Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 12:10 
Kiper
Kiper

Miałem tak wszystko do przodu w tunelu a teraz już widzę, że wegetacja jest chyba troszkę opóźniona w stosunku do Twojej lokalizacji. Niby wcześniejszy JN jest blady i musi u mnie jeszcze wisieć. Swoją drogą ładne gronko. Moje Preobrażenie powinno owocować za rok.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Bacznie obserwuję to co publikujesz i jednak chyba Twoje odmiany są do przodu. Już zwracałem na to uwagę wcześniej, że bardzo często (przynajmniej u mnie) odmiany w trakcie pierwszego owocowania dojrzewają wcześniej niż po wejściu w owocowanie. Również zapylenie w trakcie pierwszego owocowania wydaje się być lepsze niż w kolejnych sezonach. Przynajmniej tak to wygląda u mnie. Zwróć na to uwagę u siebie. Życzę Ci jak najlepiej ale obawiam się, że po tych potężnych gronach Twoje krzewy mogą zechcieć odpocząć w kolejnym sezonie.

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 21:04 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Życzę Ci jak najlepiej ale obawiam się, że po tych potężnych gronach Twoje krzewy mogą zechcieć odpocząć w kolejnym sezonie.

Dzięki ja Tobie i wszystkim też życzę jak najlepiej. Wiadomo, że jest granica i w pewnym momencie lepiej już nie będzie. W zeszłym roku miałem pierwsze kontrolne owocowanie w tunelu. Zostawiłem 1-3 grona bo nie wiedziałem jak będzie. Wyniki były ponad moją wyobraźnię bo liczyłem na cokolwiek a tu grona 1-1,5 kg. W tym roku dociążyłem solidniej tzn tak 6-10 gron i więcej na odmianach owocujących wcześniej i 3-4 na owocujących pierwszy raz. Wyniki są znów ponad oczekiwania. Właściwie poza Muskatem Senkwickim wszystko mam na razie większe niż w zeszłym roku. Taka Superekstra niby poprawiona bo miała ponad 1kg ale uwierzcie ona i np Muskat Senekiwcki miały potężne kwiatostany, które się obsypały. Rekord prawie 2 kg Superekstry z gruntu z zeszłego roku spokojnie zostałby pobity. Widzę wpływ obciążenia na wielkość gron i jagód. Arkadia czy Vitra w zeszłym roku miały jagody do około 14 g a teraz przy większym obciążeniu odpowiednio 6 i 10 gron 12 i 11 g. Jeśli krzewy zechcą odpocząć to trudno, kolejne doświadczenie. Teraz mimo obciążenia krzewy mocno rosną i jestem po n-tym ogłowieniu czyli chyba dobrze się czują ale zobaczymy.
A z wegetacją u mnie różnie kolega @Alkor pisał, że ma ładnie przebarwionego już Moskiewskiego Czarnego a u mnie jeszcze zupełnie zielony. Na wiosnę miałem wszystko wcześniej ale teraz już się wyrównało z zeszłym rokiem.

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Mój Moskiewski Czarny również dopiero nieśmiało zaczyna się przebarwiać.

PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Ja za wiele pod osłoną nie mam, ale Piesnię już jem 2 tydzień i coraz smaczniejsza. Zaraz się skończy niestety. Zaczyna się Kiszmisz Łuczistyj, to dla mnie najsmaczniejsza odmiana, szkoda, że nie ma większych jagód :mrgreen:
Przebarwia się porządnie Nadieżda A. , ale jakaś drobna jest. Pamiętam, że jadłam u Dominiki z gruntu i jagody były słusznej wielkości. Posadziłam w tym roku jeszcze Zosię za WW3, który smaczniejszy był w gruncie. Niestety Zosia nie ma gronek, liczę na przyszły sezon.

PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 23:23 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Mój Moskiewski Czarny również dopiero nieśmiało zaczyna się przebarwiać.

Mój jest niezbyt mocno obciążony, ale niektóre grona są już niemal zupełnie wybarwione. Jest to na 100% Moskiewski. Trudno go z czymś pomylić :roll:
U mnie już prawie wszystko poza Moskiewskim zjedzone. Dużo tego nie było, bo większość była przesadzana wiosną.
Garold i w tunelu i w gruncie najsmaczniejszy z ultarwczesnych odmian. świetny muskat. Idealny do tunelu bo i siła wzrostu niewielka w porównaniu do Moskiewskiego.

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 12:20 
Kiper
Kiper

Teraz jestem w połowie zbiorów. Wiele gron jeszcze wisi i jest różnie z dojrzewaniem. Najpóźniejsze jak Moskiewski Czarny i Mołdowa nieśmiało zaczynają łapać troszkę kolor a Zariewo jest zupełnie zielony. Mam pierwsze owocowanie na Kiszmiszu Łuczistym i dziwnie on wygląda. Tak z 70% jagód już wybarwionych a pozostałe są jeszcze zielone. Nie wiem czy dogonią i co jest tego powodem. Czy też tak macie czy może źle się u mnie zapylił?
Urodzaj zmusił mnie do rozdawnictwa. Dzisiaj poszła kolejna partia : Waliek, Arkadia, Danmarpa, Liwia, Ruta i Sfinks

Załączniki:
Grona tunel.jpg
Grona tunel.jpg [ 83.15 KiB | Przeglądane 1619 razy ]

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 19:07 
czeladnik
czeladnik

Miałem nadzieję, że przynajmniej w tej odmianie "zdeklasuję" Kapitana, a i tak brakło kilka gramów. (tacka oczywiście wyzerowana, grono spadało z wagi :D). Moje największe Prieobrażenie, lepsze zdjęcie zamieściłem w dziale Odmiany. Krzew owocuje po raz pierwszy.

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Mój Kiszmisz też tak ma. Niektóre jagody już całkiem różowe, inne lekko zarumienione, a część zupełnie zielona. Podskubuję i obserwuję, baardzo smaczny jest!!
Ciekawa jestem, czy da się obciąć całe grono, czy będę skubać aż oskubię do cna 8) Na razie zjadłam Piesnię i teraz Kiszmisz jest najbardziej dojrzały.

PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 21:06 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Mój Kiszmisz też tak ma. Niektóre jagody już całkiem różowe, inne lekko zarumienione, a część zupełnie zielona.

U mnie dalej to samo. Chyba jednak odmiana tak ma. Na każdym gronie większość jagód dojrzała a reszta we wszystkich stadiach rozwoju. Cały czas czekam bo liczę, że uda się zerwać całe grono.
W tunelu ruszył mączniak prawdziwy. Alkalin już nie pomaga i zrobiłem oprysk Siarkolem. Mam też niespodziankę. Na krzaku przy oknie, gdzie zacinał deszcz pojawił się pierwszy raz w tunelu mączniak rzekomy. Nigdy go nie było i nigdy na niego nie robiłem oprysków. Oberwałem wszystkie zainfekowane liście, okno zamknąłem i od tygodnia jest spokój. Brak nowych objawów.
Gron ubywa ale jeszcze kilka odmian nie ruszonych. Ostatnio zerwałem Switłanę. Smakowo jest super , grona , jagody też ok tylko znów przy dojrzewaniu zaczyna pękać. Inne odmiany już nawet miesiąc przetrzymałem i są całe. Widać taka jej uroda.

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 08:38 
Ekspert
Ekspert

Ja w tunelu już podjadam Moskiewskiego czarnego i chyba nic nie zostanie na jesień.
Może na przyśpieszone dojrzewanie wpłynęła susza. Prawie go nie podlewam, a rośnie na środku tunelu :roll:
Fajna, efektowna i smaczna odmiana, tylko trochę zbyt silnie rośnie.

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 20:17 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Moim tegorocznym odkryciem z odmian pod folią jest Sarolta za chrupką konsystencję, smak i piękny żółty kolor. Zero chorób i pękania (osy omijają ją z daleka). Dojrzała na Podlasiu pod folią w końcu sierpnia. Oparła sie również wiosennym przymrozkom. Łoza jest już zdrewniała (w odróżnieniu np od Arkadii) - w pierwszym owocowaniu zostawiłem 5 gron po około 0,5 kg.
W rankingu rodziny i znajomych jednak wygrywa Narancizu.
Pozdrawiam Robert

PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Robolk napisał(a):
Smak faktycznie ma oryginalny.U mnie nie miał większego wzięcia i w ubiegłym roku go usunąłem.Z węgierskich odmian bardziej smakuje mi Poloskei Muscotaly.To coś dla osób lubiących chrupiące winogrona.Smak ma bardzo ciekawy,takie połączenie muskatu z nutką cytrusową .Jak dla mnie jedna z najsmaczniejszych odmian jakie dane mi było konsumować.

PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 17:19 
czeladnik
czeladnik

Robolk napisał(a):
Witam
Moim tegorocznym odkryciem z odmian pod folią jest Sarolta za chrupką konsystencję, smak i piękny żółty kolor. Zero chorób i pękania (osy omijają ją z daleka). Dojrzała na Podlasiu pod folią w końcu sierpnia. Oparła sie również wiosennym przymrozkom. Łoza jest już zdrewniała (w odróżnieniu np od Arkadii) - w pierwszym owocowaniu zostawiłem 5 gron po około 0,5 kg.
Pozdrawiam Robert

To mnie zaskoczyłeś, mam dwie Sarolty w gruncie i jedną w szklarni. W gruncie sadzone wiosną 2010, w tunelu młodsza. Do dzisiaj owoców nie jadłem. W gruncie łapie jako pierwsza m.prawdziwego. MASAKRA. W tym roku usuwam i z gruntu i ze szklarni, wg mnie szkoda miejsca :D

PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 11:14 
Ekspert
Ekspert

W namiocie zostały jeszcze

Moskiewski Czarny już prawie gotowy. Na drugą część sezonu, pod osłony, w mojej ocenie jest idealny. Plenny, smaczny o wyjątkowej zdrowotności jagód. Nie pęka, nie imaja się go osy i żadne zgnilizny.
Obrazek

Ataman jeszcze musi powisieć ale trochę zaczyna pękać na czubkach jagód. Z roku na rok lepiej wygląda. Jagody mają imponujące rozmiary.

Obrazek

Nizina zredukowana, dużo lepiej dojrzewa niż w ub roku i tak jej trzeba robić pod osłoną.
Obrazek

Są jeszcze Oryginały, Zagrawa i niedobitki innych. Kodrianka zapleśniała i zgniła. W ubiegłych latach tego nie było. Rośnie w mało przewiewnym kącie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1