Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 18:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 28 października 2011, 23:17 
Ekspert
Ekspert

A ja mam wszystkie sadzonki i wyrosłe już z nich krzewy na własnych korzeniach i nie narzekam. Szczepienie(odnośnie sadzonek), to chyba zabieg marketingowy szkółkarzy(wiadomo, że wiecej sadzonek da się uzyskać przy szczepieniu z jednooczkowej łozy, niż ze sztobra trzyoczkowego jako sadzonki). Reasumując, mnie szczepione sadzonki nie interesują, pomijam kłopot z ich sadzeniem(miejsce szczepienia ponad glebą) itd :wink: . Długa sadzonka(z wielooczkowego sztobra) może być posadzona głębiej i system korzeniowy jest zabezpieczony przed wymarzaniem. Wiem, że po tej mojej opinii, pojawią się głosy krytyczne, ale takie jest moje zdanie. I to tyle w tym temacie. :lol:

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 06:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Przepraszam, że się wtrącę. Winnica "Jaworek" podaje typ podkładki przy ofercie zamówienia.

PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2011, 22:05 
mistrz
mistrz

Gdyby kogoś interesował,oczywiście pod osłony, "książe czarnych winogron" - Alphonse Lavallee-mogę poczęstować niewielką ilością sztoberków.Kilka lat temu dostałem ze Szwajcarii/oraz Perłę Czabańską/ i dałem koledze do tunelu.Starania kolegi mogę określić jako usiłowania nieudolne i dlatego chciałbym dać sztoberka komuś,kto więcej potrafi...A pora ku temu stosowna.

PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2011, 23:24 
mistrz
mistrz

Szczepienie jako zabezpieczenie przed filokserą.Ale u nas ta roślina ma też wytrzymać mrozy.Ja nie mogę się dochować starszych szczepionych krzaków niż pięcioletnie.Tłumaczę to tym,że rozhartowują się i zostaje sama podkładka.Oczywiście chodzi mi o uprawy w nieogrzewanym tunelu. Na własnym korzeniu rosną bezproblemowo.Nie wszystkie podkładki przetestowałem.Nie testowałem np.:Couderc 3309.Chętnie się wymienię.Pytanie jak duże jest u nas zagrożenie filokserom.To jest między innymi pytanie do Pana Piątka.Duży od lat import odmian i uprawa pod osłonami.Myślę,że przydałaby się taka wypowiedź na forum.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 17:54 
Ekspert
Ekspert

Zbliża się moja pierwsza zima z młodymi krzewami w namiocie foliowym. Kilkakrotnie na tym forum pisano, że okrywanie zimowe w namiocie jest niepotrzebne. Nauczony przykrym doświadczeniem ostatniej zimy jestem jednak pełen obaw czy aby sama osłona z folii wystarczy (np dla Skarbu Panonii) przy silnych długotrwałych mrozach. W związku z tym postanowiłem tak przygotować krzewy aby na wypadek zapowiedzi silnych mrozów istniała możliwość szybkiego i skutecznego okrycia. Sadzonki są przycięte i przygięte do ziemi tak jak widać na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Gdyby to była uprawa w gruncie okryłbym krzewy ziemią i po wszystkim. Nie mam jednak pewności (i własnych doświadczeń) czy ten sposób okrycia będzie odpowiedni dla namiotu? Skłaniam się raczej ku rozwiązaniom z zastosowaniem bardziej przewiewnych osłon typu słoma ew. liście w połączeni z czymś "na wierzch np agrowłóknina. Będę wdzięczny za rady osób, które mają własne (i nie tylko) doświadczenia z okrywaniem w namiocie.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 18:25 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Myślę, że najprościej zdjąć folię i okryć ziemią. Mi zajmuje to 15 minut (dwa namioty NS-6) plus zakopanie winorośli. Dodatkowa korzyścią jest, że folia dłużej wytrzyma.

Pozdrawiam
Robert

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 18:41 
czeladnik
czeladnik

Ja okrywam styropianem. Wiatr nie podwieje.
Pozdrawim
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 20:03 
Ekspert
Ekspert

Folii zdejmował nie będę. Tak operacja zawsze niesie ryzyko uszkodzeń i po ludzku mi się nie chce. Mam trochę styropianu z odzysku i taką metodę biorę pod uwagę. Niewątpliwą zaleta styropianu jest to, że izoluje przed zimnem jak i przed ciepłem. Rozważam również zastosowanie takich opasek (zdjęcie poniżej) z worków na śmieci wypełnionych zamiast ziemią liśćmi lub słomą.

Obrazek

Tak sobie myślę, ze taką opaskę dobrze wypełnioną słomą możnaby zakładać i zdejmować z krzewu jak "zimową czapę". Muszę zrobić próbę :D .

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 20:15 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

Gdyby to była uprawa w gruncie okryłbym krzewy ziemią i po wszystkim. Nie mam jednak pewności (i własnych doświadczeń) czy ten sposób okrycia będzie odpowiedni dla namiotu? Skłaniam się raczej ku rozwiązaniom z zastosowaniem bardziej przewiewnych osłon typu słoma ew. liście w połączeni z czymś "na wierzch np agrowłóknina. Będę wdzięczny za rady osób, które mają własne (i nie tylko) doświadczenia z okrywaniem w namiocie.

Ja w tym roku zrezygnowałem z okrywania ziemią. W tym sposobie okrywania denerwowało mnie to że krzewy większą część zimy leżały w błocie .Słomą też zdarzyło mi się okrywać z dobrym skutkiem tylko trzeba to zrobić jak najpóźniej,najlepiej po zamarznięciu ziemi bo ściągaja do niej gryzonie.W tym roku będę okrywał agrowłókniną.Z ciekawości zostawię kilka łóz odkrytych i zobaczę jak sobie poradzą,może okrywanie pod osłonami to zbyteczna robota.Opinie w tej sprawie są podzielone.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 21:00 
mistrz
mistrz

Zdecydowanie odradzam okrywania słomą, raz to zrobiłem i zachwaściłem sobie tunel, chyba że będzie to specjalna słoma :lol:
Ja okrywam tylko włókniną. Krzewy prowadzę na skośnym pniu, po przycięciu jesienią przyszpilam pień i łozy do ziemi ( wystarczy
drut o średnicy 5mm długości 50cm z jednej strony zagięty ). Daję 2-4 warstwy włókniny tej najlżejszej. Przy mrozach -25 C ziemia
pod włókniną nie jest zamarznięta. W ostatnie dwie zimy zero strat. Włóknina zabezpiecza też przed rozhartowywaniem roślin.

p

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Skarb P. (roczny) pod folią w ubiegłym roku kopczykowałem dolną część, na wszelki wypadek (nie potrzebnie), górę przykryłem podwójną agrowłókniną i to wystarczyło.
W tym roku tylko agrowłóknina będzie.
No, ale u mnie może trochę cieplej niż u Ciebie...?

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 23:17 
przedszkolak
przedszkolak

W moim rejonie nie trzeba niczym okrywać , wszystkie odmiany wytrzymują. S Panonii uprawiam od 7 lat na wysokim pniu i jest dobrze. Styczeń , luty jak świeci słońce to należy wietrzyć foliowiec bo mogą się rozhartować pąki.

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 08:08 
czeladnik
czeladnik

Nie okrywam w tunelu niczym i jeszcze mi nic nie wymarzło a mam i NARANCIZU i wiele innych delikatnych odmian . Wydaje mi sie że tunele dają ochrone przed wiatrem a to najgorszy wróg. Różnica w temperaturze to nawet 8 stopni
Pozdrawiam tunelowców bo to przyszłość w uprawie

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Krzewy mam jedno roczne i bez problemu mogę okryć ziemią, tylko boję się rozhartowania . W sumie tak by mi było najłatwiej. Trzeba by pilnować i w przypadku nagłego ocieplenia odkryć? Miał ktoś tego rodzaju problemy przy okryciu ziemią pod osłoną?

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 10:56 
Kiper
Kiper

Śledze uważnie co piszecie bo sam posadziłem w tym roku sadzonki winorośli do tunelu. Zastanawiam się czy własnie przykrycie ziemią, która stanowi w tym przypadku izolacje termiczną, właśnie pozytynie będzie działać w przypadku nastania mrozów ale również zabezpieczy przed rozhartowaniem. Podczas ocieplenia pod ziemą będzie zawsze chłodniej.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1