Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 11:21 
mistrz
mistrz

Witam wszystkich serdecznie,

Po przeczytaniu ksiązki Myśliwca zainspirowałem się do założenia małej winniczki, którą co roku będę powiększał do max 1ha.

W związku z tym poszukuję osób z okolic Grójca lub (mazowieckiego) które mają winnice i na jesieni sprzedały by mi trochę sadzonek, pokazały swoją winnice, pozwoliły sobie pomóc w cięcu krzewów, sprzedały trochę owoców itp.

Co do pomysłu na winnice to proszę o waszą opinię czy dobrze to wymyśliłem.

Winnicę chcę umieścić na płaskim polu które od północy jest osłonięte stodołą, od południa i wschodu nie ma żadnej osłony, a od zachodu (z tej strony wieje najczęściej wiatr) chciałbym ją osłonić 2 rzędami drzew owocowych które też zamierzam posadzić.

Jak myślicie czy taka osłona wystarczy ?? Jeśli nie to może posadzić jeszcz rząd choinek od zachodu??

Jeśli chodzi o przygotowanie gruntu to na jesieni zaoorałem ugór, na wiosnę posiałem gorczycę i przed jesienią ją przeoram, następnie sprawdzę Ph gleby (kiedy najlepiej to zrobić ?? po zaaoraniu gorczycy ?). Jak Ph będzie dobre to na jesieni zasadzę z 50 sadzonek, jak nie to wykonam wapnowanie i sadzić będę na wiosnę co o tym myślicie ??

Ziemia jest 4 klasy i była przez ostatnie 3 lata ugorowana, sadzonki chciałbym sadzić na podkładce Bornera ( to dobry wybór ? ). Będą tam odmiany winne i deserowe. Krzewy chcę sadzić co metr a odstępy między rzędami przyjąć 2 metry. Docelowo w między rzędziach zostawić po 0,5 metra ziemi do krzewów a pozostały metr zadarnić w 2 lub 3 roku po posadzeniu sadzonek.
Chyba najbardziej podoba mi się dwuramienny sznur guyota do prowadzenia krzewów, dobry wybór na nienajżyzniejszej ziemi ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 11:52 
mistrz
mistrz

Zacznę może od końca:
- Rozstaw krzewów i rzędów dobry - podkładkę wybierz odpowiednią dla odmiany i gruntu (w książkach R. Myśliwca autor opisuje właściwości podkładek) - niektóre odmiany nie wymagają szczepienia na podkładkach np. Seyval Blanc, Sibera, Leon Millot
- pomiar PH gleby zrób teraz i wapnowanie (jeśli konieczne) powinno być wykonane na kilka miesięcy przed sadzeniem.
- Ponieważ masz płaski teren musisz posadzić drzewka zimozielone (mam winnicę również na płaskim terenie - zasłoniętą lasem od północy i wschodu jednak mimo to wiejący zimny wiatr powymrażał dość dużo pąków na Biance, Regencie i Rondzie) zaporę posiadziłem 2 rzędy sosen od zachodu ale drzewka mają dopiero 0,5m wysokości i jeszcze kilka lat będę i Ty również borykał się z mroźnymi podmuchami.
- winnic w okolicy szukaj w głównym oknie forum "mapa naszych winnic"
- sadzonki możesz nabyć nie tylko w okolicach Grójca - istnieje przecież poczta.
Pozdrawiam - Darek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 12:26 
Ekspert
Ekspert

Jesli masz plany na 1ha winnicy - to z pewnością będzie to winnica towarowa - postaraj sie lepiej o sadzonki z paszportami i fakturą - nie bedziesz miał problemów z rejestracją winnicy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 12:32 
mistrz
mistrz

Dzięki za info odnośnie pomiaru Ph. Dodam jeszcze że na tej ziemi wiosną nawoziłem polifoską 8, to było równo miesiąc temu. Czy już mogę pobrać próbki ??

W jaki sposób pobiera się próbkę ?? Na stronach Okręgowych Stacji Chemicznych nie raczyli napisać jak przygotować próbkę.

Odnośnie kupowania sadzonek przez pocztą to właśnie o to chodzi aby nie kupować w ciemno i przy okazji kupowaniu móc obejrzeć wiinicę, porozmawiać podpytać itp.

Acha widzę że będę musiał dosadzić chociaż 1 rząd choinek bo inaczej też będzie mi mroziło winnicę.

Dzięki za wskazówki

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 14:04 
Ekspert
Ekspert

Jeśli kupujesz sadzonki z prawdziwymi paszportami a nie takimi na "vitis" to nie masz się czego obawiać.
Mam tylko jedną wątpliwość. Uważam za bardzo ryzykowne sadznie 1ha winnicy na płaskim terenie. Przymrozki w Twoim rejonie mogą być bardzo niszczące. No ale jeszcze nie wiemy jakie odmiany planujesz.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 14:56 
mistrz
mistrz

Dlatego właśnie zaczynam od ok 50 krzewów. Dopiero jak się przyjmą i będą nieźle sprawować to będę powiększał obszar winnicy.

Czy ktoś w mazowieckim lub bardziej na północ uprawia winorośl na płaskim terenie ?? Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie

Co do odmian to myślałem o spróbowaniu wszystkich, łacznie z tymi deserowymi. Dopiero potem metodą selekcji wyeliminowanie tych które niewytrzymają klimatu i płaskiego stanowiska.

Myślałem też o uprawie odmian deserowych jak Arkadia, Solaris (okrywanie na zimę), jeśli nie dadzą rady w gruncie to może spróbować pod folią albo w szklarni.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 15:23 
czeladnik
czeladnik

Witam.

Jest sporo osób z północy (podlasie, mazury), a więc na pewno się da. Ja uprawiam (powazniej od zeszłego roku) w RAdomiu - i daję radę. Oczywiście w Twoim wypadku to zupełnie inna skala (ja mam z labuskami ze 30 krzaków na razie, więc mogę sobie na nie chuchać i dmuchać) - myślę, że winnic o wielkości około 1 ha nie ma w Polsce wiele.

Pozdrawiam
MILBAS

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 15:32 
mistrz
mistrz

milbas ale rozumiem że masz winnice na płaskim terenie ??

jakie odmiany się sprawdzają w naszym rejonie ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:03 
czeladnik
czeladnik

Teren płaski, nawet delikatny skłon pólnocny :? . JA uprawiam deserówki:
- zeszłoroczne sadzonki - eszter, prim, muskat bleu, arkadia, nero,
- tegoroczne sadzonki - nero i arkadia (uzupełnienie), kodrianka;
- parę starych krzaków, część jakichś nigdy nie marznących labrusek + 3 krzaki "lepsze" ale niezidentyfikowane (no name).

Wszystkie sadzonki się przyjęły, wszyskie przezimowały, na wszystkich w tym roku mam kwatostany (zostawię po jednym gronie na krzak na spróbowanie). Wszytkie młode sadzonki były przykrywane ziemią na zimę - i chyba dobrze, bo "starsze krzewy" (no name), które ze względu na fantazyjne wysokie prowadzenie nie zostały przykryte i w efekcie zostały przemrożone do linii śniegu - odbijają u podstawy.

Na zimnych ogrodników będe przykrywał butelkami/pudłami kartonowymi.

Pozdrawiam
MILBAS

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="milbas"]
Na zimnych ogrodników będe przykrywał butelkami/pudłami kartonowymi.

Popieram tu Milbasa. Okryć można 50 krzaków, ale nie 1ha. Można zraszać, ale potrzebna do tego sporą ilość wody no i instalacja. To decyduje o dobrze odmian i ile pracy będziesz musiał w to włożyć. Tylko, że dla mnie dobór odmian nie może się w pierwszej kolejności opierać o możliwość uprawy.
Bo co jeśli się okaże, że poradzą sobie u Ciebie tylko odmiany, z których wina nie będziesz chciał pić, albo nikt go nie kupi?

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 19:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zdanek"]terenie ??

jakie odmiany się sprawdzają w naszym rejonie ?

Jeśli chodzi o deserówki to u mnie nie zawodzi muskat letni. Może owoce nie wyglądają super wizualnie (te z gruntu mają na skórce ciemne kropeczki) to jednak niezawodnie dojrzeają i nie pękają po deszczach.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 06:29 
Kiper
Kiper

Przy planowanym 1 ha obsadzenia będziesz się posługiwał jakimś sprzętem.
Dla niektórych ciągników 2 m to jest na styk. Jak ci terenu nie żal to posadź na 2,2 m odstępu między rzędami.

Po badaniach jak się okaże pH za wysokie użyj dolomitu nie wapna.
Resztę z glebą masz ok [przygotowanie.

Dobór odmian -> podkładka.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 10:47 
mistrz
mistrz

[quote="milbas"]
Wszystkie sadzonki się przyjęły, wszyskie przezimowały, na wszystkich w tym roku mam

Pozdrawiam
MILBAS

Milbas to mnie pocieszyłeś :)

Co do odmian to takie wybrałem w kolejności:

Deserówki białe:
1. Arkadia
2. Muskat letni
3. Łora
4. Pieśnia
5. V25/20

Deserówki ciemne:
1. Kordianka
2. Nero
3. Muskat blue

Beznasienne:
1. Einset Seedl

Wino czerwone:
1. Rondo
2. Marechal Focha
4. Regent

Wino białe:
1. Solaris
2. Seyval blanc
3. Bianca
4. Hibernal

tych napewno chciałbym spróbować na moim polu. Oczywiście zostawić i powiekszyć to co się sprawdzi.

Acha nie myślałeś aby te bardziej wrażliwe uprawiać pod folią lub szklarnią ?? Bez ogrzewania. Jak myślisz warto spróbować ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 10:55 
mistrz
mistrz

[quote="1stgreen"]Przy planowanym 1 ha obsadzenia będziesz się posługiwał jakimś sprzętem.
Dla niektórych ciągników 2 m to jest na styk. Jak ci terenu nie żal to posadź na 2,2 m odstępu między rzędami.

Po badaniach jak się okaże pH za wysokie użyj dolomitu nie wapna.
Resztę z glebą masz ok [przygotowanie.

Dobór odmian -> podkładka.

Właśnie o to chodzi iż szkoda mi terenu bo w sumie mam 4ha. I tak nie mam ciągnika, więc myślałem o kupnie poprostu dobrego ciągniczka - kosiarki, ona ma rozstaw koszenia trawy 1,2 metra. Tylko nie wiem czy jest do nich przystawka typu kultywator, wtedy to takie cudo by mi wystarczyło.

Jak nie to glebogryzarka ręczna, bo jakoś nie uśmiecha mi się kupowanie ciągnika ogrodniczego dla 1 ha winnicy. Na reszcie ziemi bedzie pastwiosko dla koni 1ha, trochę warzyw, sad. Ziemię pod warzywa obrobię ciągnikiem sąsiada.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 11:17 
mistrz
mistrz

Chciałem kupić sadzonki z e-sadzonka i już nic ciekawego nie mają :(
U Myśliwca też już nic nie ma :(

Szukam
Arkadia 4 sztuki
Łora 2 sztuki
Kordianka 2 sztuki
Nero 2 sztuki
Muskat letni 2 sztuki
Einset Seedle 2 sztuki

tomekb1, milbas poratujecie mnie i pochwalicie się winicami ? :)
Mieszkacie w miarę niedaleko więc chętnie bym zobaczył wasze winniczki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1