Witam,
muszę wymienić folię na swoim tunelu,
czy ktoś z koleżeństwa miał lub ma doświadczenie z
TAKĄ - GARDENVIT UV 10 , folią niemiecką ?
Pisze się o 10-ciu sezonach , jest 3-krotnie grubsza (160um) np. od typowej UV 4
Do @voinarovski:
Ja dawałem 1m odstępu między krokwiami i słupkami .
Słupki 1,5 m.(nad ziemią)
Nie ma potrzeby dawania poziomych elementów między słupkami w połowie ich wysokości i przy ziemi , przydałyby się natomiast między krokwiami w połowie ich długości. (śnieg)
Krokwie łączyłem ( na wkręty) od wewnątrz "w kratownicę" między sobą 4cm szerokości łatami (bardzo usztywnia konstrukcję ).
Końce krokwi łączyłem na czopy dębowe (kij od miotły cięty na odp. długość idealny plus odpowienie wiertło do drewna ) dopasowane do otworu na "wcisk" .
Na to połączenie z obu stron szły typowe handlowe ok 15 cm długości blachy na wkręty.
Twój namiot podchodzi pod 10m-ową folię (typowa szerokość) nadmiar zakopujesz w ziemi przy długich bokach robiąc z folii pod ziemią coś w rodzaju rynny woda z namiotu oprócz ziemi stanowi wtedy dodatkowy balast trzymający całość . (silne wiatry)
Marcin,
przeoczyłem Twoje "betony". (wieczny namiot z wyjątkiem folii

)
Też miałem taki pomysł, myślę , że nie ma potrzeby takich długich wystarczy ścięty stożek wysokości 50cm , obojętne również "kwadratowy".
W moich słupkach sosnowych przy ziemi nie zaobserwowałem żadnych zmian (5 lat mają sucho) , postoją jeszcze 5 lat albo dłużej. (pewnie dopiero wtedy takie betonowe "stopy" można będzie dorobić

)
Twoje słupki z kantówki trochę za liche. Ja robiłem z okorowanej sosny średnicy 10 do 15 cm.