[quote="georg"]Tu w tym linku jest opisany mini Kordon i to o czym pisałem.
http://forum.garten-pur.de/index.php?bo ... start=3795spróbuję go przetłumaczyć i dopisać co trzeba.
Pozdrawiam
Georg
Niedociążeniem z pąkami jak doszło u Dietmara jest bardzo trudne do utrzymania. Winorośli trzeba obciążeń maksymalnie jak najwięcej masy liściastej to z powoduje zwolnienie szybkiego wzrostu pędów, usuwanie niepłodnych pędów-łóz jest kontra produktywna,to musi być zballansowane.
Skutki niedociążenia latoroślami:
Za szybki wzrost powoduje -- verrieseln--zrzucanie kwiatostanów.Brzydkie przeszczelone winogrona
Za szybki wzrost powoduje że do pąków na drugi rok nie zastaną włożone-zmagazynowane nowe zaczątki winogron na drugi rok,powstają karłowate postać winogron w następnym roku. Ten problem mamy przez następne 2 Lata najmniej!
Za szybki wzrost z powoduje, słabo zdrewniałe pędy, i za mało zahartowania przed zimą łozy mogą zostać uszkodzone w zimę tak jak i część zdrewniała --Altholz--uszkodzone!
Ja ktoś jeszcze lepiej to zrozumieć musi ten poprzedni i następny artykuł też przeczytać ten poprzedni mówi o przeciążeniu a ten następny ja to się na oko robi.
Podsumowanie --Tak się dzieje jak za dużo niepłodnych łóz usuwamy a w folioku to one przeszkadzają i trzeba więcej opryskiwać.Winorośl chce to sama regulować tylko my jej nie pozwalamy i usuwamy za dużo masy liściastej -niepłodnych łóz-
Dlatego mini kordony są lepsze do hodowania winogron stołowych z dużymi winogronami.
Jak Jakob zawiózł na wystawę Kiszm.łuczystego i Liwią do LWG-wyrzszej szkoły winn.rolniczej
to nauczycielom kopara się zrobiła
Pozdrawiam serdecznie
Georg