Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 22:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 11:48 
czeladnik
czeladnik

Witam.

NAzwanie mojego poletka winnica to gruuuuba przesada. Mam raptem coś koło 30 krzaków na razie :-). Co do poratowania - chętnie, ale na jesień jak będa sztrobry. Ja też zamawiałem w e-sadzonce, ale odpowiednio wczesniej.

Podzwoń do szkółek w okolicy - myślę, że trafisz gdzieś sadzonki doniczkowe - może jednak lepiej poczekać do jesieni i zamówić u sprawdzonego dostawcy ????

Co do szklarni - dobry pomysł, wyniki sa znacznie lepsze, jednak ja nie mieszkam w miejscu uprawy - a szklarnię (folię) trzeba rano otwierać, wieczorem zamykać - niewykonalne.

Pozatym o pozytuwnych efektach będe mógł mówić za dwa lata - po pierwszym w miarę pełnym owocowaniu. Wtedy wyjdzie czy można efektywnie uprawiać w naszym klimacie deserówki :-).

Myślę, że w sezonie jakoś się można umówić.

A zerknij też na dział spotkania - co jakiś czas są organizowane zloty/ spotkania forumowiczów w winnicach własnie - myślę, że warto podjechać i pogadać z praktykami (w szczególności przy twoim planowanym areale uprawy :-))

Pozdrawiam
MILBAS

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 23:02 
Kiper
Kiper

[quote="Zdanek"]
Właśnie o to chodzi iż szkoda mi terenu bo w sumie mam 4ha. I tak nie mam ciągnika, więc myślałem o kupnie poprostu dobrego ciągniczka - kosiarki, ona ma rozstaw koszenia trawy 1,2 metra.

Kolego Zdanek!!!
Jak masz 4ha, to co najmniej ciągniczek. Podłączysz do niego kosiarkę, ale również kultywator, glebogryzarkę, rozsiewacz nawozów, który ci się przyda również w przypadku łąki dla koni...
Ja mam tylko 0,5ha i zacząłem od ciągniczka!!!!
Obrazek

Nawet na "tylko jednym" hektarze bez sprzętu sobie nie poradzisz. No, chyba, że sąsiad się nudzi i ci będzie jeździł swoim traktorem za friko, albo ty się nudzisz i będziesz zasuwał ręcznę spalinówką po polu 8O
Ale to też szybko ci się znudzi.
Pozdrawiam
Beny

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 06:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zdanek"]tomekb1, milbas poratujecie mnie i pochwalicie się winicami ? :)
Mieszkacie w miarę niedaleko więc chętnie bym zobaczył wasze winniczki

Moja winnica to raptem 6 szpalerów po 14 krzewów w każdym.
Dodatkowo jakieś 60 krzewów wzłuż ogrodzenia ( z czego byc może ok 30 pozbędę się na rzecz borówki wysokiej ) oraz niewielka szklarenka na 12 krzewów.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 12:43 
mistrz
mistrz

Dzieki uprzejmości grzegrzolka13 dostałem namiar na sadzonki od Aleksandra Wasikowskiego w Warszawie, pojechałem i się niezawiodłem. Sadzonki w duzych doniczkach ładnie ukorzenione i w dobrej kondycji, od razu widać że przygotowane profesjonalnie.

Gdyby ktoś z okolicy wawy chciał kupić to w sobotę od 8 do 12 na ulicy Jagielskiej 45 można kupować. Nowości po 10 zł a inne po 7 zł.

Kupiłem na razie na próbę: Arkadię, Nero, Regina, Kordianka, Einset, Ajwaz, Iza Zaliwska

1 Arkadia i 1 Nero już rośnie w foliaku, dla reszty przygotowuję miejsce w ogrodzie

Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 maja 2009, 13:25 przez Zdanek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 12:47 
mistrz
mistrz

[quote="beny"]
Nawet na "tylko jednym" hektarze bez sprzętu sobie nie poradzisz.

Tak wiem i dlatego w przyszłości będę się przymierzał albo do ursusa C-330 albo do kubota z przystawkami na razie pożyczam ciągnik i to mi wystarcza.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 12:51 
Ekspert
Ekspert

Szkoda, że mam kawałek do Wa-wy.
Na ten rok planuję jeszcze posadzić po 2 krzaczki z takich deserówek
Oczywiście jak tylko uda mi się je dostać :?: :wink:
Łora
Kesza-1 - Talizman
Prim
Aloszenkin
Arocznyj
Wostorg
A-1704
Muscat Bleu
Ajwaz
:D

Na Ajwaza też znajdzie się miejsce :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 19:11 
czeladnik
czeladnik

[quote="Erikos"]Szkoda, że mam kawałek do Wa-wy.
Na ten rok planuję jeszcze posadzić po 2 krzaczki z takich deserówek
Oczywiście jak tylko uda mi się je dostać :?: :wink:
Łora
Kesza-1 - Talizman
Prim
Aloszenkin
Arocznyj
Wostorg
A-1704
Muscat Bleu
Ajwaz
:D

Na Ajwaza też znajdzie się miejsce :lol:

Ja jesienią kupiłam od p.Piątka - kopane i od Krzewińskich- w donicach- z kosztami przesyłki wyszło ok. 12,50 za sztukę- warto zamawiać ze znajomymi- koszty. Martwiłam się jak przezimowały- ale wszystkie się obudziły- chyba za głęboko trochę posadziłam- kolega nie zdążył posadzić i trzymał w garażu - świetnie przezimowały

:D a jeszcze coś - te co kupowałam w czerwcu z "Winnicy nad Cybiną" - 8 zł już spróbuje - mają kwiaty :D to już to we wrześniu

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 19:41 
Ekspert
Ekspert

Mam kilka odmian kupionych z "Winnicy nad Cybiną" i nawet byłem zadowolony z sadzonek od nich ale jednak sadzonki goło korzeniowe i inne jednoroczne w doniczkach jakie miałem od kolegów z forum po prostu zdeklasowały tamte.
Sadzonki z grubego kawałka łozy mają dużo grubsze i dorodniejsze przyrosty. Niestety nie sprzedają takich w "Winnicy nad Cybiną" tylko mają dość cienkie patyczki i ciasne doniczki (mnóstwo cienkich korzeni) i dlatego po posadzeniu są trochę opóźnione w rozwoju - przynajmniej mnie się tak wydaje.
Co nie znaczy, że nie kupię już od nich jak będą mieć odmiany które mnie będą interesowały a nie dostanę ich gdzie indziej.

Mam bardzo bliską rodzinę 5km od Warki może warto było by złożyć im wizytę i przy okazji wybrać się do Warszawy do Pana Wasikowskiego skoro faktycznie warto. Tylko dobrze by było wcześniej wiedzieć jakie odmiany ma do zaoferowania.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 20:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zdanek"]
1 Arkadia i 1 Nero już rośnie w foliaku

Arkadia i nero z powodzeniem mogą rosnąc w otwartym gruncie. Zostaw sobie w tunelu miejsce dla odmiany, która w guncie sobie nie poradzi.

Arkadię ewentualnie pod folią możesz zostawić, ale nero? Przesadź go jak najszybciej na dworek.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 10:53 
mistrz
mistrz

Erikos dokładnie to nie wiem ale napewno ma sporo, zarówno tych winnych jak i deserowych, on u siebie ma odrazu produkcje więc na miejscu jest parę tysięcy sadzonek :) Myślę że wybór odmian też jest spory

tomekb1 Ta arkadia i nero pod folią to taki eksperyment aby porównać jak winogrono się uda pod folia w prownaniu z gruntem. Zastanwiam się nad postawieniem foliaka lub szklarni tylko na winogrono deserowe.

Orientujecie się może czy winogrona deserowe można kupić szcepione na podkładach tak jak te winne ?? Chciałbym kupić sadzonki na jesieni dostosowane do mojego gruntu chyba na podladce Bornera.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 11:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Erikos"] Mam bardzo bliską rodzinę 5km od Warki może warto było by złożyć im wizytę i przy okazji wybrać się do Warszawy do Pana Wasikowskiego skoro faktycznie warto. Tylko dobrze by było wcześniej wiedzieć jakie odmiany ma do zaoferowania.

Jakie ma, tego nie wiem. W każdym razie w roku 2004 mial takie:

WĄSIKOWSKI Aleksander, Szkółka Pojemnikowa PLANT-WIN
ul. Jagielska 45, 02-886 WARSZAWA
tel.: (0 22) 643 95 49
fax: 643 95 50

Vitis Agat Donskij
Vitis Ajwaz
Vitis Alwood
Vitis Arkadia
Vitis Aurora
Vitis Beta
Vitis Bianca
Vitis Boscop Glory
Vitis Canadice
Vitis Cardinal
Vitis Einset
Vitis Favorit
Vitis Festivee
Vitis Fredonia
Vitis Frumosa Albae
Vitis G-116
Vitis G-117
Vitis Gloria Hungariae
Vitis Gőcseji Zamatos
Vitis Gołubok
Vitis Himrod
Vitis Isabella
Vitis Iza Zaliwska
Vitis Jaj Belyj Jzjum
Vitis Kodrianka
Vitis Konkord Rosyjski
Vitis Kristaly
Vitis Lidia
Vitis Magaracz-360
Vitis Maréchal Foch
Vitis Marica
Vitis Medina
Vitis Mołdowa
Vitis Muscat Blanc
Vitis Muscat Letnij
Vitis Muscat Odeskij
Vitis Narancsizű
Vitis Nero
Vitis Niagara Różowa
Vitis Olsava
Vitis Ontario
Vitis Polar
Vitis Prim
Vitis Ran Hamburski
Vitis Reform
Vitis Refren RF - 16
Vitis Royal
Vitis Sarolta
Vitis Schuyler
Vitis Sevar
Vitis Seyve Villard 5276
Vitis Skarb Panonii
Vitis Super Wczesny Bułgar
Vitis Suzy
Vitis Svenson Red
Vitis Topas
Vitis V - 25/20
Vitis V-65 163
Vitis Winośliwyj
Vitis Zala Győngye

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 20:49 
przedszkolak
przedszkolak

Byłe u P. Aleksandra jeszcze raz wczoraj( drugi raz w tym roku). Spędziłem w szkółce ze 2 godziny, przejrzałem większośc z tego co ma i kupiłem jeszcze ok. 20 sadzonek deserowych tych których szukałem np: Łora, Lila,Timur,Wiktoria-5,Arocznyj itd.. Jest jeszcze w czym wybierać. Niestety lista dostępnych odmian nigdzie nie ma i chyba nie będzie.Po resztę odmian których szukam jadę niedługo do Lublina do Krzewińskich.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 14:35 
mistrz
mistrz

Patrzyłem właśnie na ofertę krzewińskich w necie i nie widzę żeby mieli dostępne krzewy na podkładkach.

Myślę że optymalnie będzie kupować krzewy z odpowiednią dobraną podkładką do gleby i odmiany. Napewno takie można kupić w e-sadzonkach i u Myśliwca. Ja takie będę chciał na jesieni kupić :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 16:18 
mistrz
mistrz

A czy u tych Krzewinskich i u p. Aleksandra sadzonki sa z paszportem i na fakture?

PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2011, 21:07 
nowicjusz
nowicjusz

No i jak poszło? Mam 400 krzewów w okolicach Żyrardowa.Aktualnie większość odmian 3 rok. Chętnie wymienie doświadczenia

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1