorośli Charliego z tego co ty opisujesz to by było może 10 latorośli i 20 winogron,to się robi na 8,10 letniej odmianie.
Czyli wracam do tego że lepiej mi wychodzi jak robię tak jak Kopitan i mam nie przeciążone odmiany.
Pozdrawiam Piotrze i dzięki za dobre filmiki.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 14:33 
Ekspert
Ekspert

Pod osłonami (szklarnia, foliak) można bardziej obciążyć krzewy owocowaniem niż w gruncie bez żadnych osłon.
A o ile bardziej, to każdy ma swoją teorię i doświadczenie :wink: :!:
Bo są różne szkoły .....

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 16:28 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Pod osłonami (szklarnia, foliak) można bardziej obciążyć krzewy owocowaniem niż w gruncie bez żadnych osłon.
A o ile bardziej, to każdy ma swoją teorię i doświadczenie :wink: :!:
Bo są różne szkoły .....

Do tych co zapomnieli ( zgodnie z przedmówcą) , to podkreślam, że rozmawiamy o winorośli rosnącej pod osłonami, u mnie np. pod szkłem, to całkiem inne ( dużo lepsze) warunki niż na polu, dlatego uważam i stanowczo to podtrzymuje, że można obciążać większa ilością latorośli, podkreślam latorośli !!!

PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 16:53 
Kiper
Kiper

Latoroślami to się chyba wspomaga ;)

P.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2018, 08:42 
Kiper
Kiper

Ja zostawiłem w drugim roku po 4-6 latorośli pod folią (w zależności od siły wzrostu odmiany) i na razie nie widzę negatywnych skutków tego postępowania. Wierzchołki skierowane w dół, latorośle rosną, są grube (ale nie za grube). Pasierby też rosną wg znanego mi schematu. Jest początek czerwca a mam w pełni kontrolowany busz w namiocie. Niepotrzebne mi grubaśne baty na 6 metrów na koniec sezonu. Co za grubo to niezdrowo. Owocowaniem też obciążam. Uważam, ze ten rok wybaczy ewentualne przeciążenia.
Taką mam strategię na ten sezon. Co mi z tego wyjdzie to nie wiem.

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2018, 12:34 
Ekspert
Ekspert

Jako pierwszy w foliaku rozpoczął wybarwianie Sfinks.

Załączniki:
Komentarz: Sfinks - 23/06/2018
23062018 Sfinks.jpg
23062018 Sfinks.jpg [ 98.97 KiB | Przeglądane 700 razy ]

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2018, 12:57 
mistrz
mistrz

No szok! U mnie Vitra tydzień temu dopiero skończyła kwitnienie a tu już jakieś wybarwiania:)

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 20:59 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie zaczął się wybarwiać Wołchw. Muszę sprawdzić Garolda, bo on również bywał jednym z pierwszych który dojrzewał.

PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 06:43 
Kiper
Kiper

U mnie wybarwia się jako pierwszy Esther.

PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 10:55 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanie - ogławiacie już w szklarni ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1