Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Kup białą agrowłókninę, potnij na równe wąskie pasy i owiń równiutko każdy profil to powinno wyglądać estetycznie.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 17:42 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
Kup białą agrowłókninę, potnij na równe wąskie pasy i owiń równiutko każdy profil to powinno wyglądać estetycznie.

Już o tym dyskutowaliśmy. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo narobią sobie bigosu tak jak ja.
Zamienia się to dziadostwo po jakimś czasie w proszek.

Trochę wstecz jest o tym.

władek

PS. post141187.html#p141187

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 20:16 
Ekspert
Ekspert

raczek napisał(a):
Już o tym dyskutowaliśmy. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo narobią sobie bigosu tak jak ja.
Zamienia się to dziadostwo po jakimś czasie w proszek.

Trochę wstecz jest o tym.

władek

PS. post141187.html#p141187

Ja nie dyskutowałem i u mnie się jakoś nie zamieniła w proszek. W 2011 owinąłem agrowłókniną zimową połączenia metalowego stelaża namiotu i do tej pory jest cała.
PS. A jednak dyskutowałem...
Skoro padło stwierdzenie, że folia ulega szybszemu uszkodzeniu na plastikowych profilach to trzeba rozważyć co jest lepsze. Gołe profile i częsta zmiana folii. Owinięte profile i rzadsza zmiana folii , powiedzmy razem z agrowłókniną na profilach. Można też zastosować bandaże elastyczne, na pewno wytrzymają długo :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 21:04 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
raczek napisał(a):

Skoro padło stwierdzenie, że folia ulega szybszemu uszkodzeniu na plastikowych profilach to trzeba rozważyć co jest lepsze. Gołe profile i częsta zmiana folii. Owinięte profile i rzadsza zmiana folii , powiedzmy razem z agrowłókniną na profilach. Można też zastosować bandaże elastyczne, na pewno wytrzymają długo :mrgreen:

Nie wiem co lepsze . w tym roku na mniejszej szklarnio-folii dałem folie bąbelkową. Czy będzie dobra czas pokaże.

władek

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 00:27 
mistrz
mistrz

Budowa małego namiotu z prętów jest prosta. Moje namioty mają wymiary 5mx3m, wys. od 2m do 2,10. Skleciłam je sama, można je ładnie wykończyć, no moje nie są piękne, ale spełniają swoją rolę.
W sklepie metalowym przycieli mi rurki i pręty na podane wymiary i za 10 zł. kierowca z firmy przywiózł sprzęt na miejsce. Potrzebowałam na namiot 8 prętów 12-tek żebrowanych, dł. 6m i 5 prętów 10-tek, dł. 5m, oraz 16szt. rurek, dł. 40cm /chyba 3/4'' na obwodzie, pręty łatwo wchodziły w środek rurek i nie miały dużych luzów/. Wytyczyłam prostokąt 5x3m i w równych odległościach/ważne/ wbiłam rurki na 20 cm w ziemię /w dłuższych bokach/, 20 cm wystawały nad powierzchnię. Do umieszczenia prętów w rurkach potrzebna jest druga osoba. ale wcześniej trzeba na końcach prętów zaznaczyć dł. na jaką będą wciskane w rurki/zaznaczyłam 40cm taśmą izolacyjną w każdym końcu pręta, można zrobić kropkę farbą/. Wciśnięcie prętów w rurki zajęło nam 25 min., łuki wyginają się same, wszystkie te zaznaczenia potrzebne są dla jednakowej wys. w szczytach łuków. Reszta to już moja praca, 5 prętów poprzecznych do łuków mocowałam jasną taśmą izolacyjną, następnie malowanie prętów/ biała farba olejna w małym wiaderku po śledziach, gumowe rękawice na dłoniach i wymazałam rękami bez pędzla wszystkie pręty, tego samego dnia zrobiłam drzwi, z materiału jaki miałam. Gdyby nie to, że pręty musiały wyschnąć, namiot z naciągniętą folią ustawiłabym w jeden dzień. Potrzebowałam folię o szer. 6m, dł. 9m, sznurek 20 m/dużo zostało/, gwożdzie do umocowania szczytów, zszywaczem mocowałam bok szczytów do futryny/ u mnie ze sztukowanych różnych kołków/. Wcześniej trzeba zrobić szczyty, później zakładać folię. Na końcach folii wkleiłam żelazkiem sznurek, potrzebna deska, na desce podwójna gazeta, na gazecie folia z zakładką, w zakładce sznurek, znowu gazeta, przesuwając żelazkiem folia ze sznurkiem ładnie się skleja. Na wszystkich bokach folia obsypana jest ziemią. Potrzebowałam szybko namiotu bo sadzonki śmigały w górę i udało się, wejścia będą zmienione.

Załączniki:
folia.jpg
folia.jpg [ 82.36 KiB | Przeglądane 1212 razy ]

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 06:04 
Ekspert
Ekspert

Emerytka :clap: dobra robota :D
kapitan napisał(a):
... na pewno wytrzymają długo :mrgreen:

Płótno bawełniane (2-4 warstwy) wytrzymuje co najmniej 5lat.
Nie przesadzajmy, jak się dobrze zrobi, wygląda estetycznie, a nawet oryginalnie.
Zresztą wszystko zarośnie winoroślą.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 13:17 
mistrz
mistrz

Emerytka świetna robota. Zamiast prętów żebrowanych można kupić pręty tzw "ciągnione", są gładkie i być może folia dłużej na nich wytrzyma. Sposób malowania też mi się bardzo spodobał, skopiuje u siebie.

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 16:31 
Kiper
Kiper

Pani Anno,jak to pani naprawdę sama zrobiła to muszę przyznać- Hut ściągnąć i się przed panią ukłonić.Ile odmian tam posadziłaś?Tak prawidłowo są te drzwi zrobione żeby przewiew ułatwić.
Ja bym sobie robotę ułatwił i użył bym foli z siatką w środku foli jest Droga w OBI ma kółeczka na
zakończeniach i na łukach końcowych montuje się ją z Taśmą zaciskową.Drożej ale jeszcze łatwiej
do zamontowania.Gdzieś już takie coś widziałem,a boki były tak oddzielnie z drutów zrobione i folią
obciągnięte z dwuczęściowymi drzwiami jak u ciebie.
Dlatego tych uśmieszków na boku jest trochę za mało żeby je wkleić,cały Text musiałbym obramować.
Pozdrawiam serdecznie.
Georg

PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2014, 17:02 
mistrz
mistrz

Dzięki za życzliwe uwagi, moim zamiarem było pokazanie jak łatwo można taką konstrukcję postawić. Wybrałam pręty żebrowane bo są 12 m/ w sklepie w którym robię zakupy/i wystarczyło przeciąć je na pół, a gładkie są 10 m i też były przecięte na pół i zrobiłam z nich boki foliaka, w najwyższym punkcie łuków jest płaskownik, został z poprzedniego foliaka.
Georg do Obi mam daleko, w tym foliaku jest chwilowo 14 sadzonek, po 6 na bokach i 2 w środku, ale z doświadczenia wiem, że jest miejsce na 10 szt. i musi z czasem dojść do eksmisji. Ubaw miałam z tym hatem/bardziej z angielskim miałam do czynienia/.

PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 22:43 
Ekspert
Ekspert

Wzbogacanie atmosfery szklarni/foliaka w dwutlenek węgla.
Wpadła mi w rękę książka pana Jerzego Skierkowskiego, o uprawie pod szkłem i folią, pisze On: "Normalne stężenie CO2 wynosi 0,03% , jest czynnikiem ograniczającym fotosyntezę...zwiększenie stężenia prowadzi do szybszego wzrostu, jak również wcześniejszego i wydajniejszego plonowania".
W praktyce stosuje się spalanie spalanie LPG w ilości do 0,2 kg gazu na godzinę na 100metrów powierzchni wyłącznie w dzień. Nie ma potrzeby wzbogacania atmosfery przy uprawie na balotach słomy lub na oborniku, które rozkładając się wytwarzają CO2.

PostNapisane: czwartek, 29 stycznia 2015, 12:09 
nowicjusz
nowicjusz

kilka ciekawych informacji: http://e-warzywnictwo.pl/index.php/kendo-50-ew-%E2%80%93-wysoce-specjalistyczny-fungicyd-w-walce-z-maczniakami_10661.html

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 14:03 
mistrz
mistrz

Mam takie pytanie, kiedy jest sens zakładać folię?
Posadziłem trochę późnych odmian w szpalerach nad, którymi planuję postawić namiot foliowy. Sadzonki były sadzone w zeszłym roku w czerwcu/lipcu. W jednej lokalizacji praktycznie nasadzenia już zakończyłem w drugiej lokalizacji jeszcze będę dosadzał w tym roku. Wiadomo, że zbiorów nie spodziewam się w tym roku. Czy jest sens robić konstrukcję i rozciągać folię w tym roku? Czy dopiero od przyszłego? Zawsze to 2 sezony do przodu jeśli chodzi o życie foli.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 14:31 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
... Zawsze to 2 sezony do przodu jeśli chodzi o życie foli.

...ale nie krzewów. Jeżeli ma to być uprawa pod osłoną, to proponuję osłonę przed rozpoczęciem wegetacji.

PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 22:06 
Ekspert
Ekspert

Pod folią sadzonki szybciej dorastają . Po pierwszym roku już często są ładnie wyrośnięte. Więc foliak od początku.

PostNapisane: niedziela, 22 marca 2015, 10:07 
Kiper
Kiper

Mój drugi tunel już prawie gotowy. Zostało jeszcze trochę kosmetyki, uszczelnienia, naciąganie drzwi ale to już drobiazgi. Jest już w środku ciepło i przyjemnie. Zamontowałem cztery duże drzwi więc wentylacja powinna być bardzo dobra.

Załączniki:
DSC_0420.JPG
DSC_0420.JPG [ 42.31 KiB | Przeglądane 382 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1