Budowa małego namiotu z prętów jest prosta. Moje namioty mają wymiary 5mx3m, wys. od 2m do 2,10. Skleciłam je sama, można je ładnie wykończyć, no moje nie są piękne, ale spełniają swoją rolę. W sklepie metalowym przycieli mi rurki i pręty na podane wymiary i za 10 zł. kierowca z firmy przywiózł sprzęt na miejsce. Potrzebowałam na namiot 8 prętów 12-tek żebrowanych, dł. 6m i 5 prętów 10-tek, dł. 5m, oraz 16szt. rurek, dł. 40cm /chyba 3/4'' na obwodzie, pręty łatwo wchodziły w środek rurek i nie miały dużych luzów/. Wytyczyłam prostokąt 5x3m i w równych odległościach/ważne/ wbiłam rurki na 20 cm w ziemię /w dłuższych bokach/, 20 cm wystawały nad powierzchnię. Do umieszczenia prętów w rurkach potrzebna jest druga osoba. ale wcześniej trzeba na końcach prętów zaznaczyć dł. na jaką będą wciskane w rurki/zaznaczyłam 40cm taśmą izolacyjną w każdym końcu pręta, można zrobić kropkę farbą/. Wciśnięcie prętów w rurki zajęło nam 25 min., łuki wyginają się same, wszystkie te zaznaczenia potrzebne są dla jednakowej wys. w szczytach łuków. Reszta to już moja praca, 5 prętów poprzecznych do łuków mocowałam jasną taśmą izolacyjną, następnie malowanie prętów/ biała farba olejna w małym wiaderku po śledziach, gumowe rękawice na dłoniach i wymazałam rękami bez pędzla wszystkie pręty, tego samego dnia zrobiłam drzwi, z materiału jaki miałam. Gdyby nie to, że pręty musiały wyschnąć, namiot z naciągniętą folią ustawiłabym w jeden dzień. Potrzebowałam folię o szer. 6m, dł. 9m, sznurek 20 m/dużo zostało/, gwożdzie do umocowania szczytów, zszywaczem mocowałam bok szczytów do futryny/ u mnie ze sztukowanych różnych kołków/. Wcześniej trzeba zrobić szczyty, później zakładać folię. Na końcach folii wkleiłam żelazkiem sznurek, potrzebna deska, na desce podwójna gazeta, na gazecie folia z zakładką, w zakładce sznurek, znowu gazeta, przesuwając żelazkiem folia ze sznurkiem ładnie się skleja. Na wszystkich bokach folia obsypana jest ziemią. Potrzebowałam szybko namiotu bo sadzonki śmigały w górę i udało się, wejścia będą zmienione.
Załączniki: |

folia.jpg [ 82.36 KiB | Przeglądane 1212 razy ]
|
_________________ Pozdrawiam, Anna
|