Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2016, 23:11 
Ekspert
Ekspert

Mam trzy namioty, na których zakładam tylko tą zieloną uv-4. Nie ma zasady co do żywotności. Na najstarszym (okrągłym namiocie) wymieniłem dopiero w tym roku po 6 latach. Na namiotach o spadzistym dachu i pionowych ścianach tyle nie wytrzymuje. Na jednym 2 lata. Obserwując "pracę" folii w wietrzne dni na namiotach zauważyłem że na okrąglaku nawet przy silnym wietrze jest spokojna, kiedy na pozostałych co rusz się nadyma i opada. Potwierdzam, że najszybciej pęka na składaniach i to mnie nie dziwi. Zacząłem nawet oklejać (wzmacniać) te składania na nowej folii taśmą przezroczystą ale zaniechałem. Część jednak okleiłem i za jakiś czas będę mógł ocenić czy to coś dało. W jednym namiocie część konstrukcji stanowią metalowe profile do regipsów. To nie był dobry pomysł, folia na tych profilach pęka zdecydowanie szybciej niż na drewnie. W tym roku przy wymianie na nową, owinąłem profile folią bąbelkową. Zobaczymy.

PostNapisane: niedziela, 13 marca 2016, 23:17 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Andrzej_z_Wolki"Moja polska UV 4 (nie znam producenta) założona latem 2010 nie licząc drobnych pęknięć ostatecznie uległa zniszczeniu (wiatr) dopiero tej zimy. ( w sumie ponad 5 lat)
Chyba pozostanę przy takiej samej.

Jacek,
przez porównanie do naszej UV4 to ta niemiecka powinna wytrzymać co najmniej 15 lat lat :lol: :lol: :lol:

W sumie używając prostej matematyki to tak. Ale tutaj wchodzi w rachubę "magia niemieckiej jakości" A inaczej parafrazując (chyba Smolenia) "Jakość to bedzie". :wink:

PostNapisane: niedziela, 13 marca 2016, 23:38 
Kiper
Kiper

Piotr,
moja konstrukcja jest całkowicie drewniana , kształt podobny jak na wcześniejszym szkicu kolegi .
Jak była flauta to folia wydawała się być w miarę napięta.
Przy silniejszym wietrze łopotała "falami" jak flaga na maszcie :lol:
Strzelało przy tm jak z bicza , ale wytrzymała do tej zimy.

Zamierzam teraz krawędzie stykające się z folią pomalować na biało i nałożyć na nie pasy ze starej folii.
Zauważyłem , że unika się w ten sposób docierania do drewna wody ze skraplającej się pary wewnątrz namiotu.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 08:12 
Kiper
Kiper

Ja do zeszłego roku używałem tylko folię zieloną UV4 . U mnie wytrzymywała średnio 7-8sezonów (4 lata) . Teraz mam tą lepszą bo miałem okazję kupić za bardzo dobre pieniądze lekko uszkodzoną. Drobne otarcia i coś tam do naprawy a cena jak UV4. Jeśli chodzi o pękanie na składaniach to faktycznie są to słabe punkty. Dlatego należy kupować tak folię aby składania były w poprzek tunelu. Nawet jak wtedy pęknie na którymś składaniu dość łatwo to naprawić. Jeśli składanie pęknie a jest wzdłuż namiotu trzeba szukać nowej folii.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 19:56 
Kiper
Kiper

Trafna uwaga (składania w poprzek tunelu).
U mnie wyszły właśnie tak pewnie dlatego , że typowa szerokość "poszła" po długości.
Obrazek

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 20:16 
Kiper
Kiper

Właśnie o takie ulożenie chodzi. Kiedyś jak mi pękła folia wystarczyło na pęknięcie nałożyć pas szerokości 2m folii z drutami w rękawach na brzegach. Druty poprzez naciągi były przymocowane do podstawy łuków. Potem naciągałem i nakładka z foli mocno docisnęła dwie rozdzielone części folii głównej. Na foli głównej też musiałem zrobić rekawy z drutem i naciągami. Naprawiona folia jest już półtora roku i wszystko jest ok. Dopiero w czerwcu planuję dać tą "wypasioną".

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Krzysiek te rękawy naprawcze z drutami, zgrzewanie, mocowanie ect.. to w mojej ocenie lepiej wymienić całą folię. Oczywiście to jeszcze zależy od wielkości namiotu. Ja teraz przy wymianie używam wyłącznie takera i zszywek. W krótkim czasie cała folia jest wymieniona i dobrze przymocowana.

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 21:48 
Kiper
Kiper

Rękawy są robione w bardzo prosty sposób. Zawijam końce foli i fastryguję gwoździami, najlepiej zardzewiałymi bo lepiej trzymają. W środku jest drut z naciągami na końcu. Rękawy robię na końcach pękniętych części foli głównej jaki i na nakładce. Po zrobieniu rękawów mam jedno przęsło tunelu bez folii. Na to idzie ta nakładka i jest ok. Nic nie zgrzewam bo nie ma takiej potrzeby. Jeśli pozostała folia jest w dobrym stanie to warto bo koszt znikomy i pracy też nie wiele. Jeśli reszta folii się sypie to już wtedy tylko wymiana całej folii.
Tak na marginesie rękawami takimi mam zakończoną główną folię na ścianach szczytowych. Czyli gwoździe i nic więcej . To mi wychodzi choć może są lepsze rozwiązania.

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 07:58 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Czy ktoś z Państwa używa taśmy klejącej do folii? Jeśli ktoś może mi polecić jakąś sensowną, to będę bardzo wdzięczny. Od wiosny 2015 kleiłem mój tunel co najmniej kilka razy, co najmniej trzema rodzajami i wszystko po najwyżej 2 miesiącach odpadało. Podczas klejenia folia była sucha, odtłuszczona. Poza tym kilka lat temu kleiłem poprzedni tunel i klejenie wytrzymało dłużej niż sama folia, niestety nie pamiętam, jaka to była taśma.
Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 08:27 
czeladnik
czeladnik

Ja osobiście nie mam z nią doświadczenia. Wszystko posadzone w gruncie.
Ale kiedyś czytałem o czymś takim:
http://winbud24.pl/pl_PL/p/Tasma-do-skl ... 07469/1818
lub to:
https://handtech.pl/70-tasmy-naprawcze-do-folii?id_category=70

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 17:04 
przedszkolak
przedszkolak

Co do taśmy do klejenia folii polecam firmy tesa. Trzyma coś ok. 3lat.

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 20:37 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Krzysiek te rękawy naprawcze z drutami, zgrzewanie, mocowanie ect.. to w mojej ocenie lepiej wymienić całą folię. Oczywiście to jeszcze zależy od wielkości namiotu. Ja teraz przy wymianie używam wyłącznie takera i zszywek. W krótkim czasie cała folia jest wymieniona i dobrze przymocowana.

Piotr,
a mógłbyś zapodać jakieś foto Twojego systemu mocowania za pomocą zszywek ?
Jakoś nie miałem odwagi mocować zszywkami bezpośrednio folii (znikoma powierzchnia mocowania) .

Zszywkami mocowałem jedynie folie na drzwiach i szczytowych fragmentach namiotu.

Robiłem to jednak nie bezpośrednio a poprzez taką plecioną mocną taśmę .( zszywki szły ukośnie na taśmę właśnie)

PS
Może ktoś podpowie jak wleźć na namiot i zakleić pęknięcie :lol: ??

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 20:42 
Ekspert
Ekspert

Nie ma co fotografować. Folię uciętą z zapasem ok 15 cm składam w harmonijkę na drewnie konstrukcyjnym, w min 3 warstwy i "ciach" gęsto takerem. Pozostały nadmiar folii przycinam krótko i nie ma szans żeby puściło. Mocuję tylko do krańcowych przęseł. Przypinania pojedynczej folii na pośrednich przęsłach raczej nie ma szans zbyt długo się utrzymać i nigdy nie stosowałem.

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 21:10 
Kiper
Kiper

Rozumiem , że mocując tak tylko na szczytach unikamy w tym wypadku zabawy w robienie rękawów , zgrzewanie i przewlekanie sznurków ?
A jaki najdłuższy okres masz to "spraktykowane "?

PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 21:37 
Ekspert
Ekspert

Tak. Ponadto ten sposób bardzo ułatwia montaż folii. Roboczo można chwytać folię pojedynczo, żeby jej wiatr nie targał, a po ustawieniu we właściwym położeniu przybijam na gotowo już przez kilka warstw. W tym roku wymieniłem tak mocowaną folię z 2012 r, ale nie ze względu na to że mocowania na zszywki puściły, ale z powodu uszkodzeń w innych miejscach, które wiatr dokończył.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1